Share

Despre responsabilitatea politică | O singură judecată de valoare: LIKE-urile | “ERA” digitală sau sfârșitul liderilor politici “de tranziție” formați în anii 90 și la începutul anilor 2000 | Două ideologii: furia și frica | Migrație masivă dinspre PSD spre PNL cu speranța supraviețuirii politice – speța Iași  

Ce reprezintă responsabilitatea politică?

Gânditorul liberal John Stuart Mill considera că, invidividul are libertatea de a face orice dorește, cu singură condiție și anume aceea de a respecta libertatea perfect egală a semenilor săi. Tot sub aspectul libertăților, responsabilitatea politică presupune corelarea libertății individului cu libertatea celorlalți.

Dar actul de guvernare, spre care năzuiește orice om politic și grup de politicieni constituți într-un partid sau o alianță de partide presupune mai mult decât respectarea libertăților.

Ar fi o naivitate și o pierdere de timp să enumerăm ce presupune sub aspect teoretic asumarea responsabilității politice sub aspectul obiectivelor economice dar și sociale, politicilor de sănătate dar în egală și sub aspectul grijii pentru evoluția culturală sau disciplinei care decurge din pregătirea sportivă a unei națiuni.

O singură judecată de valoare: LIKE-urile

Câți dintre actualii lideri ai PSD cunosc faptul că, în Franța spre exemplu, care reprezintă un model de inspirație pentru politica românească de la 1848 până în zilele noastre, așadar în Franța, Partidul Socialist al lui Rocard dar și republicanii lui Jupee au dispărut de pe scena politică. Aceste două mari partide care au marcat istoria politică după cel de-al doilea Război Mondial nu au putut ține astăzi pasul cu “efervescența” produsă astăzi pe străzile Parisului de “vestele galbene”.

Citeste si   Klaus Iohannis, apel în favoarea forțelor democratice din Belarus, alături de președinții Lituaniei și Poloniei

Remarcăm și în egală măsură trebuie să acceptăm faptul că lideri precum Donald TRUMP, Boris JOHNSON, Viktor ORBAN, Marin le PENN sau Matteo SALVINI fac astăzi istorie și sunt considerați, oameni politici de succes.

Ce îi caracterizează și îi apropie?

  • Au biografii controversate, furnizează constant gafe care țin prima pagină (unii analiști politici consideră că o fac intenționat) și intră în polemici de cele mai multe ori absurde care nu au nimic comun cu responsabilitatea politică, poate nici chiar cu cea socială.
  • Folosind anumite mecanisme ce le stau la dispoziție în “era digitală” acești politicieni reușesc să-și transforme în ochii publicului elector defectele în calități.
  • Neprofesionalismul și lipsa de experiență care îi caracterizează este convertită într-o dovadă, de-a dreptul evidentă, că ei nu fac parte din vechile cercuri ale puterii, oculte și corupte.
  • Lipsa de diplomație în relațiile externe, care se fundamentează pe ani întregi de studiu și pregătire tematică și se realizează gradual îi conduce pe acești lideri populiști către greșeli nepermise. Ați observat totuși cum se convertesc și aceste rezultate catastrofale și greșeli evidente în atitudini așa-zis patriotice, care sunt evident patriotarde?

Pentru toate aceste acțiuni există o singură scenă de reflecție întruchipată de rețelele dedicate în aparență socializării. Dar cu cât timp în urmă a încetat să mai fie FACEBOOK o rețea de socializare?

Cert este că rețelele de socializare au devenit o scenă pe care urmărim toate aceste acțiuni și pe care, există o singură judecată “de valoare”, care ne egalizează. În momentul în care valoarea este determinată cantitativ și nu calitativ, despre ce valoare putem discuta. Numărul LIKE-urilor contează, persoanele care le oferă, foarte puțin sau chiar deloc!

Citeste si   ALEGERI LOCALE 2020. Tot ce trebuie să știi despre votul de duminică - măsuri de siguranță, candidați și buletine de vot

“ERA” digitală reprezintă sfârșitul liderilor politici “de tranziție” formați în anii 90 și la începutul anilor 2000

Puțini politicieni români sunt familiarizați cu aceste realități și extrem de puțini cunosc evoluțiile existente pe scena politică internațională. Dar ar avea mai multe informații despre aceste realități, atunci ar înțelege două lucruri.

  1. Politica, în forma ei declanșată în 1989 s-a încheiat în 2019. A durat 30 de ani. Asta înseamnă final de carieră pentru liderii politici “de tranziție”, ca să mai glumim puțin.
  2. Nu este vina lor și nu au de ce să-și facă un proces de conștiință pe tema asta. Trebuie doar să accepte. În caz contrar, se pot aștepta la consecințe similare cu perioada 1989 – 1992.

Două ideologii: furia și frica

Mai există astăzi stânga și dreapta? Dacă da, de ce liberalii sunt preocupați de creșterea salariilor și pensiilor iar, social-democrații caută alternative privind investițiile publice. De ce nu există consecvență în alternarea la guvernare în condițiile în care există un singur proiect numit ROMÂNIA?!?

De ce un program ce a prevăzut investiții publice în mediul rural este desființat, în condițiile în care a produs efecte pozitive? De ce nu recunosc părțile că de aceste fonduri au beneficiat toți primarii care au depus proiecte indiferent de culoarea politică? La aceste întrebări trebuie să răspundem în perioada viitoare, doar dacă, în România liberalismul și social-democrația nu au fost înlocuite cu furia respectiv frica, inoculate la nivel de ideologie.

Citeste si   VIDEO Președintele și locțiitorul Biroului Electoral din Măicănești, jud. Vrancea, au demisionat după suspiciuni de fraudă

Furia că diaspora nu are condiții să voteze a dispărut: din 8 milioane de români plecați în afara granițelor au votat aproape 1 milion. Frica că PSD riscă să devină un partid-stat a fost înlăturată: PNL deține astăzi Președinția, Guvernul și majoritatea parlamentară.

Europa are și ea fricile și temerile ei exprimate prin frica de imigranți, frica pierderii locurilor de muncă ca urmare a migrației, frica enunțată de francezi că NATO nu mai reprezintă astăzi nimic, frica englezilor că sunt folosiți de restul europenilor exprimată prin BREXIT, furia împotriva căsătoriilor homosexuale.

Migrație masivă dinspre PSD spre PNL cu speranța supraviețuirii politice – speța Iași  

În cunoștință de cauză putem să evaluăm cu o marjă mică de eroare că, până la finalul lui 2019, peste 95% dintre primarii ieșeni vor hotări care este partidul de pe listele căruia candidează în 2020.

Peste 50% dintre primarii racolați de Liviu Dragnea prin ordonanță, vor pleca înapoi la PNL. Aproximativ 90% dintre foștii lideri PDL aflați astazi în PSD vor trece la PNL. De ce?

Supraviețuirea este motivul! Iar PNL este astăzi partidul care înțelege cât de cât noile ideologii și era digitală, în timp ce PSD nu reușește să se adapteze. Generația tânără din PSD pare incapabilă să-și determine viitorul.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ