Share

Acest proiect vizează dinamizarea activității turistice în orașul celor șapte coline, invitând vizitatorul la descoperirea și parcurgerea a șapte trasee tematice care definesc identitatea Iașului.

TRASEUL PELERINULUI

Traseul Pelerinului

Se spunea că, la Iași, din orice loc te-ai afla, se putea vedea turla unei biserici.

Iaşul este supranumit „oraşul celor 100 de biserici” iar acest lucru îl face orașul cu cele mai multe biserici din România.

În fapt sunt 109 lăcașuri de cult creștin: 84 de lăcașuri ortodoxe și 25 creștine non-ortodoxe (catolice sau neoprotestante). Sunt și 3 lăcașuri non-creștine (două sinagogi și o moschee).

Într-un oraş în care majoritatea clădirilor erau din lemn sau din chirpici, bisericile au fost, până recent, unele dintre puținele clădiri care au reuşit să reziste de-a lungul veacurilor.

Generații întregi de domnitori, boieri și simpli orășeni au fost binecuvântați, cununați sau înmormântați la bisericile care se concentrau în vechea cetate sau în cele care vegheau orașul de pe colinele care îl înconjoară.

Bisericile sau mănăstirile care au fost fortificate au servit drept adăposturi în timpul numeroaselor invazii, epidemii sau incendii. Ele au devenit principalele centre ale culturii naţionale, curţile unor mănăstiri adăpostind tiparniţe, şcoli sau chiar primele nuclee universitare.

Lăcașurile de cult din Iaşi prezintă numeroase stiluri arhitecturale, individualizându-se însă cel tipic moldovenesc.

Unele biserici aparţin stilului bizantin, consolidat în perioada medievală sau rusesc, apărut după 1700 când Imperiul lui Petru cel Mare a început expansiunea culturală și teritorială. Nu lipsesc din peisaj nici elementele baroce sau gotice care se inserează armonios pe lăcașurile de cult .

Iașul a fost mereu divers din punct de vedere etnic și confesional, astfel încât se pot întâlni adevărate bijuterii arhitectonice aparținând atât cultului ortodox românesc, cât și armean sau lipovenesc sau catolic.

Cu toate că de-a lungul timpului multe biserici au fost distruse de vreme sau de evenimente tragice, iar altele au fost transformate în închisori, depozite sau doar închise și abandonate, în ultimul timp se observă o creștere a interesului pentru conservarea monumentelor istorice religioase și pentru construirea de noi lăcașuri de cult.

Iașul se bucură de prezența moaștelor Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, care atrage în fiecare an, în luna octombrie, zeci de mii de pelerini – dovadă a perpetuării credinței străbune.

Pelerinii cu credință adâncă de Dumnezeu vor descoperi baldachinul cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Catedrala Mitropolitană ca pe un epicentru al vieții ortodoxe la Iași.

Ei vor descoperi icoanele făcătoare de minuni la Mitropolie și la Biserica Barnovschi,  mormintele ctitorilor și ale ierarhilor la Catedrala Veche și o bogată iconografie la Mănăstirea Golia și la Biserica Banu.

Vizitatorul laic român al lăcașurilor de cult va admira priveliștea din Turnul Goliei și poveștile cu diaconul Creangă de la Mănăstirea Golia, armonia de arce ale coloanelor din marmură de la Biserica Bărboi, pictura familiei Regale de la Biserica Sfântul Nicolae Domnesc și de la Mitropolie, catapeteasma din marmură de la Biserica Trei Ierarhi.

Oaspetele din străinătate va fi impresionat de dantelăria unică din piatră de la Mănăstirea Trei Ierarhi, de pictura bizantină autentică de la Mănăstirea Golia, similară cu cea a bisericilor pictate UNESCO din Nordul Moldovei, de corul angelic de la Catedrala Catolică sau de corul bizantin de la Biserica Sfântul Nicolae Domnesc.

Vizitatorul armean va găsi mărturiile civilizației poporului său la Biserica Armeană iar cel grec se va simți ca acasă la Biserica Bărboi și în locurile marcate de începuturile mișcării de Eliberare a Greciei sub steagurile Eteriei (Mănăstirea Trei Ierarhi și la Galata).


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ