Share

Un nou proiect la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași

Conducerile Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) și Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADR Nord-Est) au semnat în cursul zilei de marți, 27 august, contractul pentru finanțarea lucrărilor de reabilitare a ansamblului de clădiri în care își desfășoară activitatea profesorii, cercetătorii și studenții Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”.

Proiectul „Reabilitare termică imobil CH” are valoarea totală de 17.526.985,81 de lei și va schimba cu totul fața „porții de intrare” înspre campusul didactic al TUIASI, dinspre Tudor Vladimirescu.

Șase clădiri vor fi reabilitate

Ansamblul de șase clădiri care formează Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu” reprezintă primele construcții din anii ’70 ale sediului Institutului Politehnic de pe splaiul Bahluiului și de atunci nu au beneficiat de lucrări majore de renovare sau de reabilitare.

Astfel, cele șase clădiri, dintre care cel mai vizibil este turnul de șase etaje, vor fi renovate cu materiale moderne, va fi realizată o izolație de foarte bună calitate și se va schimba, arhitectural, aspectul ansamblului, urmând a fi transformat într-un sediu modern de facultate.

Citeste si   UNIREA de la 24 ianuarie 1859 – aportul MOLDOVENILOR şi bucovinenilor

Contractul a fost semnat de către rectorul universității, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, și directorul ADR Nord-Est, Vasile Asandei, în cadrul unei conferințe de presă la care au participat și prof. univ. dr. ing. Marcel Istrate, prorector responsabil cu managementul resurselor și director al proiectului, cât și ing. Bogdan Budeanu, directorul Direcției Servicii Studențești, și Ciprian Cozmanciuc, care a câștigat în urmă cu doi ani contractul de proiectare.

Pe această axă au fost declarate eligibile la momentul inițial cinci proiecte, toate ale universităților din Iași. Din aceste cinci, trei sunt ale Universității Tehnice, unul este finanțat, iată, acum, și sperăm că se va găsi posibilitatea de suplimentare a fondurilor și pentru celelalte două proiecte de reabilitare pe care le are universitatea în vedere până să se termine exercițiul financiar. Sunt trei astfel de proiecte depuse, pentru sediile care aveau cel mai mare grad de uzură în 2016, când am preluat mandatul, și care nu au fost reabilitate de foarte mult timp, iar clădirile Facultății de Inginerie Chimică sunt primele construite ale Institutului Politehnic. Au fost realizate după un proiect gândit pentru zona Algeriei, au foarte multe ferestre, iar consumul de energie termică pe timpul iernii este foarte ridicat”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan CAȘCAVAL.

Citeste si   24 ianuarie 2021 la IAȘI! IEȘENII și-au cerut dreptul la DEZVOLTARE: ”Opriți SPĂGILE și CORUPȚIA! Avem nevoie de A8”

Lucrările trebuie finalizate în 14 luni de la data semnării contractului de execuție

Este vorba despre o suprafață construită de 5.417 metri pătrați, în timp ce suprafața construită desfășurată are 24.475 de metri pătrați. Directorul ADR Nord-Est a punctat faptul că acest proiect va îmbunătăți infrastructura educațională a universității, însă a precizat faptul că cea mai grea perioadă începe de acum, cu implementarea proiectului.

Este firesc să avem astfel de proiecte de infrastructură acum când POR permite astfel de proiecte, și să ne pregătim de noul exercițiu financiar 2021-2027, în care se pune accentul mai mult pe «partea soft», pe pregătirea oamenilor, pe inovare, pe cercetare. Universitatea a fost un partener foarte activ în această zonă, a participat la toate activitățile și proiectele noastre, este, cum e și firesc, principalul promotor în această zonă de cercetare, inovare și transfer tehnologic”, a specificat Vasile ASANDREI.

Citeste si   Tribunalul IAȘI clasat pe locul 4 în ierarhia tribunalelor din ROMÂNIA având cel mai mare volum de ACTIVITATE în 2020

Prof. univ. dr. ing. Marcel ISTRATE a vorbit despre dificultățile din spatele obținerii unei astfel de finanțări

Acestea vizează reabilitarea sediului Facultății de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată și a clădirii TEX 2 în care își desfășoară activitatea colectivul Facultății de Design Industrial și Managementul Afacerilor.

În aprilie 2018 am depus documentația, am fost foarte fericiți ca într-o lună să primim răspunsul că toate proiectele sunt eligibile. Trebuie menționată și disponibilitatea Ministerului Educației Naționale, care a emis în scurt timp, după analiza în comisiile ministerului, un Ordin de Ministru pentru efectuarea lucrărilor pe două dintre proiectele mari depuse. Am resimțit și din plin sprijinul ADR Nord-Est. Prin acest proiect vom modifica radical și intrarea în corpul principal și se va obține un aspect de facultate a unei universități moderne”, a completat prof. univ. dr. ing. Marcel ISTRATE.

Proiectul trece astfel în faza următoare, de demarare a achizițiilor publice pentru demararea propriu-zisă a lucrărilor.

 


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ