ideall.ro

UAIC și Federația Română de șah cercetează influența practicării ȘAHULUI asupra inteligenței elevilor din ciclul primar

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a încheiat un contract de cercetare cu Federația Română de Șah pentru evaluarea inteligenței elevilor din ciclul primar care practică șah. Specialişti din cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport, a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Centrului de Cercetări Interdisciplinare în Ştiinţa Motricităţii Umane din cadrul UAIC vor realiza un studiu privind influența practicării șahului asupra inteligenței elevilor din ciclul primar. Durata contractului este de doi ani, iar valoarea este de 11.000 de lei.

Joi, 28 februarie, la ora 11.00 a avut loc conferința de presă de lansare a proiectului de cercetare, în sala de conferințe Ferdinand din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. La eveniment au participat prof. univ. dr. Ionel MANGALAGIU – prorector UAIC, Ionuț Șerban DOBRĂNĂUȚEANU – European Chess Union (ECU), Sorin Avram IACOBAN – Președintele Federației Române de Șah (FRS), Sorin POPOVICI –  Inspector școlar și conf. univ. dr. Cezar HONCERIU – director proiect. De asemenea, au mai fost prezenți membrii echipei de proiect, cadre didactice și studenți.

„Ne bucurăm foarte mult că suntem parteneri în acest proiect și că avem șansa de a demonstra că sportul contribuie semnificativ la dezvoltarea fizică și intelectuală a copiilor. În numele conducerii executive a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași vă asigur de toată implicarea noastră. Îi felicit pe colegii de la Facultatea de Educație Fizică și Sport pentru toate proiectele realizate până acum, avem toată încrederea că și acest proiect își va atinge obiectivele”. – prof. univ. dr. Ionel MANGALAGIU, prorector UAIC

sensodays.ro

„Este o zi importantă astăzi, ne bucurăm să colaborăm cu prima universitate a României. Pentru Federația Română de Șah acest studiu este foarte important, întrucât ne oferă posibilitatea să demonstrăm ceea ce noi știm deja: practicarea șahului ajută la dezvoltarea intelectuală a copiilor.” – Sorin Avram IACOBAN, Președintele Federației Române de Șah.

Tehnici de evaluare a inteligenței, adaptate copiilor, recunoscute pe plan internațional

În vederea realizării studiului, a fost parafat un parteneriat între Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Școala Gimnazială „Otilia Cazimir” și Palatul Copiilor din Iași. Metodologia cercetării va include tehnici de evaluare a inteligenței, adaptate copiilor, recunoscute pe plan internațional (WISC – IV și Matrici Progresive RAVEN). Cercetarea se va desfășura pe o durată de 24 luni, iar testările vor fi efectuate la fiecare 6 luni. Rezultatele obținute vor putea fi publicate în reviste de specialitate din țară sau străinătate.

„Felicit inițiatorii acestui studiu, atât de necesar pentru educația din România. Inspectoratul Școlar Județean Iași susține orice inițiativă care este în beneficiul elevilor, de aceea suntem bucuroși că putem sprijini acest proiect. Șahul școlar este la loc de cinste în județul Iași și așa trebuie să rămână.” – Sorin POPOVICI, Inspector școlar

Echipa de cercetare este formată din lect. univ. dr. Cezar Honceriu (director proiect), conf. univ. dr. Beatrice Abălașei (decanul Facultății de Educație Fizică și Sport a UAIC), prof. Vladimir Danilov, prof. Vlad Ungureanu, asist. univ. dr. Florin Petruț Trofin, asist. drd. Simona Andreea Popușoi și Vlad Ionuț Stegariu, student al Facultății de Educație Fizică și Sport a UAIC și vice-campion european la șah.

babyliss-romania.ro

LĂSAȚI UN MESAJ