Share

Până în primăvara anului 2022 vor fi găsite cele mai bune soluții de valorificare inteligentă a deșeurilor industriale, obținute la prelucrarea fructelor și legumelor, de reducere a impactului acestora asupra mediului, de îmbunătățire a calității vieții și dezvoltării economice în zona transfrontalieră a României și Republica Moldova.

Toate acestea vor fi posibile deoarece Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” din Iași în parteneriat cu Universitatea Tehnică a Moldovei, au demarat proiectul transfrontalier INTELWASTES, finanțat de Uniunea Europeană, prin programul CROSS BORDER COOPERATION ROMANIA – REPUBLIC OF MOLDOVA. Acesta a început în septembrie 2020 și are ca perioadă de desfășurare 18 luni, până în martie 2022, cu implicarea întreprinderilor din sectorul agroalimentar.

Citeste si   1 Decembrie, Ziua NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI! Semnificațiile și ISTORIA acestei DATE

Dezvoltarea tehnologiilor de reutilizare a deșeurilor în agricultură și horticultură, producerea de sorbenți pentru purificarea apei, recuperarea componentelor bioactive cu aplicare ulterioară în industria alimentară reprezintă oportunități importante ale proiectului.

”Ne propunem consolidarea capacităților de cercetare și inovare ale universităților printr-o cooperare transfrontalieră durabilă pentru utilizarea eficientă a deșeurilor agroalimentare industriale, ce sunt obținute în urma prelucrării fructelor și legumelor.

Impactul transfrontalier al proiectului constă în formarea unor echipe comune de cercetare-inovare ce vor avea competențe complementare în rezolvarea problemelor comune ce au în prim-plan gestionarea deșeurilor industriale agroalimentare”, a transmis conf. univ. Dr. Antoanela Patraș, manager de proiect USAMV Iași.

Printre rezultatele scontate ale proiectului putem evidenția crearea bazei de date a deșeurilor produse de întreprinderile de vinificație și de prelucrare a fructelor și legumelor din zona transfrontalieră a României și Republica Moldova, elaborarea ”Ghidului de Bune Practici” pentru utilizarea inteligentă a deșeurilor industriale agroalimentare, dotarea laboratoarelor din cadrul USAMV și UTM cu echipament specializat.

Citeste si   (P) MARIUS OSTAFICIUC, președintele Organizației Municipale IAȘI al PSD și candidat la Camera Deputaților: „Se împlinesc astăzi 102 ani de când, la Alba Iulia, se decidea unirea TRANSILVANIEIcu ROMÂNIA”

 

 


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ