Share

Acest proiect vizează dinamizarea activității turistice în orașul celor șapte coline, invitând vizitatorul la descoperirea și parcurgerea a șapte trasee tematice care definesc identitatea Iașului.

TRASEUL ROMANTIC

Traseul Romantic

Romantismul a fost o mișcare intelectuală și artistică care a luat naștere în vestul Europei la sfârșitul secolului 18 și a ajuns la apogeu pe la 1800.

Dezvoltarea romantismului a fost inegală și în unele zone s-a prelungit până spre sfârșitul secolului 19 iar un reprezentant tipic al temelor romantice precum Mihai Eminescu a fost considerat ca ultimul mare poet romantic.

Apărut ca reacție la Revoluția industrială, romantismul a înflorit în artele vizuale, literatură și mai târziu în muzică.

A debutat în conglomeratul de state germane unde conceptul Sturm und Drang (Furtună și avânt) a jucat un rol central în mișcarea de unificare a acestor state iar ulterior s-a răspândit în toată Europa.

În contrast cu neoclasicismul, romantismul s-a concentrat pe căutarea idealului sublim prin experiența subiectivă a individului.

Temele fundamentale abordate de romantici au fost idealul, dorința de libertate, exprimarea sentimentelor dramatice, atracția exotismului și re-descoperirea Orientului, aspirațiile titanice ale omului, misterul naturii.

Literatura romantică s-a pliat pe dorința nestăvilită de emancipare și dezvoltare a națiunilor europene mari și mici.

Arhitectura romantică a fost eclectică și a valorizat reinterpretarea trecutului – astfel au luat naștere curentele neo-romanic și neo-gotic.

În muzică, romantismul a oglindit fidel transformările profunde produse pe continent după Revoluția Franceză și iluminism. Byron, Walter Scott, Victor Hugo, Stendhal, Delacroix, Caspar Friedrich David, William Turner, Beethoven, Chopin, Berlioz și nenumărați alți creatori atestă fecunditatea mișcării romantice.

Romantismul a devenit cunoscut în spațiul românesc prin generațiile de tineri din elita politică educați în statele occidentale; idealurile pe care pașoptiștii le-au susținut cu aplomb au fost în esență idealuri romantice.

Perioada romantică și-a pus adânc amprenta asupra Iașului odată cu marile transformări aduse de și odată cu deschiderea Principatului Moldovei către valorile occidentale în secolul 19. Iași este un oraș romantic prin excelență care poate oferi experiențe de neuitat oricărui vizitator.

Un traseu romantic la Iași poate debuta cu o plimbare pe aleile Grădinii Botanice, cea mai veche din România, loc ideal pentru plimbare și relaxare.

Periplul trebuie să continue pe Dealul Copoului, vechiul Pod Verde, cea mai romantică stradă din România.

Mireasma teilor (Tilia Tomentosa și Tilia platyphyllos), deveniți simbol al orașului te însoțește permanent și devine îmbătătoare în Parcul Copou, domeniul lui Eminescu.

De 200 de ani acesta este locul de promenadă favorit al ieșenilor, o altă experiență de neratat în capitala Moldovei.

Merită să faci un popas la prima Universitate românească și să admiri picturile lui Sabin Bălașa din Sala Pașilor Pierduți și superba sală a Bibliotecii Universității Tehnice Gh. Asachi.

Copoul este impregnat de istorie și de romantism, de la Bojdeuca lui Creangă spre Casa Pogor cu junimiștii săi, până la Biblioteca Centrală. Râpa Galbenă este un alt loc romantic preferat de îndrăgostiți.

Merită să îți îndrepți pașii spre Strada Lăpușneanu care mai poartă încă urmele forfotei berăriilor, cofetăriilor, fotografilor și cinematografelor de odinioară.

Un instantaneu romantic poate fi făcut și în Piața Unirii, punct istoric vital al orașului. Descoperim istoria romantică a vechilor magazinașe evreiești de pe Cuza Vodă și aflăm povestea inedită a primului teatru evreiesc din lume.

Admirăm apoi fermecătorul Teatru Național, cu sala superb decorată în stil baroc și rococo. Ne bucurăm privirea cu povestea sculptată în piatră la Trei Ierarhi și culminăm cu Palatului Culturii, această bijuterie neogotică de factură romantică în centrul Iașului.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ