Share

Criza generată de noul Coronavirus a provocat pierderi mari în domeniul turismului ieșean, care rămâne și astăzi paralizat în anumite locuri. Tot mai multe persoane au renunțat la vacanțe și iată că hotelurile rămân aproape goale, muzeele și galeriile de artă și-au deschis ușile pentru cei câțiva turiști români care au curajul să călătorească.

Iar având în vedere situația de la momentul actual, ne așteptam ca lucrurile să se înrăutățească, având în vedere riscul foarte mare de îmbolnăvire de pe litoral sau din stațiunile montane.

În condițiile în care, în județul Iași, la nivelul anului 2019 se înregistrau 84 de structuri de primire turistică, ne așteptăm ca cel puțin un sfert dintre acestea să rămână închise sau să nu primească vizitatori. Turismul este, totuși, activitatea economică ce reprezintă 3% din PIB-ul național. În funcție de durata crizei, scenariile indică faptul că șocul potențial ar putea varia între o scădere de 60-80% a economiei turismului în 2020.

„Turismul în judeţul Iaşi continuă să fie afectat grav de criza sanitară.

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în luna mai 2020 au însumat 1729 persoane, în scădere cu 94,6% față de cele din luna mai 2019. În structurile de primire turistică în luna mai 2020 au fost înregistrate 2761 înnoptări, în scădere cu 95,0% față de luna mai 2019, durata medie a cazării în structurile de primire turistică fiind de 1,60 zile pentru turiștii români şi 1,83 zile pentru cei străini”, a declarat Dr. Ciprian Iftimoaei, Director executiv adjunct al DJS Iaşi

Pentru a ne da seama mai exact cât de grav a fost afectat turismul de virusul SARS-CoV-2, vom face o analiză comparativă între anii 2009, 2010 și 2020. În anul 2009, momentul în care criza economică s-a făcut simțită și în Romania, putem observa faptul că s-au înregistrat 158.512 sosori ale turiștilor, atât români cât și străini în structurile de cazare din județul Iași. În luna mai 2010, deja în plină criză economică, județul nostru înregistra 17.984 sosiri, adică de aproape 10,5 ori mai mulți turiști decât în aceeași lună a anului 2020.

Citeste si   Erori la vaccinare. Programați pentru imunizare, trimiși la altă adresă

În prezent, guvernul își concentrează atenția pe următoarele modalități de a se reveni parțial la perioada de dinaintea izbucnirii pandemiei:

  • Ridicarea restricțiilor de călătorie și colaborarea cu întreprinderile pentru a accesa foncuri suplimentare de ajutor, aplică noi protocoale de sănătate pentru călătorii în siguranță și ajută la diversificarea piețelor.
  • Restabilirea încrederii călătorilor și stimularea cererii, aplicații de informare pentru vizitatori și campanii de promovare a turismului intern.
  • Pregătirea planurilor cuprinzătoare de recuperare a turismului, pentru reconstruirea destinațiilor, încurajarea inovării și investițiilor și regândirea sectorului turistic.
Citeste si   Alte 2.520 de DOZE au fost distribuite către 15 centre de VACCINARE în județul IAȘI

În principal, Iașul se deosebește de celelalte județe din regiunea Moldovei prin turismul de afaceri, reprezentat printr-un procent de 55%, urmat de turismul cultural (20%) și cel de agrement (15%).

Această statistică nu include totuși turismul tranzitoriu sau cel excursionist din timpul marilor evenimente (concerte, târguri etc.). Putem observa, de asemenea, și faptul că, odată cu închiderea campusurilor universitare, studenții s-au reîntors acasă, fapt ce a generat și din acest punct de vedere pierderi foarte mari.

Citeste si   Valeriu Gheorghiță, despre încetarea purtării măștii după ce se imunizează mai mulți oameni: ”Este prudent să respectăm măsurile de protecție”


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ