Share

“Eram întotdeauna conștientă că, pentru sănătatea copilului meu, cineva va trebui să moară.”

La data de 19.07 a fost efectuată o operație importantă de transplant de rinichi la Spitalul Clinic Dr. C. I. Parhon Iași. Un copil de 14 ani, care făcea dializă, a primit o pereche de rinichi de la un bebeluș din judetul Cluj, de doar 10 luni, aflat în moarte cerebrală. Băiatul va trebui, însă, să mai rămână la spital pentru înca 3 săptămâni, sub supravegherea medicilor specialiști.

“Copilul a fost cel mai mic donator în moarte cerebrală de la care s-au recoltat organe până acum, în Romania. Fiind un donator foarte mic, presupune niște dificultăți din punct de vedere tehnic. Lucrurile au decurs normal, însă a fost o complexitate mare și operația a necesitat o anumită delicatețe, pentru că organele sunt foarte mici. Operația a durat 5 ore și a presupus și o nefrectomie la primitor pentru că avea un rinichi foarte mare care a trebuit scos și s-a făcut loc pentru cei doi.

Acest copil de 14 ani, din punct de vedere ponderal, se prezinta că unul de 7-8 ani, pentru că prezenta nanism. Copilul este bine, urinează și sperăm ca cei doi rinichi să reușească să îi ofere o funcție renală corectă. El era deja pe dializă și avea o boală renală polichistica și avusese o nefectomie dreaptă de dinainte.“ a declarat dr. Corneliu Moroșanu, medic primar chirurgie generală, coordonatorul echipei de transplant.

Intervenția a durat mai bine de 5 ore și a necesitat o atenție foarte mare din partea medicilor, mai ales din punct de vedere tehnic, pentru că organele erau foarte mici. Chiar dacă acesteau au venit de la un bebeluș, ele vor crește și îl vor ajuta și pe primitor să se dezvolte normal.

Citeste si   Argumentele de LEGALITATE acuza deciziile CONDUCERII Institutului SOCOLA (partea II)

Rinichii sunt organe pereche, care au forma unor boabe de fasole și sunt situați de-o parte și de alta a coloanei vertebrale. Funcția principală a rinichiului este de a elimina produșii catabolismului și excesul de apă din sânge. Rinichii filtrează aproximativ 200 litri de sânge în fiecare zi și produc circa 2 litri de urină.

Citeste si   VIDEO - INTERVIU cu Iulian COZIANU, președintele Sanitas IAȘI: ”Angajații din domeniul SANITAR vor acționa în INSTANȚĂ AUTORITĂȚILE”

Cei mai mulți dintre pacienții diagnosticați încep dializa sau hemodializa, care au funcția de a elimina excesul de lichid şi de a echilibra cantităţile de substanţe chimice (electroliţi) şi alte substanţe din organism. Practic, dializa are rolul de a înlocui unele dintre funcțiile rinichiului.

“Am depistat problemele când avea băiatul 7 ani iar după doar 5 luni a intrat în dializă. După un an și jumătate a intrat în hemodializă iar de atunci facem naveta la Iași de două ori pe săptămână. Boala am depistat-o când a făcut analizele de rutină pentru înscrierea în clasa I.

Viața lui era oarecum normală, chiar vineri l-am înscris la liceu. În zilele de marți și joi nu mergea la scoală, recupera când avea timp. A dat și examenele naționale, a ținut pasul.

Eram întotdeauna conștienta că, pentru sănătatea copilului meu, cineva va trebui să moară. Eram bucuroasă pentru copilul meu însă mi-am dat seama că altcineva plânge după al lui. Le mulțumesc din suflet părinților care au decis să îmi salveze copilul.” A declarat  Geosanu Sorina, mama copilului care a primit rinichii.

Anul acesta au fost realizate la Spitalul Clinic Dr. C. I. Parhon 24 intervenții de transplant renal, dintre care 4 au fost de la donatori care au intrat în moarte cerebrală. La momentul actual, există alți 8 copii pe lista de așteptare pentru o pereche de rinichi sănătoși.

Citeste si   (P) MARICEL POPA, președintele PSD IAȘI: „IAȘUL a fost CĂLCAT în picioare de guvernul LIBERAL!”

Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ