Share

Obezitatea, o problem majoră de sănătate publică, este cea mai frecventă afecțiune metabolică, adeseori declanșând comorbidități de tipul diabetului zaharat, sindrom metabolic, boli cardiovasculare și depresii.

În țările dezvoltate, obezitatea este cea mai frecventă tulburare de nutriție a copiilor. Conform unui studiu realizat de O.M.S. obezitatea are o prevalență egală sau chiar mai mare decât malnutriția și bolile infecțioase, astfel încât, în lipsa unor măsuri riguroase de prevenție și tratament, specialiștii estimează că până în anul 2025 50% din populația lumii va fi obeză.

La Iași, prevalența supraponderabilității și obezității în rândul copiilor a crescut alarmant: 30% dintre copiii care se prezintă la Spitalul Clinic „Sfânta Maria” prezintă tulburări de nutriție, soldate cu un exces ponderal

Cauzele obezității sunt multiple. Lăsând la o parte factorul genetic, cauza principală a acestei maladii este dezechilibrul cronic, conștient sau nu, între ingestia calorică crescută și consumul energetic redus.

Citeste si   Rețeaua de TRAMVAIE din județul IAȘI va fi reabilitată cu ajutorul FONDURILOR europene

Dana ANTON-PĂDURARU, medic primar pediatru, șefa secției clinice Pediatrie III din Iași declară:

„Părinții a căror copii sunt obezi trebuie să conștientizeze că fac greșeli alimentare grave: micuții primesc o alimentație bogată în zahăr și grăsimi în schimbul uneia bogate în fibre, iar mesele sunt însoțite de sucuri acidulate sau adeseori sunt înlocuite complet de produse fast-food.

Pe lângă alimentația haotică, copiii nu mai primesc o educație fizică corespunzătoare

Tot mai mulți părinți cer insistent scutiri pentru ora de educație fizică, astfel încât am ajuns în momentul în care 1 din 6 copii de vârstă școlară nu mai participă deloc la activitățile fizice, dar petrec ore întregi în fața calculatorului. Mai este și această nouă tendință de „sport electronic”, foarte populară în rândul noii generații.

Somnul- un factor important

Mulți părinți nu mai acordă atenție programului de somn al copilului, ori privarea organismului de orele necesare de somn produce un dezechilibru a celor 2 hormoni implicați în reglarea comportamentului alimentar. Toate acestea, puse cap la cap, alcătuiesc rețeta viitorului copil obez și adeseori, a unui viitor adult obez, șubrezit de problemele de sănătate care apar datorită excesului de grăsime din organism.

EDUCAȚIA ALIMENTARĂ

De-a lungul timpului am observat că părinții de copii obezi nu știu să facă diferența între dietă și stil de viață sănătos. Ne confruntăm cu o lipsă a educației alimentare, cu foarte multe informații eronate distribuite de doctorul GOOGLE.  Din punctul meu de vedere, această educație alimentară ar trebui să înceapă de la gravide. O viitoare mămică educată corect va ști să își educe copiii corect. Apoi, o oră de educație nutrițională în curricula școlară este vitală, ba chiar militez pentru introducerea acesteia încă de la grădiniță pentru că aceasta este perioada în care se formează obiceiurile alimentare ale viitorului adult.

Mesajul meu pentru mămici este să alimenteze natural copilul cel puțin 6 luni și abia apoi să înceapă diversificarea. Să ofere copilului o alimentație variată, în porții adecvate vârstei și să îl implice în activități fizice cel puțin 30 minute în fiecare zi.

Pentru orice modificare a comportamentului alimentar sau creștere în greutate, sfătuim părinții să se adreseze medicului de familie, medicului de la cabinetul școlar și bineînțeles, specialiștilor din cadrul Secției clinice de Pediatrie III din cadrul Spitalului Sf. Maria din Iași, secție care are și un compartiment destinat copiilor cu boli de nutriție și metabolism”


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ