Share

În cadrul rubricii „Agenda primarului” ne propunem să venim în sprijinul unităților administrativ teritoriale în vederea dezvoltării mediului rural de la nivelul județului Iași.

Săptămâna aceasta ne aflăm în comuna Brăești și discutăm cu primarul comunei, Vasile BUTNARU.

REP: Cum v-ați putea descrie comuna? Ce ar trebui să știe cititorii despre comuna dumneavoastră?

Primar Vasile BUTNARU: Comuna Brăești, este amplasată în zona sud-vestică a județului Iași și în zona centrală a Podișului Moldovei. Comuna Brăești se învecinează: la nord cu Orașul Tg. Frumos, comuna Ion Neculce și comuna Bălțați, la sud cu comuna Boghicea, județul Neamț, la est cu comuna Lungani, la vest cu comuna Ion Neculce și comuna Strunga și are în componență satele: Brăești sat comună, Cristești, Albești, Rediu și Buda.

Comuna Brăești este o comună formată din vechii Răzeși (țărani liberi, organizați în obști, care stăpâneau în comun pământul satului de care aparțineau, dar lucrau independent loturi agricole repartizate) cu un număr de 3.121 de locuitori, harnici cu sprint competitiv, buni gospodari, cu îndeletniciri în zootehnie și munca pământului.

Este adevărat, că după 1989, majoritatea tinerilor au plecat în străinătate, de unde trimit anual bani pentru a-și construi case noi și gospodării moderne cu acces la utilități, însă în ultimii 12 ani în toate satele componente au fost implementate proiecte de aducțiune apă, peste 50 % din populația comunei are acces la canalizare cu stație de epurare a apelor uzate.

În ultimii 19 ani în comuna Brăești s-au construit rețele de drumuri modernizate (asfaltate) fapt care a dus la o mai bună comunicare între satele componente ale comunei. Prin dezvoltarea infrastructurii rutiere s-a îmbunătățit rețeaua de transport în comun, prin care se oferă cetățenilor posibilitatea navetei, posibilitatea obținerii unui job ofertant.

În ceea ce privește suprafața comunei Brăești, acesta este de 5321,17 ha din care: suprafața de 3674,02 ha agricolă, suprafața de 1419,36 ha silvicultură. Lungimea totală a drumurilor comunale și sătești este de 82,227 Km. Lungimea totală a drumurilor de exploatație agricolă este de 170 Km.

R: Care este bugetul comunei pentru anul în curs? Cum răspunde această valoare necesităților pe care comuna le are?

„Finanțările guvernamentale sunt indispensabile în dezvoltarea unei comune”

V.B: Bugetul comunei Brăești pentru anul în curs, este sub așteptările noastre, datorită faptului că Guvernul actual a mutat salariile și indemnizațiile însoțitorilor persoanelor cu handicap la bugetul comunelor, de exemplu o comună cu același număr de locuitori, poate să aibă un număr mai mare de persoane cu handicap, fapt care duce la epuizarea bugetului pe salariile însoțitorilor și indemnizațiile acestora, fenomen pe care, noi, primarii nu-l putem controla.

Citeste si   132 de CLASE din județul IAȘI au suspendat a cursurilor ȘCOLARE organizate în MODALITATEA ”faţă în faţă"

O a doua problemă o întâmpinăm cu OG 114/2018, care a majorat cheltuielile neeligibile în proiectele pe care le avem în derulare (prin majorarea manoperei), fapt care ne ține pe loc în implementarea proiectelor europene.

Sperăm la o rectificare substanțial pozitivă, pentru a acoperi partea de cofinanțare din proiectele pe care le avem în derulare, în caz contrar, toată speranța se ”rostogolește” pe bugetul anului 2020.

R: Ce lucrări / activități specific aveți pregătire pentru această perioadă?

V.B: În această perioadă avem în curs următoarele lucrări:

  1. Modernizare drumuri agricole (asfaltare);
  2. Modernizare drumuri comunale și sătești (asfaltare);
  3. Modernizare Cămin cultural Brăești;
  4. Construire de poduri și podețe în satele comunei Brăești;
  5. Regularizare albie în satul Buda, comuna Brăești, jud. Iași;
  6. Refacerea și reabilitarea drumurilor astfel încât să eliminăm efectele inundațiilor în comuna Brăești, jud. Iași (avem finanțare, în această perioadă elaborăm Studiul de fezabilitate).
  7. Construire rețea de gaz în comuna Brăești – suntem în faza de obținere a avizelor și a acordurilor.

R: Ne puteți face o scurtă descriere a proiectelor pe care le aveți în implementare? Vă rugăm să vă referiți la domeniu, valoare, termen de finalizare și sursa de finanțare.

„Prin finalizarea proiectelor aflate în derulare și investițiile în pregătire  comuna va prinde din ce în ce mai mult contur”

V.B: Proiectele aflate în implementare se împart astfel: La nivelul comunei Brăești am realizat o Asociație Intercomunitară între satele comunelor Brăești și Lungani în vederea optimizării proiectelor și cu scopul obținerii unei finanțări Europene, pentru îmbunătățirea infrastructurii ambelor unități administrativ-teritoriale.

În anul 2017, am obținut două finanțări Europene în cadrul ADI Brăești – Lungani, pentru infrastructura de drumuri agricole și drumuri comunale în valoare de 3.000.000 euro, proiecte ce se află în faza de implementare.

Tot în anul 2017 am obținut finanțare europeană, pentru proiectul ,,Modernizarea Căminului Cultural din satul Brăești” a cărui cost total a fost de 200.000 euro, dintre care 100.000 euro este cheltuială neeligibilă (cu bani de la primăria comunei Brăești). Lucrarea este executată în proporție de aproximativ 90%.

În anul 2018 am obținut finanțare pentru un proiect în valoare de 1.000.000 euro de la Ministerul Dezvoltării pentru construirea de poduri și podețe în satele componente precum și regularizarea albiei pârâului Buda (întrucât în anii cu precipitații excesive se inundă aproximativ 70% din suprafața satului), proiect ce se află în plină derulare și se va încheia în vara anului 2020.

Tot în anul 2018, am obținut finanțare europeană de 1.000.000 euro, pentru extinderea canalizării în satele Brăești și Cristești – lucrare ce se află în plină derulare și are ca termen de finalizare data de 30.07.2020.

Citeste si   PERSONALUL Serviciului de reintegrare a PENITENCIARULUI Iași vă invită la EXPOZIȚIA REGIONALĂ ”Educație și RESTAURARE prin artă SACRĂ”

R: Ce planuri de investiții aveți în pregătire (dotări, modernizări, construcții)?

V.B: Pentru anii următori am pregătit următoarele investiții: Construire Rețea de gaz cu distribuție în comuna Brăești în valoare de 3.000.000 euro, investiție a cărei documentație a fost depusă la Ministerul Dezvoltării, iar în anul 2020 va fi scoasă la licitație publică.

„Fiecare componentă a infrastructurii necesită demararea și finanțarea unui program care să concretizeze fizic ideea care a stat la baza conceperii proiectului”

Extindere canalizare în satele Brăești și Albești, investiție în valoare de 2.000.000 euro. Pentru acest proiect documentația va fi depusă la Ministerul Dezvoltării în 2020. Tot in anul 2020 va începe proiectul ,,Refacerea și Reabilitarea drumurilor pentru eliminarea efectelor inundațiilor în comuna Brăești, jud. Iași”, investiție finanțată prin Campania Națională de Inundații și are o valoarea totală de 1.000.000 euro.

Pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere vom depune în luna noiembrie documentația necesară obținerii finanțării, la Ministerul Dezvoltării, pentru un proiect de ,,Modernizare drumuri comunale și sătești” în valoare de 2.000.000 euro, proiect care vizează asfaltarea principalelor drumuri din comuna Brăești.

În parteneriat cu Școala din comuna Brăești și Școala din comuna Ion Neculce avem depus un proiect pe fonduri Europene pentru After School și dotarea ambelor instituții. Proiectul are o valoare totală de 3.000.000 euro, proiect ce are șanse mari să fie finanțat, întrucât are punctaj maxim.

R: Care este gradul de implicare al Primăriei pe care o conduceți în viața comunității sub aspect social?

V.B: În cadrul Primăriei Brăești, avem un compartiment de asistență socială, compartiment care are evidența tuturor cazurilor sociale din comuna Brăești.

Prin intermediul compartimentului de asistență socială și prin implicarea personală a primarului comunei Brăești, consiliem beneficiarii de ajutor social și încurajăm tinerii să își caute un loc de muncă, fapt care a dus la o scădere de 50% a solicitărilor aferente ajutorului social.

R: Puteți oferi câteva detalii despre activitățile cultural-artistice sau poate chiar sportive care se desfășoară în comuna dumneavoastră pe parcursul anului?

„Sportul este o componentă importantă în comuna Brăești, ne implicăm activ în dezvoltarea acestei ramuri”

V.B:  La nivel de comună avem Biblioteca comunală a cărei activitate este finanțată din bugetul local. În fiecare an consiliul local repartizează pentru bibliotecă un buget care să acopere plata salariilor și achiziția de cărți.

Citeste si   VIDEO l Zeci de HECTARE de legume din județul IAȘI distruse de GRINDINĂ! Neculai FEODOT: ”Recoltele rămase pe CÂMP au fost complet DISTRUSE”

Tot prin intermediul primăriei, biblioteca a fost dotată cu o rețea de calculatoare, la care copii au acces zilnic. Principala preocupare în implementarea proiectului de dotare a bibliotecii cu rețeaua de calculatoare a fost educația tinerilor și punerea la dispoziție a informațiilor din toate domeniile, astfel încât să li se ușureze și să li se îmbunătățesc viața educațională și socială.

În comuna Brăești funcționează o Asociație sportivă, cu următoarele discipline: fotbal, judo, șah. Fotbalul este un sport de echipă, care îi ajută pe tinerii din comună să se formeze  ca buni jucători şi lideri, să se responsabilizeze, să înțeleagă ce înseamnă spiritul de echipă, să-şi menţină concentrarea și să își îmbunătăţească capacitatea analitică. Ne mândrim cu echipa comunei, aceasta a reușit să ajungă până în campionatul județean de fotbal Liga a  IV a.

Practicarea judo-ului contribuie la obținerea unei condiții fizice bune: îți dezvoltă musculatura, simțul echilibrului, al coordonării și al mobilității. Copii înscriși la această disciplină își desfășoară activitatea sportivă, sub îndrumarea unui antrenor de judo care îi ajută să se antreneze astfel încât să poată participa la diferite competiții județene și naționale

Disciplina șah, este organizată în cadrul Asociației sportive Brăești, cu elevi selectați de la clasele I-X din cadru Școlii Brăești.

Comuna Brăești prin Asociația Sportivă este inițiatoarea programului ,,Cupei de 1 iunie la șah”, competiție interșcolară la nivel de județ, anul acesta având loc  a –VI-a ediție. În fiecare an am fost onorați cu prezența reprezentanților șahului românesc, președintele Federației Romane de șah dl. Sorin Iacoban și președintele C.S.U Politehnica Iași, dl. prof. Manole Vasile.

Suntem bucuroși că investiția a avut rezultate pozitive, mai exact 4 elevi au participat la o competiție Națională la București reușind să se claseze în top. Infrastructura desfășurării activităților cultural-sportive, este asigurată de Consiliul Local al  comunei Brăești (Cămin cultural, Stadion, Clădire Școală, Clădire administrativă).

R: Cum apreciați relația cu autoritățile județene? În ce măsură ați beneficiat de sprijin din partea acestora?

V.B: Relația cu autoritățile județene a fost întotdeauna bună, indiferent de structură politică ce a reprezentat județul Iași. Țin să cred că atunci când îți faci treaba zi de zi, lună de lună, an de an, timp de aproximativ 20 de ani, fără concediu de odihnă, se poate justifica relație interinstituțională de cooperare și susținere dintre primărie și autoritățile județene

R: Domnule, Primar, va urăm mult succes și vă mulțumim pentru amabilitatea de a ne răspunde întrebărilor adresate


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ