Share

Expoziția și lansarea proiectului „Ambulanța pentru Monumente”

Asociația ACTUM și partenerii săi, Direcția Județeană pentru Cultură Iași și Facultatea de Arhitectură “G.M. Cantacuzino”, vă invită la lansarea mult așteptatei “Ambulanțe pentru Monumente – Moldova Nord”, ce își propune salvgardarea monumentelor istorice, aflate în stare avansată de degradare din județele Iași, Botoșani și Suceava, cu sprijinul financiar al  Dedeman S.R.L., în calitate de partener principal.

Cu ocazia lansării “Ambulanței pentru monumenteMoldova Nord”, va fi vernisată o expoziție de anvergură cu 50 de panouri ce vor prezenta cele 30 de intervenții realizate de „ambulanțele” regionale între 2016 și 2019, în mai multe regiuni ale țării, efectuate pe biserici de lemn și de zid, turnuri, conace, halte CFR și mori de apă.

Citeste si   PRIMUL proiect care configurează un ECOSISTEM PARTICIPATIV pentru rezolvarea PROBLEMELOR orașului

Printre vorbitori, se vor număra reprezentanți de seamă ai domeniului patrimoniului construit :

Arh. Șerban Sturdza – Vicepreședinte al Fundației Pro Patrimonio.

Ing. Virgil Băbîi – Director al Direcției Județene pentru Cultură Iași.

Arh. Radu Andrei – Prodecan al Facultății de Arhitectură “G.M. Cantacuzino” din Iași.

Arh. Eugen Vaida – Președinte al Asociației Monumentum.

Arh. Nicole Caba – Președinte al Asociației Actum.

Ambulanța pentru Monumente”, este un proiect susținut de Alteța Sa Regală, Prințul de Wales, și derulat la nivel național de mai multe organizații, care și-au propus să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil, prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante, aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps.

“Peste 600 de monumente istorice din România, aflate în proprietate privată sau publică, așteaptă salvarea de urgență și numărul lor crește îngrijorător”

Proiectul “Ambulanța pentru Monumente”, prin intermediul căruia se realizează punerea în siguranță a patrimoniului cultural imobil, cu ajutorul voluntarilor, al meșterilor și al comunitaților locale, sub stricta supraveghere a specialiștilor din domeniul conservării și restaurării monumentelor istorice. Acolo unde proprietarul oferă materialele de construcție necesare, „Ambulanța pentru monumente”, acționează pentru punerea în siguranță a monumentului, cu ajutorul unei autoutilitare echipate cu uneltele necesare.

Proiectul și-a propus salvgardarea patrimoniului imobil și realizarea evidenței patrimoniului; creșterea nivelului de pregătire profesională a specialiștilor prin educație non-formală participativă după sistemul „hands on training”, recuperarea tehnicilor tradiționale și a materialelor locale, conștientizarea și implicarea comunităților în acțiunile de salvgardare a patrimoniului, conştientizarea și educarea mediului politic printr-o abordare pro-patrimonio și crearea de noi audiențe pentru patrimoniul cultural.

Evenimentul de lansare și vernisajul expoziției „Ambulanța pentru Monumente 2016-2019” va avea loc astăzi, 10 februarie la ora 16.00 la Facultatea de Arhitectură “G.M. Cantacuzino” str. Prof. doc. Dr. D. Mangeron Nr 3, Iași.

Sunt invitate să participe la eveniment toate persoanele interesate de starea patrimoniului construit și cele interesate să susțină și să se implice în cauza “Ambulanței pentru monumente”.

Reprezentanții Mass-media sunt invitați să participe înaintea evenimentului la o conferință de presă începând cu ora 15:30 în aceeași locație.

Citeste si   La alte TREI școli din județul IAȘI se suspendă CURSURILE organizate în modalitatea „față în față”

Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ