Share

În fiecare an, în perioada 24 -31 octombrie UNESCO celebrează educația media, propunând profesorilor din lumea întreagă să promoveze educația media prin diferite activități de impact, în cadrul Global Media & Information Literacy Week, un eveniment care a devenit din ce în ce mai popular și în România în ultimii ani, mai ales datorită eforturilor susținute ale Centrului pentru Jurnalism Independent, București care derulează programe educaționale de educație media pentru profesorii și elevii din întreaga țară.

Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași este una dintre școlile partenere ale Centrului pentru Jurnalism Independent în programele de educație media, doi dintre profesorii școlii, prof. Daniela Anghelescu și prof. dr. Anamaria Ghiban, derulând constant, din 2017, activități de educație media cu elevii și cu profesorii din Iași, în cadrul programului ”Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media” dezvoltat de Centrului pentru Jurnalism Independent, în parteneriat cu Romanian-American Foundation.

Citeste si   9.005 cazuri NOI de persoane INFECTATE cu SARS – CoV – 2 pe teritoriul ROMÂNIEI

Pe parcursul acestei săptămâni, cele două cadre didactice care predau limba și literatura română la „Grigore Moisil”, cărora li s-a alăturat și prof. dr. Narcisa Adochiei, de la același liceu, au susținut lecții de educație media la mai multe clase de liceu și de gimnaziu, introducându-i pe elevi în culisele meseriei de jurnalist, explicându-le cum se scrie corect o știre și care este procesul complex prin care evenimentele din jurul nostru ajung să fie prezentate în mass media. Elevii au analizat știri, au scris știri și au învățat cum să distingă între o știre corect scrisă și o știre falsă sau incorectă.

Citeste si   Intervenție UROLOGICĂ complexă, în regim de URGENȚĂ, pentru salvarea unei PACIENTE oncologice, diagnosticată cu COVID-19

Demersul didactic al profesoarelor de la „Grigore Moisil” a fost susținut de Centrul pentru Jurnalism Independent care, de altfel, a pus zilele acestea la dispoziția profesorilor din întreaga țară „un pachet educațional, adaptat atât predării față în față, cât și celei online, prin care profesorii pot transmite copiilor cheile de decriptare ale informațiilor jurnalistice corecte, cum să pună întrebările potrivite pentru a afla răspunsurile care îi interesează, dar și cum să recunoască ce merită distribuit celorlalți, pentru a fi mai informați și mai în siguranță.” așa cum precizează reprezentanții ONG-ului pe pagina de Facebook a instituției.

Citeste si   Depoul CTP din DACIA va fi MODERNIZAT! Primăria IAȘI a semnat contractul pentru REALIZAREA studiului de FEZABILITATE

Pachetul, special creat pentru profesori, în cadrul evenimentului ”Cu ochii deschiși în labirintul știrilor” prin care Centrului pentru Jurnalism Independent pune România pe harta harta mondială a educației media este disponibil pe site-ul instituției (https://cji.ro/educatia-media-instrument-pentru-o-generatie-cu-ochii-deschisi/) și conține deopotrivă scenarii didactice, materiale video, diagrame, exemple de știri corect și/ sau incorect construite și instrumente utile profesorilor care își doresc să abordeze acest subiect în cadrul unor activități la clasă.

Parteneriatul Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” cu Centrul pentru Jurnalism Independent și promovarea educației media în liceul ieșean se înscrie în tendințele actuale ale învățământului european de a prioritiza noi dimensiuni ale educației contemporane, absolut necesare în formarea tinerilor.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ