Share

 

Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale, a afirmat miercuri, pentru Agerpres, că Direcţia Naţională Anticorupţie trebuie să aplice legea şi deciziile Curţii Constituţionale, întrebându-se, totodată, dacă „misiunea” şefului DNA, Crin Bologa, este de a-şi mobiliza procurorii sau de a comenta deciziile CCR.

„Deşi apreciez calităţile profesionale, greutatea funcţiei, care cad pe umerii dumnealui, nu am înţeles care este misiunea dânsului. Misiunea dânsului este să-şi mobilizeze procurorii ca să-şi exercite în bune condiţiuni de performanţă (…) activitatea, cum îşi propune fiecare, sau altă misiune? Are o misiune de a califica activitatea Curţii Constituţionale? De a pune în discuţie deciziile Curţii Constituţionale? De a le comenta şi chiar de a contesta dispoziţii legale? Eu ştiu că deciziile noastre sunt obligatorii pentru toată lumea, chiar şi pentru dumnealui. Eu ştiu, de asemenea, că această instituţie trebuie să aplice legea şi trebuie să aplice şi deciziile Curţii Constituţionale, după cum trebuie să aplice şi deciziile Înaltei Curţi de Casaţie, nu să le comenteze. Cu privire la prejudiciu, (…) eu l-aş întreba: cum o să clasifice acele pagube care vizau infracţiuni pentru care Înalta Curte a pronunţat achitarea? Unde o să treacă acele mari prejudicii, că e vorba de infracţiuni foarte grave, la ce categorie?”, a declarat Dorneanu.

Citeste si   Rareș Bogdan: ”Parlamentul dominat de PSD și anexele sale îmi garantează dreptul de a fi sănătos?!”

El a adăugat că sunt autorităţi care “au un obicei” de a redirecţiona critici, opinii negative despre activitatea unei instituţii către Curtea Constituţională, “care e mai lipsită de putere şi de influenţă”.

“Nu sunt foarte îngrijorat, pentru că eu ştiu despre corpul procurorilor că reprezintă oameni profesionişti, de elită. (…) Am încredere în ei”, a spus Dorneanu.

Citeste si   Traian Băsescu, la Realitatea PLUS: „Nu aș face din Ponta chiar monumentul plagiatorului. Discutăm de un fenomen care la un moment dat a cuprins toată administrația”

Reacţia lui Valer Dorneanu vine după ce Crin Bologa a afirmat recent că dezincriminarea parţială a abuzului în serviciu, în urma unei decizii a CCR, a făcut ca DNA să dea soluţii de clasare în aproape 800 de dosare cu prejudicii de sute de milioane de euro, cauze care ar fi ajuns la judecată.

„Dezincriminarea totală a tentativei de abuz în serviciu, împreună cu toate celelalte date, au făcut ca DNA să dea soluții de clasare în aproape 800 de dosare cu prejudicii de sute de milioane de euro. Dosare care, dacă CCR nu intervenea, ajungeau în judecată“, a declarat Crin Bologa, săptămâna trecută, potrivit Newsweek.ro.

Citeste si   Klaus Iohannis, apel către Parlament: E urgentă nevoie de această lege! Aceste tergiversări pot costa viața a zeci, sute de români!

Peste 426 de milioane de euro este valoarea totală a prejudiciilor constatate de DNA în cele 801 dosare clasate ca urmare a deciziei CCR din iulie 2016 privind dezincriminarea abuzului în serviciu prin încălcarea de legislație secundară, potrivit unui răspuns al DNA pentru G4media.ro. Aceste prejudicii nu vor putea fi recuperate niciodată pentru că dosarele au fost închise în urma dezincriminării decise de Curtea Constituțională. 


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ