Donald Trump, debut în forță în prim-planul politicii internaționale, pe dosarul israeliano-palestinian.

 

Două state, singura soluţie pentru a pune capăt conflictului israeliano-palestinian. Iată leitmotivul conferinţei internaţionale care se va desfăşura duminică la Paris.

Cu doar 5 zile înaintea intrării în funcţie a noului lider de la Casa albă, Donald Trump, reprezentanţi din peste 70 de state şi organizaţii internaţionale – printre care şi secretarul de stat american John Kerry – se vor pronunţa în mod solemn în favoarea creării a două state.

De ce ţine Parisul dar şi o mare parte din comunitatea internaţională la această opţiune?

 

« Soluţia de pace bazată pe crearea a două state este astăzi din nou în pericol » susţine Jean-Marc Ayrault, şeful diplomaţiei franceze într-o tribună publicată în cotidianele francez Le Monde şi israelian Haaretz.

Ministrul francez de externe se referă indirect la recentele declaraţii ale preşedintelui-ales american Donald Trump, un apropiat al dreptei dure israeliene. « Dacă SUA îşi mută ambasada din Israel, de la Tel Aviv – unde sunt mai toate legaţiile diplomatice – la Ierusalim, trebuie să ne aşteptăm la o reacţie puternică în lumea musulmană » citează rfi.ro.

In urma conferinţei de duminică – care va fi şi ultima ocazie internaţională a secretarului de stat american John Kerry de a se exprima în această calitate – Franţa şi-ar dori ca lumea să adreseze un mesaj puternic atât israelienilor şi palestinienilor cât şi noii administraţii americane.

Un soi de apel în care să se reamintească principiile care ar putea aduce pacea în Orientul apropiat : două state pentru două popoare.

Idee şi principii admise de aproape 7 decenii de comunitatea internaţională.

Franţa, gazda întâlnirii de duminică, a insistat mult pentru ca principalele părţi implicate – Israelul şi Autoritatea palestiniană – să vină la Paris. In cele din urmă doar palestinianul Mahmoud Abbas a acceptat invitaţia să vină, dar doar la Palatul Elysée. Duminică sau luni el va fi deci primit de preşedintele Franţei, François Hollande. Premierul Beniamin Netaniahu rămâne însă foarte ostil acestei reuniuni, descrise drept « o impostură sterilă ». In realitate însă, liderul israelian se teme ca deciziile luate la Paris să nu inspire o nouă rezoluţie la ONU contra Israelului, precum cea din decembrie care condamna colonizarea israeliană a teritoriilor palestiniene.

Reamintim că peste 400 de mii de israelieni trăiesc în Cisiordania în colonii pe care comunitatea internaţională le consideră ilegale şi un obstacol major în calea păcii.

LĂSAȚI UN MESAJ