Share

UDMR ia în calcul să ceară o amânare a alegerilor locale. Ideea nu este nouă, iar pentru ieșeni această propunere nu pare să producă efecte

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat recent:“Peste două săptămâni a rămas să mai vorbim, liderii politici, şi să evaluăm situaţia, să vedem care va fi evoluţia epidemiei de coronavirus şi, din punctul meu de vedere, se poate da la o adică un proiect de lege, se poate scrie foarte repede, se poate vota, se poate da o lege organică, nu o ordonanţă de urgenţă, prin care putem amâna alegerile locale”.

Data de 28 iunie care înseamnă data expirării constituționale a mandatelor aleșilor locali a fost avansată în trecut ca dată pentru alegerile locale. În actuala situație a decretării stării de urgență, este clar că acest termen nu este realist.

Citeste si   Alina Gorghiu: Bugetul alternativ al PSD este un buget paralel. Mesaj pentru Marcel Ciolacu

În linii mari, pentru ieșeni, eventuala amânare a alegerilor locale înseamnă menținerea acelorași proiecte în administrație publică și dezvoltare, deoarece componența consiliilor locale și consiliului județean nu se va schimba. Autoritățile vor trebui să asigure cadrul legal al prelungirii mandatelor aleșilor locali.

În plus, eventuala prelungire a stării de urgență va duce la menținerea în funcție a autorităților existente

Pentru  ieșenii care au funcții și aspirații în partide, amânarea alegerilor locale ar însemna amânarea oricăror promisiuni electorale. Partidul care gestionează guvernarea în aceste momente ar avea un avantaj tactic. În mediul local, primarii și consilierii locali speră să beneficieze de același ajutor indiferent pe ce listă de partid au fost aleși. Agravarea situației locale este un avantaj pentru cei din Opoziție, însă acum nivelul de acțiune al politicului este limitat.

Citeste si   Marcel Ciolacu anunță un „shadow cabinet” și REFORMĂ în PSD! Ce spune despre dezvăluirile promise de Viorica Dăncilă

UDMR nu are aleși în Iași, dar pentru acest partid prelungirea acestor mandate înseamnă supraviețuirea politică încă o perioadă. UDMR speră să se consolideze în bazinul său electoral tradițional.

În Iași, atât în orașe, cât și în comune, aleșii își pot păstra mandatele și pot continua să își ducă la îndeplinire promisiunile făcute în campaniile electorale.

Actualii primari pot avea avantajul bunei intervenții, dar pot fi și criticați.

Este clar că acolo unde lucrurile nu merg bine, populația va sancționa la vot atitudinea aleșilor locali, ceea ce înseamnă că mulți politicieni locali s-ar trezi la finalul carierei politice.

Ieșenii ar putea asista la intrarea în politică a unor cadre militare și cadre din Poliție care ar putea candida după trecerea în rezervă

Partidele ar putea merge pe mâna unor medici, dată fiind prezența în spațiul mediatic al acestor categorii socio-profesionale.Poate partidele ar fi mai atente pe cine pun pe listă.

Citeste si   USL–ul renaște la IAȘI! Mihai "danone" CHIRICA reprezintă atât PNL cât și PSD în Consiliul Local

Mediul privat este puternic afectat în această perioadă, iar în șase luni, și acesta se poate orienta spre un anumit tip de politician. Nu este exclusă revitalizarea populismului.

Avantajul pentru ieșeni ar fi că s-ar menține o anumită continuitate și nu s-ar face cheltuieli nesăbuite și promisiuni fără acoperire. Campaniile electorale din 2020, când se vor desfășura ele, vor arăta cumva altfel.

Din 1977, până acum, România nu a mai trecut printr-o situație de o asemenea gravitate. Până la urmă, celelalte partide ar putea să aibă inițiative similare, fiindcă s-ar simți frustrate că în România, propunerea ar veni de la UDMR, un partid al unei minorități naționale.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ