Share

”Am urcat doua etaje si mai nu mai am aer!’’. Situatia nu e normala nici daca aveti citeva kilograme in plus, nici daca nu mai sunteti la 20 de ani. Ce inseamna pentru sanatate?

“Am obosit!” Cat de des constatati acest lucru? Se intampla, cumva, si in zile mai relaxate? Daca raspundeti cu da la ambele intrebari, urmatorul pas trebuie sa fie o vizita la medic. Si nu doar pentru un control banal. Se impun analize amanuntite si o radiografie la plamani, informeaza Oana Cuzino.

Citeste si   Managerii marilor COMPANII se implică în CAMPANIA de VACCINARE

Prof. dr. Dragos Vinereanu, medic primar cardiolog: „Omul s-a nascut facand efort, alergind dupa animale. Faptul ca noi nu facem efort e o adaptare negativa”.

Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: „Oboseala la efort nu este o acuza normala. Sunt oameni la 40-45 de ani care zic nu mai sunt chiar ca la 20, urca 2-3 etaje si gafaie, isi peird respiratia dar spun ca e virsta, sunt kilogramele!”

Citeste si   1.509 cazuri noi de PERSOANE infectate cu SARS – CoV – 2 pe teritoriul ROMÂNIEI

Aceasta situatie cere evaluare medicala complexa. Nu e normal si poate arata o boala pulmonara sau o boala cardiaca. De asemenea, poate fi consecinta fumatului. Care a distrus deja o parte din capacitatea respiratorie. Primul simptom? Lipsa aerului la efort.

BPOC este o boala specifica fumatorilor, in care se ingusta bronhiile, tuburi prin care circula aerul. Iar alveolele pulmonare se sparg. Acestea sunt baloane minuscule, unde se face schimbul de gaze. Prin ele respiram. Odata sparte devin niste bule mari, in mare parte inutile, care pot chiar comprima tesutul din jur.

Citeste si   În județul IAȘI s-au ocupat peste 17.000 dintre locurile de VACCINARE disponibile până pe 31 ianuarie

La primele simptome respiratorii, aveti nevoie de un drum atit la cardiolog cit si la pneumolog.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ