Primarii unionisti din R. Moldova si Romania au infiintat o Liga comuna a alesilor locali

Peste 200 de reprezentanti ai administratiei locale din Republica Moldova si Romania s-au intalnit sambata la Iasi pentru a solicita Parlamentelor de la Bucuresti si Chisinau sa emita o declaratie comuna “privind reintregirea nationala prin Unirea celor doua state”.

“Indemnam toate unitatile administrativ-teritoriale din Republica Moldova si Romania, precum si alte entitati colective (parohii, scoli, asociatii s.a.) sa urmeze cu incredere si curaj acest exemplu de demnitate nationala si sa ni se alature prin adoptarea unor masuri si declaratii similare”, se arata in textul Rezolutiei de la Iasi, elaborata in cadrul sedintei comune.

Conferinta oficialilor a avut loc la Palatul Culturii de la Iasi si a fost deschisa de catre primarul municipiului, Mihai Chirca, care a fost ales presedintele Ligii Alesilor Unionisti.

Citeste si   În IAȘI se mențin REGLEMENTĂRILE privind EMITEREA și decontarea CONCEDIILOR MEDICALE

Din aceasta Liga, fac parte, pana acum, primarii din 100 de localitati din Republica Moldova care si-au exprimat in scris dorinta de unire a Basarabiei cu Romania. Din Romania, s-au inscris primarii din doua orase, al Iasului si al unei localitati din judetul Bistrita Nasaud, potrivit Radio Chisinau.

Unirea Basarabiei cu Romania este o necesitate, pentru ca, de fiecare data, unirea ne-a facut mai puternici. De fiecare data, impreuna am reusit sa scriem pagini frumoase in istoria acestei lumi! Cei care au murit acum 100 de ani, si care au vazut Basarabia desprinsa de tara, nu se vor impaca cu propria lor moarte pana cand Basarabia nu va redeveni una cu trupul Tarii Romanesti!“, a declarat Chirica.

O situație similară s-a petrecut și în Ucraina în urmă cu aproximativ 5 ani!

Din păcate totul s-a soldat cu pierderi teritoriale pentru statul Ucrainian și pierderi însemnate de vieți omenești.

Citeste si   Încep ÎNSCRIERILE pentru clasa a V-a, în județul Iași

Scopul a fost acela al extragerii statului ucrainian din sfera de influență rusă. Ce s-a obținut? Ucraina a pierdut teritoriile din estul și sudul țării dar și un număr considerabil de soldați.

A scăzut influența rusă în Ucraina? Ultimele măsurători arată că facțiunea pro-rusă crește în sondaje.

Însă este adevărat că influența americană în zonă a crescut. Rusia a pierdut dacă este să apreciem situația din perspectiva evoluției militare.

Trupele NATO au reușit să ajungă în spațiul vital și tradițional de manevră al armatei ruse. Privit la scara istoriei, situația este cu torul dezastruoasă pentru statul rus.

Vă puteți imagina amplitudinea făcând un paralelism geopolitic. Cum ar fi dacă rușii ar fi reușit o răsturnare similară de situație în Canada?

Citeste si   Spațiile comerciale din IAȘI rămân ÎNCHISE pe perioada stării de ALERTĂ! DSP garantează SIGURANȚA tuturor cumpărătorilor

O demantelare a influenței ruse și în cazul Moldovei, ar indica o ciclicitate nefastă pentru politica externă actuală a Rusiei. Percepția ar fi extrem de dureroasă la Moscova

Cunoscătorii în domeniu apreciază că într-un alt format, replierea Rusiei va exista totuși. Indiferent de modul în care vor evolua lucrurile, o posibilă mutare a frontierei pe Nistru echivalează cu provocări asimetrice pentru România. Provocări pentru care, din păcate, România se bazează exclusiv pe partenerii externi.

Un astfel de scenariu ar crește exponențial dependența României în planul relațiilor externe. Despre aceste costuri, deocamdată nu s-a discutat deloc, însă opinia generală este una favorabilă unirii dintre România și Republica Moldova indiferent de costuri și prețul plătit.

DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ