Share

Universitatea de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa” Iași, se pregătește din nou de alegeri interne

Actuala conducere a UMF Iași, asigurată de către rectorul Viorel Scripcariu, dorește ca întregul proces să fie ținut departe de ochii opiniei publice și, în mod special să nu fie adus în atenția propriilor studenți.

Motivațiile acestei secretomanii sunt cumva de înțeles.

Opinia publică ieșeană a asistat pe parcursul ultimilor ani la o serie de scandaluri care au zguduit din temelii această instituție de prestigiu a Iașului. Ieșenii au fost oripilați să afle despre gradul de ipocrizie și descompunere morală de care s-au făcut vinovați doctori cu prestigiu și renumiți profesori din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa” Iași.

Pe lângă opinia publică, actuala conducere și-ar dori să țină la distanță de acest “ciclu electoral” intern și pe proprii studenți. Motivele țin exclusiv de multitudinea de probleme cu
care se confruntă studenții mediciniști, probleme survenite ca urmare a măsurilor luate chiar de către conducerea UMF Iași.

Scandalurile SEXUALE și de CORUPȚIE

Rectorul Viorel SCRIPCARIU, alături de Dumitru Păduraru, seful catedrei de anatomie din cadrul UMF, au făcut obiectul unor scandaluri sexuale care au adus atingere imaginei acestei instituții, creând totodată o situație extrem de jenantă pentru întreg corpul profesoral.

Conferentiarul, acuzat de tentativa de viol, luare de mită și șantaj, a fost înregistrat în timp
ce îi facea avansuri unei studente. Medicul, în vârstă de 51 de ani, s-a dezbrăcat în fața tinerei, i-a spus că nu va promova niciodată la materia lui dacă nu îi cedează, și a amenințat-o cu moartea, în cazul în care spune ceva.

Înregistrările audio și video făcute de procurorii DNA au fost atât de explicite încat i-au determinat pe judecători să aprobe imediat arestarea pentru 30 de zile a profesorului Dumitru Păduraru. Potrivit procurorilor, medicul era poreclit de studente profesorul “patul sau patru”, potrivit jurnaliștilor de la stirileprotv.ro.

Citeste si   Cum se prezintă situația îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2

Cum a înțeles Rectorul Scripcariu să se implice în soluționarea scandalurilor sexuale din UMF IAȘI

Rectorul Viorel SCRIPCARIU a chemat-o la raport pe una dintre studentele care a avut curajul să demaște practicile corupte de la Universitatea de Medicină. La rândul său acuzat de hărțuire sexuală, SCRIPCARIU a înțeles că din poziția de rector al UMF să rezolve problema, punând pumnul în gura victimelor, mai exact amenințând victimele cu exmatricularea.

Conform materialelor publicate în presa locală, timp de aproape trei ore, Scripcariu a ținut-o în propriul birou pe Alexandra Mariuta, studentă în anul al II-lea la specializarea Bioinginerie din cadrul Facultății de Bioinginerie Medicală. Pe parcursul acestor 3 ore studenta a fost supusă la presiuni pentru a o convinge să renunțe la acuzații.

Acuzații de malpraxis la adresa medicului Viorel Scripcariu

Sub aspectul practicii medicale, un alt scandal ocazionat de activitatea Rectorului Viorel SCRIPCARIU, a fost cel în care medicul a trebuit să se apere într-un dosar de malpraxis, înregistrat în urmă cu doi ani la Judecătoria Iași.

SCRIPCARIU a fost dat în judecată, de o femeie din Iaşi, fostă pacientă a doctorului. Luminiţa Moraru (49 de ani), a solicitat daune în valoare de 510.000 de lei, 10.000 de lei reprezentând daune materiale şi 500.000 de lei daune morale.

NESIGURANȚĂ și INCERTITUDINE în cadrul UMF IAȘI. Tot mai mulți studenți mediciniști aleg Kievul în detrimentul Iașului

Din ce în ce mai mulți studenți mediciniști se transferă la Universitatea de Medicină din Kiev. Întrebarea este ce anume îi determină pe aceștia să prefere o instituție din afara spațiului comunitar?

 • Iată câteva posibile răspunsuri pe care vom fundamenta și le vom prezenta detaliat în următoarele două ediții. Acestea sunt o parte dintre adevăratele probleme care ar trebui să stea pe masa rectorului și a decanilor de la UMF IAȘI:
 • Unde se regăsesc taxele plătite de către studenți?
 • De ce studenții sunt obligați să își achite singuri materialele de lucru la Medicină Dentară
 • în condițiile în care taxele achitate anual de către studenții români sunt de 7500 RON iar
  de către cei străini de 5000 EUR?
 • Sunt decontate de către CAS lucrările efectuate de către studenții de la medicină dentară?
 • De ce cursuri precum cel de implantologie este plătit separat la medicină dentară și nu este inclus în curricula universitară? Sunt acreditate aceste cursuri? Sunt avizate sanitar
  implanturile efectuate? Cine încasează toate sumele?
 • De ce căminele mediciniștilor nu beneficiază de investițiile necesare unui program de modernizare similar cu cel de la UAIC, USAMV sau UTI?
Citeste si   Tusimul din Judetul Iași este în continuă scădere

Scandalurile din interiorul UMF Iași, au declasat instituția în clasamentele internaționale de profil

Luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnatură privată, în formă continuată, fals intelectual și aderare la un grup infracțional organizat, toate aceste acuzații i-au vizat în ultimii ani pe unii membri din corpul profesoral și conducerea UMF Iași.

Rezultatele acestor scandaluri repetate nu au întârziat să apară. UMF Iași este una dintre instituțiile de prestigiu ale Iașului și ale României. Din păcate însă, în ultimii ani criterii de evaluare specifice precum calitatea științifică, actul didactic, transparența instituțională, proiectele academice sau vizibilitatea pe plan extern au afectat vizibil poziția UMF IAȘI în clasamentele internaționale de profil. Inclusiv despre acest subiect vom discuta pe parcursul materialelor de fundamentare viitoare.

Cine ar putea fi candidații pentru poziția de RECTOR al UMF IAȘI

După modelul politicienilor și profesorii – candidați de la UMF IAȘI au învățat să își asume candidaturile în ultimul moment pentru a nu le putea fi analizată corespunzător activitatea. Principalul inconvenient fiind lipsa timpului.

Principalele două candidaturi demne de a fi luate în considerare sunt cele ale actualului Rector Viorel SCRIPCARIU și a Decanului Facultății de Medicină Dentară – Norina Consuela FORNA.

Citeste si   El este MARICEL POPA, cel mai SLAB președinte al județului IAȘI

Deși a creat direct sau printr-o gestioanare necorespunzătoare toate aceste probleme, se pare că la acest moment Scripcariu ia serios în considerare o nouă candidatură pentru funcția de rector al UMF IAȘI.

Actualul decan al Facultății de Medicină Dentară pare că și-a făcut la rându-i un obicei din a candida pentru poziția de rector al UMF. În cazul acesteia se pare că asumarea acestei candidaturi este de natură a-i securiza poziția de Decan, situație reconfortantă pentru Norina FORNA, a cărei activitate subsumă foarte multe activități extrem de rentabile sub aspect financiar în domeniul stomatologic.

Netransparență totală

Atât Forna cât și Scripcariu au fost contactați de către redacția Ziarului “Bună Dimineața Iași”, însă, în buna tradiție instaurată în UMF de câțiva ani, au preferat lipsa comunicării și instaurarea unui climat de netransparență totală.

Studenții însă și o parte a corpului profesoral au ajuns însă la exasperare și își doresc cu orice preț normalizarea situației din UMF Iași.

Unii vor pune aceste divergențe de opinii pe seama schimbărilor de generație și poate că, într-o anumită măsură au și ei dreptate. Doamna Forna poate că își dorește acest mandat de Rector cu atât mai mult cu cât, sub aspect legal nici vârsta nu-i va mai permite peste 4 ani să mai candideze. Problema este că, atât dumneaei cât și domnul Scripcariu reprezintă aceleași valori și principii. Astăzi în UMF IAȘI există și un alt curent cu principii nu atât reformatoare cât mult mai ancorate în realitățile curente. Paradoxal însă, este foarte posibil să mai pierdem încă 4 ani, doar pentru că astăzi încă nu avem curajul să ne afirmăm aceste principii”, a declarat un profesor din UMF IAȘI.

Ne puteți contacta la adresa:

office@bunadimineataiasi.ro


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ