Share

Conducerea Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași a participat la începutul acestei luni la o nouă întâlnire a Alianței Române a Universităților Tehnice

Conducerea Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași a participat la începutul acestei luni la o nouă întâlnire a Alianței Române a Universităților Tehnice, unde cele cinci instituții de învățământ superior membre ale grupării au decis să formeze un departament specializat comun, format din experți de la toate universitățile, prin care să se încerce atragerea mai multor fonduri pentru cercetare în cadrul programului Horizon 2020.

Întâlnirea a fost găzduită de către Universitatea Politehnica Timișoara, iar printre temele principale de discuție s-au numărat și relevanța cercetării în universitățile românești, metodologia de alocare a fondurilor bugetare pentru finanțarea universităților de stat pentru anul 2020, sistemul de credite transferabile și modul în care acestea sunt implementate în universitățile membre ARUT, dar și continuarea competiției de granturi de cercetare în cadrul alianței, cu propuneri pentru anul 2020.

Citeste si   February’s Moonstruck! Ediția a V-a a concursului de FELICITĂRI și scrisori de DRAGOSTE în limba engleză

Indiferent de strategia adoptată de fiecare universitate privind domeniile pe care le consideră prioritare pentru depunerea și implementarea proiectelor atât în cadrul Horizon 2020, cât și în exercițiul financiar următor, trebuie rezolvată problema comunicării dintre organismele care reprezintă cercetarea românească la Bruxelles, implicit direcția de cercetare din cadrul Ministerului Educației acum (anterior Ministerul Cercetării și Inovării), și potențialii coordonatori ai acestor proiecte, universitățile și institutele de cercetare”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

În cadrul întâlnirii ARUT universitățile membre au decis să își exprime public dezacordul față de modul în care s-a finanțat activitatea de cercetare la nivel național, fondurile acordate în ultimul an reprezentând doar 0,23% din PIB, unul dintre cele mai scăzute niveluri

Aceștia solicită oficial noului guvern creșterea bugetului pentru cercetare cu până la 1% din PIB în anul 2020. Acest lucru este important și în contextul în care cele cinci universități membre ale ARUT, care reprezintă circa 6% din numărul total al universităților românești, au obținut 43% din suma totală a fondurilor europene atrase de toate universitățile din țară în cadrul Horizon 2020.

Citeste si   Compania VEOLIA dă bir cu FUGIȚII! Pierderile SEMNIFICATIVE sunt principala PROBLEMĂ

În acest moment, datorită faptului că am avut doi reprezentanți la Bruxelles, am putut afla o serie de informații pe care altfel este foarte dificil să le accesezi, din cauza unei informări oficiale deficitare. Acesta ar fi acum aspectul principal care trebuie rezolvat. Apoi, un alt aspect negativ este durata foarte mare în care se finalizează evaluarea proiectelor de cercetare, naționale sau internaționale, ceea ce creează sincope în asigurarea încărcării eficiente cu resursă umană calificată și a funcționării optime a infrastructurii de cercetare. Să amintesc doar faptul că evaluarea proiectelor din fonduri europene pentru crearea centrelor-suport a durat trei ani, iar semnarea contractelor încă nu s-a realizat”, a punctat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

Citeste si   Mihai ”danone” CHIRICA ia fața lui Emil BOC! TELEGONDOLE la Iași VS metrou la CLUJ

Cele cinci instituții de învățământ superior membre ARUT sunt Universitatea Politehnica din București, Universitatea Tehnică „Cluj-Napoca”, Universitatea Politehnica din Timișoara, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și Universitatea Tehnică de Construcții București.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ