Share

Pe lângă rolul său principal, de a forma viitoarele generații de profesioniști din domeniul sănătății, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și-a asumat și pe cel al responsabilității sociale, care presupune implicarea reală în problemele comunității, mai ales în perioadele dificile, ca aceasta, când omenirea traversează o criză sanitară extrem de gravă.

Strategia și misiunea Universității se extinde dincolo de diseminarea cunoștințelor, ajungând la responsabilitatea socială, la bunăstarea și îmbunătățirea condițiilor de viață ale semenilor.

Este o conduită care, pe lângă calitatea actului educațional și al cercetării, a contribuit la prezența UMF Iași în cele mai importante clasamente universitare internaționale, precum și poziționarea pe locul al III-lea în clasamentul univesităților din România – Metarankingul Universitar 2020, publicat recent de Ad Astra.

Citeste si   UNIREA de la 24 ianuarie 1859 – aportul MOLDOVENILOR şi bucovinenilor

Urmând aceeași direcție, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași așteaptă cu interes adoptarea Strategiei Naționale de Vaccinare împotriva Covid-19 pentru a sprijini instituțiile statului de a face totul pentru ca populația să se poată întoarce cât mai repede la o viață normală.

Încă de la începtul pandemiei, Universitatea de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» din Iași s-a implicat, direct și indirect, în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2. Cei mai buni specialiști din disciplinele cheie: boli infecțioase, medicina de urgență, anestezie terapie intensivă sunt cadre didactice ale Universității noastre.

Studenții și rezidenții noștri au fost de asemenea pe baricade, încă din luna martie, demonstrând că au înțeles perfect că această meserie presupune și multe sacrificii.

De asemenea, încă din aprilie, am inaugurat și Laboratorul de Biologie Moleculară pentru detecția SARS-CoV2, din cadrul Centrului de Cercetare și Medicină Experimentală CEMEX, unde se testează la foc continuu.

Dar oricât de mari ar fi eforturile noastre și ale tuturor specialiștilor din sănătate, se pare că nu sunt suficiente pentru a stopa pandemia.

În aceste condiții, așteptăm cu interes intrarea pe piață a vaccinurilor anti-Covid 19. S-au depus eforturi extraordinare ca aceste vaccinuri să ajungă într-un timp record la populație, și aș da exemplu Strategia UE privind vaccinurile împotriva COVID-19, ale cărei obiective sunt asigurarea calității, siguranței și eficacității vaccinurilor, asigurarea accesului în timp util la vaccinuri pentru statele membre și populația acestora, asumând în continuare o poziție de lider în cadrul eforturilor mondiale de solidaritate și asigurarea unui acces echitabil pentru toți cetățenii UE la un vaccin abordabil ca preț cât mai curând posibil. Până în prezent, Comisia Europeană a aprobat șase contracte în cadrul Strategiei:  cu Moderna, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNTech-Pfizer și CureVac.

În aceste momente, nu  trebuie să uităm că vaccinurile au salvat milioane de vieți. Trebuie să dăm credit științei, cercetătorilor, pentru că vaccinarea este cea mai bună măsură de prevenire și combatere a SARS-CoV-2, este speranța revenirii la normalitatea vieții economice, sociale și profesionale”, a transmis prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.


Share

LĂSAȚI UN MESAJ