Share

 În 2014, Premierul Guvernului României de atunci,  Victor Ponta și-a asumat ”ordonanța traseismului”, în fapt Ordonanța de Urgență prin care aleșii locali își puteau schimba partidul fără a-și pierde mandatul, așa cum se decisese anterior, prin Legea care instituia  Statutul Alesului Local din 2006.

Politicienii ieșeni sunt și ei printre cei mai mari amatori să schimbe partidul pentru avantaje politice. Trei exemple notabile sunt deputata Camelia Gavrilă (PSD), primarul Mihai Chirica și deputatul Marius Bodea (fost membru PNL, în prezent, membru USR-PLUS).

Camelia Gavrilă, liberala convertită la social-democrație

Camelia Gavrilă este un om politic ieșean, provenind din rândul cadrelor didactice. A fost inspector școlar general, cu susținerea PNL, între 1997-2000 și 2005-2008. S-a implicat în activitatea școlară și metodică, s-a implicat în coordonarea și implementarea mai multor proiecte cu finanțare europeană. A publicat mai multe cărți, inclusiv teza de doctorat, mai multe articole, a participat la numeroase simpozioane științifice.

Din anul 2000, a intrat în politică, fiind consilier local la Iași, până în 2012, pe listele PNL.  În 2003, a ocupat funcția de Vicepreședinte al Organizației Județene a PNL. În iunie 2008 a devenit Viceprimar al Municipiului Iași, din partea PNL, demisionând în luna septembrie, după ce a declarat că ”administrația Nichita” (PSD) i-a lăsat fără autoritate pe viceprimari, care ar fi ”viceprimari doar cu numele”. Ulterior, politicianul liberal Camelia Gavrilă a decis să treacă la PSD, în iunie 2014.

Prima tentativă a Cameliei Gavrilă de a deveni parlamentar, în 2008, a eșuat, după ce a candidat pentru fotoliul de deputat, din partea PNL. În 2016, pe listele PSD, Camelia Gavrilă a devenit Deputat.În acest an, Camelia Gavrilă a devenit candidatul PSD la fotoliul de primar al Iașului, confruntându-se cu fostul coleg de partid Mihai Chirica.

Citeste si   Mihai CHIRICA își dă arama pe FAȚĂ, uitând că nu mai este la PSD: începe să-și critice OMOLOGUL liberal de la CLUJ și vrea ”Cerbul de Aur” la IAȘI

Mihai CHIRICA, crescut de Gheorghe NICHITA în fieful PSD a ajuns un aprig susținător al Președintelui Klaus IOHANNIS

Deşi mulţi l-au crezut doar un oportunist şi un baron local viclean, corupt şi avid de putere,  Mihai Chirica este mai mult decât atât. Este un personaj politic, creaţia lumii pestriţe în care s-a născut care crede că Primăria Capitalei istorice a Moldovei este o rampă de lansare şi nu un mod de viaţă.

Mihai Chirica a intrat în Primăria Iași ca Director Tehnic, după ce lucrase (ca inginer în Firma CONEST)  la vila lui Constantin Simirad,  Primar al Iașului, Ambasador al României în Cuba lui Fidel Castro. Ascensiunea sa a fost asigurată sub mandatul lui Gheorghe Nichita (ales consilier local PSD în 2012, Mihai Chirica a devenit vice-primar în același an și lider municipal PSD în 2013), membru PSD, care după condamnare, i-a lăsat lui Mihai Chirica locul (ca primar interimar, în 2015) din anul 2016, Mihai Chirica fiind ales ”primar plin”, după alegerile câștigate în vara acelui an.

În 2018, Mihai Chirica a fost exclus din PSD, după ce a intrat în contradicții imaginare cu Liviu Dragnea, fostul lider PSD care a încercat să arunce partidul în lupta lui personală pentru a scăpa de pedeapsa cu închisoarea în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Mihai Chirica a încercat să preia un model iniţiat de fostul său mentor Constantin Simirad (“Partidul Moldovenilor”) care l-a propulsat în administraţia şi politica locală ieşeană, coontribuind la înființarea și finanțarea unei fantomatice formațiuni politice, ”Pro Iași”¸ bannerele cu acest nume împânzind zonele centrale şi intens circulate din Iaşi în această primăvară. Un afacerist cunoscut, apropiat de Mihai Chirica a pus la dispoziție chiar sediul principal al Pro Iași, într-o locație centrală a Iașului.

Citeste si   Ludovic Orban, la Dâmbovița: ”Reindustrializarea României constituie un obiectiv prioritar pentru politica Guvernului pe care îl conduc” VIDEO

În prezent, Mihai Chirica este anchetat în ”Afacerea Skoda”, care datează din 2013 când actualul edil ar fi semnat contractul pentru leasingul a 4 automobile Skoda pentru Primăria Iași, în locul Primarului de atunci, Gheorghe Nichita.

În plus, Mihai Chirica a patronat și patronează un veritabil ”cerc închis al magnaților imobiliarelor”, el însușui fiind poate cel mai bogat primar din România, cel puțin, din punct de vedere al numărului de case deținute.  Prezența în PNL i-ar asigura protecția în eventualitatea unor anchete care s-ar putea derula în privința acțiunilor sale anterioare.

Marius BODEA a trăit RUȘINEA vieții lui când Mihai CHIRICA l-a aruncat afară din PNL

            Marius Bodea a fost mereu un politician de dreapta. În 2005 a fost adjunct la ANPC Iași, iar din 2007, a fost subprefect al județului Iași, numit de Guvernul Tăriceanu, evident, din partea PNL, cu susținerea lui Relu FENECHIU. În 2012 (începutul alianței USL, formate din PSD, PNL și PC), a devenit Director al Aeroportului Iași, iar din 2016 a devenit deputat PNL de Iași.

În 2020, deputatul Marius Bodea se considera îndreptățit să fie candidatul PNL la fotoliul de primar al Iașului, numai că PNL a decis să meargă pe mâna rivalului său Mihai Chirica, fost membru cu vechime al PSD până în 2018. Marius Bodea și Costel Alexe au negat vehement, în ianurie-februarie 2020Mihai Chirica ar putea candida de la PNL, numai că realitatea le-a contrazis spusele.

Citeste si   ”Legile Puterii”|Cătălin Predoiu, anunț de ultim moment despre extrădarea fugarilor români. De ce nu sunt aduși în țară și câți sunt urmăriți

Marius BODEA a fost aruncat afară din PNL după ce 4 ani l-a criticat constant și vehement pe Mihai Chirica. În acest mod Mihai Chirica l-a umilit pe față pe fostul deputat PNL, Marius Bodea.

PNL a permis ca un membru marcant și activ să fie scos pe ușa din spate pentru un calcul politic care este foarte posibil să le explodeze în față după alegerile locale.

Deputatul de Iași Marius Bodea a decis să se apropie de Alianța USR-PLUS 2020 (devenită recent partid ), oferindu-i-se șansa de a candida pentru fotoliul de Președinte al Consiliului Județean Iași, înfruntându-i pe Maricel Popa de la PSD , actualul Președinte al CJ Iași, precum și pe fostul lui coleg, deputatul PNL Costel Alexe, actual Ministru al Mediului. Anunțul a fost făcut în luna iunie 2020.

La 28 iulie 2020, Marius Bodea a declarat că a intrat oficial în USR, partid pe care l-a ales” după ce liderii partidului în care m-am format (PNL n.r.) şi-au trădat la modul cel mai sfidător principiile prin racolarea pesedistului Mihai Chirica şi a mafiei din jurul lui”.

USR și-a construit întreaga strategie politică pe respingerea traseismului în politică, fapt ce pare a fi încălcat de cooptarea în calitate de candidat a fostului membru PNL, deputatul Marius Bodea. În prezent, Marius Bodea se află în campania electorală în calitate de candidat USR-PLUS.

Campania electorală pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020 a început în data de 28 august 2020, iar traseismul politic este o realitate tristă la Iași și nu numai.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ