Share

Fotbalul nu a mai adus de ani buni bucurii ieșenilor

Cândva o prezență bună  în clubul select al ”fotbalului studențesc-universitar”, alături de Sportul Studențesc, Polithnica Iași, Universitatea Craiova, Universitatea Cluj, CSM Politehnica Iași este azi pe locul 11 în clasamentul Ligii 1 (a revenit pe prima scenă în 2012), o performanță mult sub așteptări, față de performanța din 2016 când echipa s-a calificat în Europa League.

În perioada ianuarie 2012-iunie 2017, clubul l-a avut ca președinte pe fostul internațional Florin Prunea, fost titular al postului de portar al Naționalei (Generației de Aur).

A fost urmat de Adrian Ambrosie, fost jucător al formației ieșene, care a plecat lăsând locul lui Ciprian Paraschiv, fost fotbalist ieșean și fost director de dezvoltare la FRF

Acesta a declarat că Primarul Iașiului Mihai Chirica „poate avea o părere, este cel mai important partener al nostru.  În plus, a declarat : ”Voi colabora cu Ambrosie, am nevoie de experienţa lui și sunt convins că vom face echipă bună

Menţinerea în Liga 1, echilibrul financiar în primul an de mandat, academie de copii şi juniori în top 5 până în 2023, colaborarea cu 3-4 sponsori de top,  administrare a clubului  după „ model de business cum nu mai există în România” și accesul într-o competiție europeană până în 2025 sunt obiectivele pe care noul manager și le-a propus.

La finalul anului 2019, antrenorul Mihai Teja a ales să plece de la CSM Politehnica Iași, din cauza poziției deloc onorante din clasament, la acea vreme vehiculându-se venirea ca antrenor a lui Mircea Rednic sau a lui Eugen Neagoe.

Citeste si   MAFIA lemnului vs POLITICA lemnului! Firma EGGER din RĂDĂUȚI „scuturată” de 5.000.000 EURO de Consiliul Concurenței

Până la urmă, fostul internațional Mirecea Rednic, glorie a Naționalei de acum 30 de ani, în prezent antrenor (în trecut, a fost antrenor principal la echipe românești și străine, unele de tradiție, precum Rapid, FCM Bacău, Al Nassr, Universitatea Craiova, FC Vaslui, Dinamo, Alania, Khazar Lankaran, Astra, Petrolul, Standard Liege, CFR Cluj, Genk, Petrolul, Mouscron, Al-Faisaly), a ales să îi pregătească pe ieșeni, începând din 8 ianuarie 2020.

Mihai CHIRICA: ”Odată cu schimbarea antrenorului și sosirea domnului Mircea Rednic am demarat un proces de reformă la clubul Politehnica Iași„

Primarul Iașiului a declarat pe Pagina sa de Facebook : Odată cu schimbarea antrenorului și sosirea domnului Mircea Rednic am demarat un proces de reformă la clubul Politehnica Iași. Cred că putem crea premisele unui nou început și pentru fotbalul ieșean. În ultima vreme clubul a avut rezultatele bune: în ultimii ani am rămas în Liga I, ceea ce înainte nu era o întotdeauna o certitudine, am jucat în cupele europene, am fost în play-off. Sigur, se poate și mai mult. Ciprian Paraschiv primește această dulce povară de a fi noul președinte al clubului de fotbal. Are un cec în alb din partea mea pentru a conduce destinele acestui club. Doresc succes noului președinte, dar și noului manager executiv Adrian Ambrosie.

Este clar că Mihai Chirica va fi mai mult decât un simplu ”partener” și autor de ”păreri” cum a declarat Cirpian Paraschiv. Când ”dai un cec în alb” cuiva, este clar că tu ești cel care conduci. Aducerea lui Mircea Rednic, săgețile aruncate către Florin Prunea din cauza salariului și facilităților pe care le-a avut la Iași arată că Mihai Chirica vrea să ”marcheze” electoral în fotbal, dorind să fie popular în fața microbiștilor.

Citeste si   Alexandru MURARU lansează declarații JIGNITOARE la adresa PROFESORILOR care au refuzat să se VACCINEZE

Clubul ieșean are datorii de 1,8 milioane de euro. Echipa a efectuat un cantonament în Antalya, în condițiile în care salariile au întârziat trei luni

Mircea Rednic (care va primi 8 000 euro lunar) a împrumutat clubul cu 100 000 euro, în prezent, echipa din Copou mai având de încasat doar un salariu restant. Transferul lui Florian Loshaj la KS Krakovia va mai aduce în vistieria clubului încă 275 000 euro. Clubul va obține și banii din a doua tranșă a drepturilor de televizare, însă aproape  toată suma de bani din drepturile de televiziune este pusă gaj.

Antrenorul Mircea Rednic și-a propus să câștige Cupa României (CSM Politehnica Iași a ajuns acum în faza sferturilor de finală a competitției), iar în Campionat să mențină echipa pe locul 10.

Este greu de crezut că poți face management performant când ai datorii de aproape 2 milioane de euro și fotbaliștii sunt neplătiți. La fel de greu este de crezut că vei găsi sponsori de top, în condițiile în care nu ai performanță. Sponsorul dă bani și vrea profit din transferuri, publicitate, drepturi de televiziune.

Când ai datorii, se pune problema de unde ai bani de transferuri, fiindcă numai antrenorul de top nu poate face performanță, iar în România niciun jucător, fie el și mediocru nu vine la echipa care nu dă salarii timp de trei luni, mai ales, iarna, în timpul sărbătorilor. În plus, fără bani nu poți să ai pepinieră pentru micii sportivi, iar performerii școlilor de fotbal pleacă imediat la echipe de top. În plus, azi, sportul nu mai este de masă, iar cei săraci joacă nedescoperiți pe maidane cu mingi de cauciuc prost.

Citeste si   Primul TRANSPLANT de rinichi din 2021 a avut loc la Spitalul PARHON din IAȘI

Cei cu dare de mână își duc copiii în școli cu management internațional, poate chiar peste hotare. Cum Iașiul este în topul orașelor din care se pleacă,  și talentele fotbalistice pleacă

O soluție previzibilă, dar nedorită este ca Mihai Chirica să facă ce au făcut și alți primari-manageri (Gheorghe Ștefan zis ”Pinalti” la Piatra Neamț, Dumitru Sechelariu la Bacău, Negoiță la Dinamo etc), să ”mufeze” clubul la conducta de bani publici, acum când e an electoral și banii curg dinspre investitori către primarii în exercițiu, eșalonând datoriile, plimbând banii de colo colo și alte manevre tipice politicii românești.

Aceasta este o meteahnă a tuturor politicienilor locali : să nu fii în stare să eficientizezi infrastructura orașului, dar să ai echipă de fotbal, doar așa că, te ajută să dai ”gol” în anii electorali. În cele din urmă, ”golul” va fi în visteria orașului și în speranțele năruite ale ieșenilor, care se vor trezi și cu orașul nemodernizat și fără echipă de fotbal, dar cu alergători după minge care nu fac nimic dar încasează salarii, fie ele și mai târziu, la care medici, profesori, ingineri, șlefuitori de talente, în general, chiar și sportivi de la ramuri mai puțin profitabile”  nici măcar nu visează.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ