Share

Niciodată să nu spui niciodată” este o replică potrivită pentru politica românească. Întrebarea care îi frământă pe mulți este dacă Mihai Chirica va schimba culorile sub care ar vea să ocupe în continuare fotoliul de primar al Iașului

Lideri ai PNL precum Ludovic Orban, Costel Alexe, Marius Bodea dezmint oficial ideea. Ba mai mult, deși Ludovic Orban a anunțat că la începutul lunii martie se vor ști candidații PNL, Marius Bodea a declarat că el va vrea să petreacă următorii patru ani în Palatul Roznnovanu.

costel-alexe-spune-ca-nu-ministerul-mediului-trebuie-sa-rezolve-poluarea-din-capitalaCostel Alexe, Ministru Interimar al Mediului a afirmat deschis că PNL nu va merge la Iași pe mâna lui Mihai Chirica: În momentul de față nu este nicio discuție directă sau indirectă cu primarul municipiului Iași să vină la noi. Astăzi, PNL, în momentul în care vorbim noi, este cu o cercetare în teren, în municipiul Iași, în vederea stabilirii candidaților și, evident, a-i măsura pe cei care și-au anunțat intenția pentru alegerile din iunie din acest an. Cu siguranță, cel care va candida din partea PNL va fi un liberal, dar acest lucru îl va stabili Biroul Național, după ce vom avea rezultatele cercetării.

În momentul de față este o temă falsă, nu e de actualitate. S-a tot vorbit de ea, în ultimii doi ani de zile. De fiecare dată aproape cu aceeași intensitate. În momentul de față, pentru PNL prioritate este să ajungem din nou la electorat, să avem în Parlament niște oameni care sunt de bună credință, care să-și respecte angajamentele față de cetățeni și suntem în pregătirea alegerilor locale la nivel național, astfel încât să dăm administrații mult mai competente orașelor, municipiilor și mai ales județelor din România”.

La rândul său, Marius Bodea, deputat PNL de Iași și lider al Filialei municipale a PNL, a declarat vineri (7.02 n.r.) într-o conferință de presă că Mihai Chirica nu va fi candidatul PNL.

Mihai Chirica nu va fi candidatul PNL şi nu va mai fi nici primar din iunie încolo. Ipoteza venirii lui în PNL n-o putem discuta. Există bruiaje întreţinute la nivelul Iaşiului, asta e adevărat, eu nu am cum să lupt cu aşa ceva (…) Însă lucrurile trebuie tranşate cât mai repede”.

Marius BODEA: ”Cine este candidatul PNL la Primăria Iaşi vă răspund că Marius Bodea este. Marius Bodea a fost întotdeauna”

Și pentru a risipi îndoielile, Marius Bodea transmis că el se consideră îndreptățit să candideze pentru fotoliul de primar: ” Eu am fost tot timpul categoric. Nu am spus niciodată altceva. Fără lipsă de modestie, nu vorbesc în nume propriu. Am un număr mare de simpatizanţi, de votanţi în partid (…)Cine este candidatul PNL la Primăria Iaşi vă răspund că Marius Bodea este. Marius Bodea a fost întotdeauna.

Vine Chirica în PNL? Exclus, niciodată. Nu primim mafioţi în partid, şi asta cred că o spune toată lumea (…) Timp de patru ani de zile eu mi-am asumat această candidatură. Din iulie 2016 am intrat practic pentru alegerile din 2020. De asta am mers prin tot oraşul, să înţeleg cât mai bine problemele. În 2016 am candidat pe ultima sută de metri. A fost un experiment care nu a fost unul de succes”.

Marius BODEA: ”Nu mai este timp să facem în patru luni de zile ceea ce alţii au făcut în patru ani de zile, cum e cazul meu”

Marius Bodea a declarat și faptul că este nevoie de alianțe locale, iar dacă deputata USR Cosette Chichirău ar fi mai bine plasată în sondaje, el ar accepta ca PNL să o sprijine pentru fotoliul din Palatul Roznovanu: ”Când ai un singur tur trebuie să priveşti ca şi când te-ai afla în turul doi. Adică voturile trebuie împărţite între primarul în funcţie, care cu siguranţă candidează pentru un nou mandat şi care pleacă cu o şansă importantă, şi un candidat care are şansa să-l înfrângă în competiţie. Cum putem face noi asta? Foarte simplu. Facem 300 de sondaje sau anchete sociologice.

Ele vor arăta candidatul cu cele mai mari şanse. Acela trebuie să fie cel care este considerat a fi candidatul în turul doi. Orice altă soluţie, orice altă credinţă din partea oricărui candidat sau formaţiuni politice din Iaşi că vor lansa un candidat cu soluţii miraculoase de azi pe mâine, adică de pe azi pe iunie, este complet greşită. Nu există aşa ceva. Nu mai este timp să facem în patru luni de zile ceea ce alţii au făcut în patru ani de zile, cum e cazul meu”.

Costel Alexe a susținut o conferință de presă în care a criticat activitatea guvernamentală, parlamentară și în administrația locală a PSD

Duminică ( 09.02 – n.r ), Costel Alexe a susținut o conferință de presă în care a criticat activitatea guvernamentală, parlamentară și în administrația locală a PSD. Evident, a răspuns și la întrebarea despre cine va candida la Primărie din partea PNL.

Costel Alexe a declarat că sunt în derulare cercetări sociologice și că nu s-a pus problema ca să vină să candideze cineva din afara PNL, din partea PNL. Costel Alexe a confirmat că Marius Bodea este candidatul PNL la Primărie. În acest moment, la Iași nu s-a încheiat cercetarea sociologică, aceasta fiind încheiată la sfârșitul săptămânii viitoare. Nu a răspuns dacă în sondaj mai este și altcineva decât Marius Bodea. Costel Alexe a răspuns unei întrebări, despre faptul că Marius Bodea ar fi candidat într-o competiție internă și nu candidatul definitiv asumat.

Totodată, a fost întrebat despre venirea lui Mihai Chirica în PNL: ”Eu ca președinte al acestui partid, în anul electoral 2020, îmi propun să câștig toate bătăliile electorale de la Consiliul Județean și pentru toate primăriile din județ. Pentru că împreună cu echipa Partidului Național Liberal ne propunem să dăm o altă față administrației ieșene. În momentul de față, dacă într-o localitate sau alta, avem colegi liberali care stau mai bine, aceia vor avea prima șansă în a candida.

Astăzi, aș vrea să închidem subiectul ăsta, cred că v-am răspuns în ceea ce privește Municipiul Iași am dat toate răspunsurile care trebuiau date (…)  Astăzi când vorbim noi,  nu au fost nici discuții directe nici indirecte, indiferent de ce a speculat presa, privind o venire a lui Mihai Chirica la Partidul Național Liberal și,  doi, decizia de venire a vreunui candidat în vreo localitate fie ea, organizația județeană dacă este atributul ei, fie ea Biroul Executiv Național în cazul  candidaturilor pentru  Primăria Municipiului Iași și a Consiliului Județean (…) Noi suntem un partid democratic, în momentul de față trebuie să respectăm regulile și statutul partidului (…)”.

Marius Bodea: ”Am vorbit deja cu USR dar și cu alte organizații democratice și am convenit să avem un candidat unic la Primărie”

Totuși, din datele de ultimă oră, deși deputatul Costel Alexe a vorbit duminică de candidați exclusiv de la PNL, Marius Bodea a spus că PNL (el, Marius Bodea o va susține fără ezitare) și USR o vor susține pe Cosette Chichirău dacă va sta mai bine în sondaje:Am vorbit deja cu USR dar și cu alte organizații democratice și am convenit să avem un candidat unic la PrimărieE singura șansă pentru a scăpa Iașul de mafiotul de Chirica (…)Oricine va sta mai bine în sondaje va fi susținut de tot blocul anti-ChiricaDacă cel mai bine va sta Cosette Chichirău eu o voi susține la Primărie fără nici o ezitare”.

Cosette Chichirău: ”Confuzia și incertitudinea nu folosesc decât celor care își doresc ca Iașul și ieșenii să rămână captivi actualei administrații incompetente și corupte”

Deputata Cosette Chichirău nu pare însă prea convinsă, fiindcă duminică a postat Facebook, un mesaj în care le cere liberalilor să nu mai joace la două capete, adică ”ori eu, ori Chirica”: ” Întrucât informațiile privind intenția PNL Iași de a-l susține pe actualul primar Mihai Chirica pentru un nou mandat la alegerile locale din acest an se înmulțesc pe zi ce trece, solicit PNL Iași să-și clarifice cât mai rapid poziția oficială în legătură cu acest subiect. Confuzia și incertitudinea nu folosesc decât celor care își doresc ca Iașul și ieșenii să rămână captivi actualei administrații incompetente și corupte.

Poziția Alianței USR PLUS Iași este foarte clară: orașul nostru are nevoie de un nou primar și de o nouă majoritate în Consiliul Local. Mihai Chirica și consilierii locali ai PSD care-l susțin trebuie să plece. Dar acest lucru nu se poate întâmpla dacă colegii noștri liberali continuă să joace la două capete sau să lase această impresie în ochii ieșenilor.

Liberalul Marius Bodea a tras o concluzie care arată că el crede în varianta unei alianțe electorale

Liberalul Marius Bodea a tras o concluzie care arată că el crede în varianta unei alianțe electorale, în condițiile în care, alegerile locale vor rămâne într-un singur tur, fiindcă, dacă este să fie mai mult de doi candidați la Primărie (Marius Bodea e sigur că așa vor fi), ex-pesedistul Mihai Chirica pornește și are prima șansă. Adică,  liberalul Marius Bodea își recunoaște limitele, ceea ce nu este prea încurajator pentru un ”challenger”, în lupta cu un favorit: ”la alegerile locale vor fi sigur mai mult de 2 candidați la Primărie dar e important ca forțele democratice și responsabile să fie unite și să aibă un singur candidat. Putem face și 300 de sondaje, toate vor arăta că dacă nu suntem uniți Mihai Chirica are prima șansă

Așadar, cel puțin declarativ, PNL nu îi va primi pe primarii care azi sunt membri PSD sau au fost membri PSD (cazul lui Mihai Chirica) când au obținut mandatul, să candideze sub culorile PNL, la alegerile din acest an, deși, pe la colțuri se vorbește că mulți primari ai PSD din țară (inclusiv ieșeni) încearcă ”să tragă sforile” pentru a lua următorul mandat din partea PNL.

La rândul său, liberalul Costel Alexe pare că se va implica în politica județeană, vizând să se ocupe de alegerile din județ. Dacă vor fi alegeri anticipate, concomitent cu alegerile locale, este clar că el nu va mai viza un fotoliu de parlamentar. Să fie același principiu ”al rotirii cadrelor”, ”împrumutat” de la PCR?

 

 


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ