Share

Ministrul mediului din Republica Moldova, domnul Valeriu Munteanu este deja un om politic foarte apreciat şi în România. Motivele pentru care acest tânăr ministru de la Chişinău se bucură de o foarte mare simpatie în România sunt multiple. Dar poate că, în capul listei, cel mai greu cântăreşte atitudinea pro-românească a domniei sale.untitled

Prezent în platoul Noroc TV, la emisiunea Piaţa Unirii, Valeriu Munteanu a reuşit, cu succes am putea adăuga noi, să sistematizeze principalele idei care stau la baza platformei program a Partidului Liberal din Republica Moldova în această campanie electorală ce vizează funcţia de Preşedinte a statului vecin.

Poate una dintre cele mai percutante declaraţii făcute de către acesta pe parcursul emisiunii anterior menţionate a fost cea pe tema justiţiei.

Valeriu Munteanu: “Noi ne dorim ca mâine, să ne unim (cu România – n.r.) iar DNA-ul românesc să-şi facă acţiune şi în Republica Moldova, iar dacă cineva este vinovat, inclusiv eu, Ghimpu, Fusu să răspundem. Şi nu avem absolut nici o problemă în acest sens. Pentru că noi, avem greşeli ca toată lumea, suntem muritori de rând, dar niciodată nu ne-am trădat cetăţenii, niciodată nu le-am băgat mâna în buzunar sau cuţitul în spate!”

Emisiunea merită într-adevăr vizionată pentru că în stilul său caracteristic, dl Munteanu a punctat pe parcursul discuţiei avute cu moderatorii, elemente de detaliu care definesc relaţiile Republicii Moldova atât cu România şi Uniunea Europeană dar şi cu Federaţia Rusă.

Referindu-se la Federaţia Rusă, ministrul a făcut referire la acei conaţionali ai săi care cunosc foarte bine viaţa din Rusia. Dar mai cu seamă pe cea din Moscova şi Sankt-Petersburg, pe care din păcate o transpun ca fiind reprezentativă pentru viaţa ruşilor de pe întreg teritoriul Federaţiei.

munteanu“Mulţi oameni de-ai noştri încă mai lucrează la Moscova, sau au lucrat la Moscova, anume la Moscova sau Sankt-Petersburg şi cunosc Federaţia Rusă prin lumina acestor două oraşe. Ei nu cunosc că există o prăpastie ca între cer şi pământ între realitatea de la Moscova şi Sankt-Petersburg şi tot ceea ce înseamnă Rusia mai departe. Ceea ce nu se întâmplă în România. În România astăzi, investiţiile sunt egale şi infrastructura este egală în toate regiunile din România. Oamenii trebuie să înţeleagă acest lucru!”

Despre economie

Moderator: Ce se întâmplă cu datoriile Republicii Moldova? Le asumă România?

Valeriu Munteanu: “Cu siguranţă, da! Nu cred că este o problemă foarte mare. Haideţi să vă explic care este puterea economică a României. În România sunt 40 de judeţe. Dacă ar fi să împărţim proporţional ar ieşi cam 6 judeţe din Republica Moldova. În România, în top 8 judeţe după puterea economică, fiecare dintre aceste top opt judeţe întrec, în individualitatea lor, Produsul Intern Brut al Republicii Moldova. De exemplu, pe locul I cel mai bogat judeţ din România, este Prahova. Urmează Constanţa, Braşov, Ilfov (…).

Republica Moldova este deci mai slabă decât un judeţ. Într-un judeţ din România trăiesc aproximativ 600.000 sau 700.000 mii de locuitori. În Republica Moldova 3.5 milioane de oameni. Un judeţ produce, exportă mai mult decât Republica Moldova. Respectiv absorbţia economiei din Republica Moldova nu va fi o povară pentru România. A se vedea cartea profesorului Dan Dungaciu, “Avantajele Unirii” (…) din care rezultă că Republica Moldova nu va fi o povară pentru România ci un avantaj. “

Despre minorităţile naţionale

“Noi liberalii credem că trebuie să creăm acum dar şi într-o Românie unită, cote de reprezentare în Parlament pentru minorităţi. În România există cote obligatorii pentru toate minorităţile naţionale. (…) Cel mai mare lucru care ne macină este criza noastră identitară. Noi şi după 25 de ani, balansăm. Eu sunt convins că suntem români veritabili, vorbim româna şi aparţinem naţiunii române. Există cetăţeni cu păreri îndoielnice care afirmă că suntem moldoveni dar vorbim româna, că în perioada de ocupaţie sovietică limba ne-a rămas româna dar naţiunea s-a transformat în moldovenească. O altă problemă sunt familiile mixte. (…)”

Domnul Munteanu înaintează şi teoria conform căreia familiile din Basarabia care au trăit în mediul rural au păstrat mai bine tradiţiile româneşti chiar şi decât familiile din România, care cumva au mai fost supuse unor interferenţe nefaste occidentale. Dumnealui precizează că doar centrele raionale din Republica Moldova sunt rusificate, urmare a politicii URSS.

“Preşedintele României, este român de etnie germană. Dar este un bun român.

Din nou, Valeriu Munteanu despre limba de stat din Republica Moldova: “P1486627_731807033566246_2118362607137272777_nreşedintele României, este român de etnie germană. Dar este un bun român. Un român care îşi serveşte ţara. Exact acelaşi lucru ni-l dorim noi pentru găgăuzi, pentru bulgari. Pentru că dacă găgăuzul ar înţelege că el trebuie să rămână acasă, în individualitatea lui, prin structura lui să rămână găgăuz, dar să iubească această ţară şi să iubească această comuniune care există la noi şi să fie cetăţean plenipotenţial ar fi mult mai uşor.

Pentru că din păcate necunoaşterea limbii române pentru ei creează foarte mari probleme. Inclusiv îşi condamnă copiii la plecarea în Federaţia Rusă. Eu mă bucur că la şcoala fiicei mele, când merg în clasa I au câte 4, 5 copii care vin şi nu ştiu un cuvânt în română şi părinţii vorbesc cu ei numai în rusă. Dar ei au avut înţelepciunea să îşi aducă copiii la şcoală de limbă română ştiind că aceasta este garanţia pentru ca ai lor copii să rămână în Republica Moldova şi să se poată integra. Să devină poliţist, medic, orice îşi doresc ei dar să poată să poată fi un cetăţean plenipotenţial (în sensul de drepturi depline – n.r.). Pentru că nu poţi fi un specialist în Republica Moldova, unde 83% sunt vorbitori de limbă română şi tu să le vorbeşti în rusă.”

O emisiune de excepţie despre realităţile din Republica Moldova realizată de Noroc TV pe care vă recomandăm cu multă căldură să o urmăriţi.

 


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ