Share

Acest proiect vizează dinamizarea activității turistice în orașul celor șapte coline, invitând vizitatorul la descoperirea și parcurgerea a șapte trasee tematice care definesc identitatea Iașului.

TRASEUL ARTELOR

Traseul Artelor

Orașului Iași i s-a făcut promisiunea de a rămâne Capitală Culturală a României după Unirea de la 1859 și mutarea capitalei la București (1862).

Acest lucru s-a realizat la vremea respectivă prin sprijinul Regelui Carol I, care a oferit Iașului clădiri monumentale, printre care Catedrala Mitropolitană, Esplanada Elisabeta, Teatrul Național, Palatul Universitar de la Copou, dar și clădirea-simbol a orașului: Palatul Culturii.

Începuturile Iașului ca oraș al artelor și al culturii sunt însă mai vechi. Premierele culturale la nivel național de la Iași se pot constitui drept pledoarii pentru acest statut.

Teatrul este principala ramură a artei care a plasat Iașul pe harta culturală românească. Începând cu anul 1816, când are loc prima reprezentație de teatru în limba română cu sprijinul lui Gheorghe Asachi, Iașul devine un nucleu al dezvoltării dramaturgiei românești.

În 1833 este susținută prima reprezentație de Operă la Théâtre de Variétés, pe locul actual al parcării din spatele Teatrului Național.

Oameni de cultură ieșeni încep să se îndeletnicească cu scrierea pieselor de teatru în limba română, încurajează punerea lor în scenă și conduc împreună la constituirea primului Teatru Național din România în 1840.

Vasile Alecsandri, care dă azi și numele Teatrului, este considerat întemeietor al dramaturgiei românești, fiind una dintre figurile principale care au determinat dezvoltarea acestuia la Iași.

Monumentalitatea clădirii face ca Teatrul Național ,,Vasile Alecsandri”, construit la 1897, să rămână în memoria vizitatorilor drept ,,unul dintre teatrele care îți taie respirația”, așa cum indică recentul top realizat de BBC.

Parcursul artei la Iași se remarcă însă și prin puncte de reper și elemente de unicitate în muzică, pictură, arhitectură sau fotografie. Reprezentațiile Filarmonicii Moldova au început sub bagheta marelui compozitor și dirijor George Enescu în 1942.

Muzeul de Artă din Palatul Culturii deține o bogată colecție de picturi realizate de personalități de seamă, cum ar fi pictorii renumiți Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Nicolae Grigorescu sau Octav Băncilă.

Una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume se găsește în Palatul Universitar de la Copou, în cadrul Universității Tehnice ,,Gheorghe Asachi”.

Cea mai frumoasă Biblioteca din lume se află la Iași!

Galeriile de artă sunt pline de lucrări contemporane ale absolvenților Universității de artă „George Enescu”, dar și de lucrări postimpresioniste, realiste sau naive ale artiștilor locali.

Iașul devine o scenă artistică în sine prin desfășurarea unor festivaluri de tradiție, dar și prin inițiative noi ce apar în fiecare an.

Festivalul Internațional al Educației (FIE) este perceput drept un ,,festival al festivalurilor”, valorificând prin evenimente de gală și spectacole, muzica, literatura, filmul, teatrul şi opera.

Acesta s-a desfăurat prima oară în 2013, în același an cu Festivalul Internațional de Literatură și Traduceri (FILIT), care a primit recent titlul de cel mai important festival de profil din Europa de Est.

Cultura se regăsește la Iași și în stradă, iar Piața Unirii este adesea scena flashmoburilor, a reînvierii Horei Unirii și a seratelor de tango argentinian.

Pe străzile centrului pot fi adesea întâlniţi cântăreţi la chitară, vioară sau clape, care animă oraşul cu acordurile lor.

În ultimii au început să se dezvolte centre de artă sau culturale şi mai departe de centru (Ateneul Tătăraşi), ajungând până în zona industrială (Hubrica). Argumentele creării unui traseu tematic al artelor la Iași nu se opresc însă aici.

Acestea trebuie însă descoperite și experimentate de către vizitator pe străzile, în clădirile, în cafenelele și la evenimentele care definesc cu succes spiritul artistic al orașului Iași.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ