Share

În ediția de săptămâna aceasta a Raportului Parlamentar, discutăm cu un fost sportiv de performanță, actual deputat în Parlamentul României. Vom încerca să aflăm pe parcursul acestui interviu care sunt planurile parlamentarului Vasile Cîtea în acest legislativ și în ce măsură reușește să contribuie la bunăstarea comunității pe care o reprezintă din 2016.

REP: Domnule Vasile Cîtea, vă aflaţi la jumătatea primului Dvs mandat de parlamentar. Ce aţi reuşit să întreprindeți pentru cei care v-au ales?

Vasile Cîtea: După cum bine știți, activitatea unui parlamentar este preponderent legislativă. În acest context, până în prezent, am fost iniţiator, în calitate de deputat, a 76 de propuneri legislative dintre care 18 au devenit legi. De asemenea, am adresat întrebări și interpelări ministerelor de resort și altor instituţii ale statului în privința unor probleme care privesc comunităţile locale. Cea mai recentă problema ridicată, de la tribuna Parlamentului, este cea care privește găsirea unor soluții tehnice pentru a stopa nenumăratele accidente rutiere din localitatea Valea Lupului. Și se pare că acest lucru prinde contur prin semaforizarea trecerilor de pietoni din zona respectivă. Desigur că ar fi necesară și o pasarelă pietonală și poate vom reuși să rezolvăm și acest aspect prin implicarea tuturor factorilor decidenţi.

Tot la nivel de legislativ am avut și intervenţii, prin declaraţii politice si luări de cuvânt asupra unor probleme importante atât pe plan local cât și național. Însă, alături de toate acestea cel mai important aspect este cel privind implicarea mea în promovarea și susţinerea, la Bucuresti, a proiectelor judeţului Iasi, fie că vorbim de proiectele municipiului Iaşi, ale Consiliului Judeţean Iaşi sau a altor oraşe și comune din judeţul nostru.

M-am implicat ori de câte ori mi s-a solicitat acest lucru pentru ca ieşenii să poată benefia de aceste proiecte de infrastructură rutieră, medicală, şcolară, cultură, sportivă sau din oricare alt domeniu. Este foarte important să aducem proiecte la Iaşi, să aducem fonduri pentru ca judeţul nostru să se poată dezvolta la nivelul tuturor palierelor de activitate.

REP: În ce proiecte cu caracter extra parlamentar sunteţi implicat?

Vasile Cîtea: Proiectele cu caracter extraparlamentar le cunoaştem cu toții, în special sunt cele din domeniul sportiv având în vedere că sunt și președintele Federaţiei Române de Box dar și membru în Comitetul Executiv al Confederaţiei Europene de Box (EUBC). Aici, alături de colegi, am căutat să arătăm în țara și în afara graniţelor, la competiţiile unde participam cu sportivii noștri, că boxul românesc și pugilistii români sunt de o certă valoare și am demonstrat-o prin rezultate.

Am organizat în România Campionate Europene la nivel de seniori (2017, 2018) în 2019 vom organiza Campionatul European de Box la Juniori într-un oraş din regiunea Moldovei. M-am implicat foarte mult în activitatea aceasta deoarece este necesar ca boxul românesc să stea la loc de cinste între forțele boxului european și mondial. Avem competiţii atât pentru juniori, cât și la nivelul seniorilor unde am arătat că nu am obținut rezultate doar întâmplător, ci urmărind un plan, o strategie, cu eforturi deosebite făcute din partea noastră, a tuturor celor implicați în acest sport.

REP: Cum ați putea descrie situația politică din România în acest an puternic marcat de mize electorale, preponderent externe?

Vasile Cîtea: Anul 2019 este un an electoral cu două runde de alegeri. Mai întai vom avea alegerile de la sfârșitul lunii mai, cele pentru Parlamentul European, și în toamna vom avea alegeri pentru funcţia de preşedinte al României. Fiind un an cu asemenea miză politică este firesc ca şi competitorii politici să se implice mult mai activ în dezbaterile publice pe teme politice. Însă, cred eu, cel mai important pentru români este să separe grâul de neghină și să trimită în Parlamentul European oameni competenţi care reprezintă interesele României și Partidul Social Democrat a arătat că se bazează pe asemenea oameni. În ceea ce privește viitorul preşedinte al statului, acesta ar trebui să fie un om implicat în problemele țării și să răspundă nevoilor oamenilor. Din păcate pentru români, ceea ce avem astăzi la Cotroceni parcă răspunde mai mult nevoilor celor străini. Românii sunt cei care vor decide dacă este necesar să avem un preşedinte care să răspundă și intereselor româneşti.

REP: Ce părere aveți despre discuțiile tot mai aprinse cauzate de lipsa unei autostrăzi care să asigure o infrastructură rutieră comună între Moldova și Transilvania?

Vasile Cîtea: Am spus de la tribuna Parlamentului și o repet: Autostrada Unirii este o certitudine. Nu vreau să intru în detalii, dar ieşenii și locuitorii din Moldova, cât și restul românilor vor fi beneficiarii acestui proiect. Deja, în zona Bacău, după cum am văzut săptămâna trecută au început o serie de lucrări în acest sens. Manipularea din ultima perioadă, în special făcută de adversarii politici ai PSD, nu este benefică nimănui. Poate că asemenea acțiuni, ale opoziţiei politice, arată că au început campania electorală înainte de termenul legal. Chiar și în aceste condiții, noi vom continua implementarea proiectului pentru realizarea acestui obiectiv foarte important. Diferența dintre ei și noi este vizibilă: noi facem proiecte și le implementăm, iar ei se ocupă de critică … Cel puțin dacă ar fi constructivă, dar nu e!

REP: Cum apreciați situația politico-administrativă de la nivel local? Considerați că sunt puse proiectele Iașului mai presus de mizele și orgoliile politice?

Vasile Cîtea: Proiectele comunităţilor locale trebuie să fie ale acestor comunități indiferent că sunt uneori opinii diferite ale factorilor decidenţi. E firesc ca entităţi politice diferite să aibă și opinii politice diferite asupra unor proiecte. Am spus opinii politice, deoarece eu cred că din punct de vedere administrativ fiecare dintre cei care se implică în comunitate își dorește să realizeze cât mai mult pentru comunitatea respectivă. Eu sunt convins că interesul ieşenilor trebuie să primeze, fie că vorbim de Podu Iloaei, Tg Frumos, Paşcani, Ruginoasa, Belceşti sau Iasi. Și cred că, indiferent de situație la nivel declarativ, PSD va găsi mereu cele mai bune soluții pentru ca proiectele judeţului Iasi să fie realizate.

REP: Sunteți mulțumit de valoarea şi importanța proiectelor atrase la Iași de către Administrația Publică Locală în perioada 2016 – 2019?

Vasile Cîtea: Știm că nimic pe lumea aceasta nu este perfect si că este loc de mai bine în orice decizie luată,dar asta nu înseamnă că nu trebuie să tindem către perfecţiune. La fel ca în orice domeniu de activitate și în administraţie vrei să realizezi mai mult și mai bine. Numai că, uneori, nu totul depinde doar de dorința și de efortul tău. Avem proiecte importante atât implementate cât și în curs de implementare la nivelul judeţului Iaşi.

Cred că în perioada următoare vom avea și alte proiecte noi de importanță deosebită pentru ieşeni. Sunt mulțumit că autoritățile locale și judeţene fac proiecte și le implementează, iar eu în calitate de parlamentar, prin activitatea desfăşurată, caut să susțin mereu aceste proiecte, pentru ca ele să fie realizate cu prioritate şi succes.

Ar fi mult de vorbit pe acest subiect pentru ca în acești ani s-au făcut pași importanti în ceea ce privește accesarea unor proiecte cu finanțare de la comunitatea europeană sau de la Guvernul României. Și chiar au fost demarate și multe proiecte finanţate din resurse proprii ale comunităţilor locale. Așa cum spuneam la început, mereu este loc de mai bine dacă ne vom implica cu toții pentru binele comunității în care trăim.

REP: Veţi candida la viitoarele alegeri din interiorul PSD Iași pentru funcția de secretar executiv? Cum ati caracteriza situația internă din Partidul Social Democrat la nivel național? Dar la nivel local?

Vasile Cîtea: Am experiența necesară să continui munca politică alături de colegii din partid la nivel judeţean și municipal și, da, voi candida. Politica în interiorul unui partid nu stă în starea de moment a unei filiale sau a unor opinii, ci în colaborarea, încrederea și unitatea membrilor acelui partid. Dacă depăşim granița unor evenimente trecute, astăzi vedem un PSD care se concetrează pe problemele guvernării și nevoile cetaţenilor. Și unde ar mai fi respectate principiile democrației dacă nu ar exista și opinii diferite, chiar și în interiorul unui partid? Important este că aceste opinii să fie constructive și să ducă la găsirea de rezolvări pentru problemele comunităţilor.

Atunci când ești partid aflat la guvernare ești expus criticii publice a opozanţilor politici sau a celor care se lasă manipulaţi de aceștia. Este destul de dificil să reacţionezi la toate atacurile, multe din ele nefondate. Dar cred că românii văd aceste lucruri și vor taxa, prin votul lor, pe cei care doar aruncă pietre fără sa pună mâna să ajute la nevoile țării. În plan local, avem și noi ca în restul țării atenția îndreptată asupra viitoarelor evenimente electorale, dar fără să neglijăm îndatoririle faţă de cetăţeni.

E firesc, fiind an electoral, să privești și către alegeri. Sunt convins că vom reuși să ne îndeplinim obiectivele pe care ni le propunem.


Share
Citeste si   Noi INTERVENȚII pentru deszăpezirea municipiului IAȘI
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ