Share

Acest proiect vizează dinamizarea activității turistice în orașul celor șapte coline, invitând vizitatorul la descoperirea și parcurgerea a șapte trasee tematice care definesc identitatea Iașului.

TRASEUL ACTIV

Traseul Activ

Legendarele șapte coline pe care Iașul a fost construit, la fel ca Roma sau Constantinopol, sunt perfecte pentru a descoperi natura, istoria și cultura într-un mod activ și relaxant.

Fiecare dintre aceste coline reprezintă un etalon al istoriei şi evoluţiei orașului, fiind marcată de edificii religioase, puncte de belvedere și panoramice asupra orașului sau de zone destinate diverselor sporturi.

În ultimul timp au început să fie amenajate prin oraş o serie de piste pentru biciclete, însă toate pe trotuare şi neunite încă între ele. Pe de cealaltă parte, numărul de biciclişti a crescut, iar concursurile de alergare sau ciclism adună an de an sute de împătimiţi ai activităţilor sportive.

Amplasarea oraşului Iaşi la contactul dintre Câmpia Moldovei și Podișul Central Moldovenesc, îi oferă un cadru natural divers, în care se pot practica numeroase activități de agrement.

Zona Repedea-Bârnova prezintă cele mai diverse posibilităţi de petrecere a timpului liber, de la relaxare, picnic, degustare de vinuri sau plimbări, la activităţi solicitante fizic precum: mountain biking, downhill, trail running, paintball, airsoft, escaladă pe stâncă şi pe panou, park aventura, tir cu arcul şi multe altele.

Traseul este conceput pentru a fi parcurs pe bicicletă în ritm mediu, pe parcursul unei zile întregi, îmbinând astfel relaxarea activă cu descoperirea moștenirilor istorice care au marcat orașul de-a lungul timpului.

Pentru a face turul complet, cicliştii vor trebui să realizeze un circuit de aproape 60 de kilometri, având nevoie de o pregătire fizică adecvată acestei distanțe.

Cea mai mare parte a traseului va fi parcursă pe drumuri pietruite sau prin pădure, diferența de nivel fiind una relativ modestă (800 m de urcare în total) raportată la timpul și distanța estimată.

Cu toate acestea, traseul permite reveniri sau scurtături înspre centru aproape din orice punct în care ne-am afla.

Traseul activ îşi propune să atingă toate cele şapte coline ale Iaşului si anume: Galata (sud-vest), Cetăţuia (sud), Repedea, Bucium (sud-est), Şorogari (nord-est), Breazu şi Copou (nord-vest).

Traseul reprezintă o incursiune în istoria Iașului, multitudinea de mănăstiri prezente în apropierea orașului oferind un cadru mistic și posibilitatea de a te plimba, pedala sau fotografia obiective turistice ce oferă priveliști spectaculoase.

Altitudinile dealurilor variază între 100 şi aproape 400 de metri.

Panorama cea mai cunoscută a oraşului se observă de pe platoul Repedea. De aici, în zilele senine se poate observa spre est emblematicul și maiestuosul Masiv Ceahlău, cu o înălțime de 1907 m, aflat la 130 km distanță.

Mare parte din traseu ocoleşte drumurile principale asfaltate, pentru a putea experimenta în linişte pădurile, viile şi câmpurile, dar şi viaţa rurală care încă mai poate şi observată în unele sate, deşi suburbanul cucereşte din ce în ce mai mult teritoriu.

Stilul de viaţă rural, cu un ritm mult mai liniştit faţă de agitaţia oraşului, ne aduce aminte de importanţa aerului curat, a apropierii de natură şi a mişcării.

Alegerea parcursului exact poate depinde de anotimp, de condiţiile meteo sau de pregătirea fizică a cicliştilor, variantele de abordare a traseului fiind multiple.

Pentru doritorii de o plimbare pe jos (6-10 km), colinele se pot grupa câte două pe zi: Galata cu Cetăţuia, comuna Bârnova cu Repedea şi Bucium, dealul Copou cu Breazu, majoritatea fiind accesibile cu transportul în comun.

Dealul Şorogari este singurul mai izolat, însă acesta se poate aborda împreună cu zona de agrement Ciric şi comuna Aroneanu.

Nivelul de dificultate : dificil

Număr km de pedalat :60 km

Diferență de nivel : 800 m

Timp estimat : 7-8 ore

Carosabil: drumuri neasfaltate sau poteci (70%), pistă de bicicletă (10%), șosea (20%).


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ