Share

În fiecare lună, Maternitatea CUZA VODĂ din Iași organizează cursuri gratuite de îngrijire a nou-născutului, venind în ajutorul proaspeților părinți

Proiectul “Școala părinților” este destinat atât tinerelor mămici, cât și tăticilor. În urma acestui curs, tăticii primesc un atestat de puericultură, pe baza căruia beneficiază de concediu de paternintate.

Cursurile se desfășoară o data pe lună, în amfiteatrul spitalului și sunt ținute de o echipă medicală. Mai exact, este un curs pe înțelesul tuturor, prin care părinții primesc informații de bază despre sarcină și perioada postnatală.

La fiecare curs, plină de emoție, moașa Mariana BOLOTĂ instruiește mămicile. Printre temele abordate de mosă se numără: îngrijirea sânilor, igienă și momentul nașterii

Proiectul Școala mamelor a luat naștere în urmă cu 10 ani la nivelul Ministerului Sănătății, prin Direcțiile de Sănătate Publică. Datorită numeroaselor întrebări care le primeam din partea mămicilor, am decis să preluăm și noi acest proiect și de 10 ani organizăm aceste cursuri, extrem de utile pentru părinți. Dacă la început veneau la curs câteva familii, acum în amfiteatrul nostru se strâng câte 60-70 familii pentru un curs” a declarat moașa.

“Noi punem un accent deosebit pe alimentația la sân a copilului. Încă din sala de naștere, noi punem copilul pe pieptul mamei, pentru a fi acel contact piele la piele. Apoi, mama este educată cu privire la îngrijirea copilul la domiciliu: îngrijirea buricului, curăţarea foselor nzale, baia, gimnastica, masajul, temperature camerei, calendarul vizitelor la medic, precum și un calendar al vaccinărilor” a declarant Anca BIVOLEANU, doctor neonatolog pediatru.

O atenție deosebită este acordată și etapei de planning familial

Irina CAȚIGHERA, medic primar planificare familială, le vorbește părinților despre metodele contraceptive și igiena intimă după naștere și îi îndeamnă să apeleze cu încredere la serviciile echipei maternității Cuza-Vodă:

“De mai bine de 10 ani spitalul nostru pune la dispoziția ieșenilor servicii de planificare familială. Consultațiile sunt gratuite și adresate întregii comunități, indiferent de vârsta solicitanților. Oferim consiliere atât mămicilor, cât și studenților sau elevilor. Este absolut necesar să menționez că ședința se realizează sub principiul secretului profesional, deci în cazul minorilor nu trebuie să existe teama că informațiile vor fi dezvăluite. Tinerii și adolescenții care ne solicită ajutorul nu au nevoie de acordul părinților sau de un act de identitate. Tot ce trebuie să facă este să se programeze pentru o consultație”

După curs am fost interesați de feedback-ul participanților. RONAK, viitoare mămică, a declarat:

Am aflat despre ȘCOALA PĂRINȚILOR de la prieteni. Erau foarte încântați de informațiile primite la curs, așa că am decis să mă înscriu și eu. De când sunt însărcinată, am participat la toate cursurile. Fiind la prima sarcină, sfaturile primite aici sunt foarte utile și bine venite și au redus din acea panică pentru momentul când voi ajunge pentru prima dată cu bebelușul acasă


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ