Share

USLIP Iaşi anunţă că a reuşit să anuleze la Curtea de Apel, în parte, Ordinul 4004 din 14 mai 2019, al Ministerului Educaţiei Naţionale, privind metodologia de calcul şi plată a sumelor reprezentând daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale prevăzute în titlurile executorii, pentru personalul din unităţile/instituţiile de învăţământ de stat

Ordinul în cauză stabileşte procedura de calcul şi efectuare a plăţii sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eşalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii prin care s-au acordat drepturi salariale personalului din unităţile/instituţiile de învăţământ de stat.

Prin urmare, au fost anulate, în parte, prevederile articolului 4, alin. 1, referitor la: ,,Ordonatorii de credite secundari şi terţiari, consiliile de administraţie, precum şi comisiile constituite la nivelul unităţii/instituţiei de învăţământ, din care obligatoriu fac parte reprezentanţii federaţiilor sindicale, răspund de corectitudinea privind calculul şi plata dobânzilor legale şi au obligaţia de a angaja şi de a utiliza creditele bugetare alocate numai în limita prevederilor şi destinaţiilor aprobate, cu respectarea dispoziţiilor Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare”. Ministerul are obligaţia de a publica hotărârea în Monitorul Oficial, partea I, după rămânerea definitivă, în condiţiile articolului 23 din Legea 554/2004.

Citeste si   USR-PLUS, sancționată pentru CAMPANIE ilegală la IAȘI

De menţionat că, potrivit Ordinului 4004 din 14 mai 2019, hotărârile judecătoreşti având ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale, pentru plata eşalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii prin care s-au acordat drepturi salariale personalului din învăţământ, devenite executorii până la 31 decembrie 2018, se achită în anul 2019, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale.

Citeste si   Mihai CHIRICA, rețeta ÎMBOGĂȚIRII rapide ca bugetar!

De asemenea, Ministerul Educaţiei Naţionale este obligat să achite către USLIP Iaşi suma de 550 lei cu titlu de cheltuieli de judecată

Organizaţia noastră a demonstrat încă o dată că foarte multe acte normative emise de către demnitarii şi funcţionarii MEN nu au fundament legal. Această modificare va proteja toţi liderii sindicali din România de eventualele greşeli/abuzuri care pot fi făcute de către instituţiile abilitate în calculul respectivelor hotărâri judecătoreşti”, spune liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi, Laviniu Lăcustă.

Acesta a spus că ordinul 4004 are cel puţin un element de nelegalitate care a fost constatat de Curtea de Apel Iaşi. „Nu e vorba neapărat de sume. E vorba de un mod de calcul şi modul în care s-a gândit acordarea acelor sume. Din punct de vedere instituţional s-au creat comisii, consilii de administraţie care aveau în compoziţie şi lideri de sindicat. Ei au fost obligaţi să spună cum s-a făcut calculul şi cum s-a calculat dobânda.

Ministerul s-a derogat practic de cele două angajamente. Nu a vrut să spună ce înseamnă dobândă legală şi a încercat să arunce vina pe Consiliul de Administraţie şi al liderilor de sindicat. Evident, este important pentru că am demonstrat încă o dată că ceea ce pleacă din Ministerul Educaţiei nu are un fundament legal. Nu întotdeauna la nivelul MEN se respectă legislaţia în vigoare, iar anumite ordine sunt făcute după bunul plac al funcţionarilor şi al celor care vremelnic se află la conducerea ministerelor”, a spus Laviniu Lăcustă.

Citeste si   USR-PLUS, sancționată pentru CAMPANIE ilegală la IAȘI

Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ