Share

Programul Smart Cities. Smart Communities a debutat anul acesta la Iași vineri, 24 martie 2017, cu o întâlnire la care au participat lideri din administrație, sănătate și educație interesați să se implice în modernizarea comunității în care trăiesc.

Reprezentând Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), instituție de învățământ superior care se implică constant în dezvoltarea orașului și în proiecte comunitare, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul universității, a ținut un discurs în partea introductivă a evenimentului:


Planuri mari la Universitatea Tehnică din Iași. “CĂMINUL ELITIȘTILOR” îi va găzdui din 2019 pe doctoranzi și sefii de promoție


Iaşul are şansa unică să fie un oras „smart” prin tradiţie, prin percepţie, datorită celui mai concentrat mediu universitar din ţară, dacă este să ne raportăm la populaţia sa. Fiecare dintre universităţile ieşene poate aduce, în mod evident, nuanţe noi conceptului de „smart” şi poate îmbogăţi această calitate pe care Iaşul o are prin însăşi existenţa sa.

Trebuie, însă, să nu uităm că ne este la fel potrivită sintagma „dulcele târg al Ieşilor”, care îşi are adevărul în concentrarea aici parcă a întregii esenţe moldoveneşti, o esenţă care îmbină liniştea, uneori poate nepăsarea, unei vieţi tihnite, dar bogate în senzaţii, cu spiritul nealterat, cult, ironic – şugubăţ -, şi chiar profund. Deloc altfel decât tot „smart”.

In fond, „smart-city”-ul reprezintă un oras prietenos, în care fiecare dintre noi se simte sufletește acasă, dar şi un oraş care creează pentru locuitorii săi un mediu și servicii de calitate.

Vorbind numai despre ceea ce poate oferi Politehnica ieşeană pentru un Iaşi „smart”, trebuie să spun că universitatea noastră este cea mai completa universitate tehnică din Romania, incluzând, cu excepția științelor agricole, toate domeniile inginerești.

De aceea, în contextul întâlnirii de astăzi, pot să subliniez faptul că:

  • Avem două facultăţi implicate activ, la nivelul Primăriei Iaşi, în proiectare, construcţie evaluare, planuri urbanistice.
  • Avem două facultăţi cu expertiză în domeniul IT, comunicaţii digitale, infrastructură informatică, care pot contribui semnificativ la un „ciber city”.
  • Avem trei facultăţi care au rezultate importante în domeniul energiei verzi.
  • Avem două facultăţi cu expertiză în trafic, în fluidizarea traficului, în traficul inteligent.
  • Avem două facultăţi dedicate mediului, specializate în analiza şi controlul factorilor de mediu și în stabilirea corelațiilor dintre creșterea urbană şi evoluţia acestora.
  • Avem trei facultăți cu aplicații în domeniul materialelor noi, inteligente.
  • Avem o facultate cu experiență în amenajări de terenuri, amenajări hidrotehnice.

Și deloc în ultimul rând, pentru că într-un oraș „smart” trebuie să avem o ţinută „smart”, avem o facultate, unică in țară, cu expertiză in domeniul designului vestimentar inteligent, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi.

 

 


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ