Share

După o călătorie de impact în șase centre universitare de top din România, Turneul de Dezbateri TOUCH ME NOT – POLITICILE CORPULUI continuă la nivel internațional, la invitații ale unor universități și instituții culturale din Suedia, Belgia și Canada

Turneul internațional va demara săptămâna aceasta în Suedia, în parteneriat cu Universitatea de Arte din Stockholm și DOC LOUNGE, în trei prestigioase centre universitare: Stockholm (26 octombrie), Malmö (29 octombrie) și Lund (31 octombrie).

Și se va încheia cu dezbaterea – eveniment TOUCH ME NOT – POLITICILE CORPULUI organizată sub patronajul Parlamentului European, în cadrul EUROPALIA România, la BOZAR (Palais des Beaux Arts Bruxelles) în ianuarie 2020.

Inițiat de echipa filmului TOUCH ME NOT, câștigător al Ursului de Aur la Festivalul de Film de la Berlin, proiectul TOUCH ME NOT – POLITICILE CORPULUI este conceput ca o serie de dezbateri interactive, ce oferă studenților din întreaga lume posibilitatea de a intra în dialog cu protagoniștii – cheie ai filmului, activiști pentru drepturile omului din Europa, și regizorul peliculei, Adina Pintilie.

O experiență transformativă, care invită publicul tânăr la reflecție și auto-cunoaștere, dincolo de tabuurile sociale, despre: intimitate, relația cu propriul corp și modul în care ne raportăm la Celălalt, despre capacitatea noastră de empatie

Derulat în primă fază în România, la invitația a șapte universități de top din țară, proiectul a inclus la nivel local o serie itinerantă de zece dezbateri – eveniment organizate în perioada 27 septembrie – 16 octombrie 2019, în București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Brașov și Sibiu. Acestea au creat un spațiu de dialog între publicul tânăr din mediul universitar si comunitățile vulnerabile vizate de film, în vederea schimbării de mentalități, a promovării diversității și incluziunii, a respectului pentru Celălalt.

Citeste si   BULETIN DE PRESĂ-23 septembrie 2020, ora 13.00

La dezbateri au participat, în calitate de invitați speciali și moderatori, specialiști în domeniul psihoterapiei și reprezentanți ai ONG-urilor, mediului academic, cultural și diplomatic

Proiectul are un rol foarte important în a ridica întrebări și a aduce în discuție prejudecățile automate în ceea ce privește corpul nostru. Toate acele preconcepții care se formează în mod evident în copilărie, în relația cu familia și cei apropiați, și care sunt masiv întărite prin influența mediatică. Și care contribuie adesea, într-o foarte mare măsură, la o trăire subiectivă, extrem de ”chinuită” a propriei corporalități, atunci când aceasta nu corespunde criteriilor și așteptărilor pre-construite.

 Indiferent că e vorba de criterii de atractivitate sau de frumusețe, sunt aspecte care într-o etapă semnificativă a vieții domină în mod clar spațiul psihic și care sunt întâlnite de mulți tineri într-un mod dureros, în măsura în care ei simt că nu corespund acestor norme”, a declarat  Alfred Dumitrescu, președinte al Societății Române de Psihanaliză, invitat la dezbaterea din 3 octombrie, la Teatrul Național București.

În cadrul evenimentului de închidere a Turneului Național de Dezbateri TOUCH ME NOT – POLITICILE CORPULUI de la Sibiu, în cadrul Astra Film Festival, excelența sa Hans Erich Tischler, Consulul Republicii Federale Germania la Sibiu, a declarat următoarele:

Citeste si   Camelia GAVRILĂ, Mihai CHIRICA și trecutul POLITIC pe care-l vor UITAT

„TOUCH ME NOT nu e doar un film, e un fenomen, o experiență transformativă. Într-o societate deschisă, avem nevoie de dezbatere, să ne ascultăm și să învățăm unii de la alții. Pluralismul cultural, cu puncte de vedere divergente, reprezintă un aspect esențial al democrației europene. Cred că filmul și evenimentul din seara aceasta sunt un exercițiu foarte important în acest sens.

O oglindă a societății în care trăim, experiența <TOUCH ME NOT – POLITICILE CORPULUI> deschide noi perspective: despre diversitate și incluziune, despre respectul pentru celălalt și libertatea de alegere într-o lume a stereotipurilor, despre schimbări posibile la nivel de comunitate. În esență este despre valori esențiale ale societății noastre contemporane.”

TOUCH ME NOT – POLITICILE CORPULUI este un proiect cultural – educațional demarat de echipa filmului, sub forma unui dialog deschis cu publicul, despre subiecte de actualitate explorate de acesta: corpul devenit “câmp de luptă” al ideologiilor, diversitatea și incluziunea socială, intimitatea și dizabilitatea, libertatea personală, egalitatea de gen, responsabilitatea socială, necesitatea schimbării progresive a mentalităților

„O sursă profundă a agresivităţii, a fricii, a intoleranţei cu care ne confruntăm în prezent peste tot în lume sunt dezechilibrele şi conflictele la nivel de intimitate. De aceea, o explorare în profunzime şi cu deschidere a intimității este foarte necesară mai ales astăzi. Deschiderea interioară are implicit un impact asupra modului în care relaționezi cu Celălalt. Mergând în interior, poţi schimba lucruri nu doar în tine, ci și implicit în relația cu Celălalt și la nivel de comunitate.”, spune cineasta Adina Pintilie.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ