Share

Procedura efectuării transplantului de celule stem a constat mai întâi în recoltarea celulelor de la pacient.

Recoltarea s-a făcut în cursul lunii noiembrie de la fiecare pacient în parte. Celulele stem hematopoietice au fost recoltate în sângele periferic al pacienților într-o procedură numită afereză. Celulele recoltate au fost trimise la Banca de Celule Stem de la Institutul Fundeni din București.

Celule stem erau congelate pentru a rămâne în continuare vii și au fost retrimise în clinica IRO Iași în momentul transplantului, explică Angela Dăscălescu, medic hematolog din cadrul IRO Iași.

„Sunt fericită pentru că pe data de 5 decembrie, 2 dintre pacienții noștri au reușit să facă procedura de transplant medular. Sunt doi pacienți diagnosticați în urmă cu 5 luni de zile cu miolom multiplu, o formă de cancer în sânge. Pacienții au avut această șansă, de aceea li se va prelungi viața și acum sunt în stare bună”, a mai declarat Angela Dăscălescu, medic hematolog din cadrul IRO Iași.

După 14 zile, pacienții vor fi externați după ce starea lor generală va fi una bună. Pacienții au tolerat foarte bine această procedură, iar efectuarea a durat în jur de 30 de minute și nu este necesară anestezia, adică pacientul este conștient în timpul procedurii medicale.

Medicii din cadrul IRO speră să aibă filă de buget și pentru luna ianuarie.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ