În ediția aceasta, în categoria ”Interviuri politice”, îl avem alături de noi pe Vasile Roman, fost general în Armata Română, actual conferențiar al Universități Apollonia și membru al partidului Pro România.

Reporter: Cine este Vasile Roman?

V.R: Vasile Roman este un om normal, cerebral, educat în instituții militare, un om care s-a educat și s-a adaptat în orașul Iași prin instituțiile civile, cum a știut mai bine. Un om cu o familie normală și frumoasă, am o soție pe care o iubesc și un fecior de care sunt mândru.

Sunt un om care a făcut carieră militară, pornind de la gradul de locotenent la Zalău și Iași, ulterior avansat la gradul de general-maior. Îmi place să citesc, să predau studenților mei, să scriu și intenționez să îmi deschid un blog. Îmi pasă de ce se întâmplă în jurul meu, în Iași, în România și cred că mă pricep la tot ce se întâmplă în politica externă, europeană și alianța Nord-Atlantică.

Ce reprezintă Iașul pentru cetățeanul Vasile Roman și pentru familia sa?

”O să vină și un timp al Iașului, când vom fi ce am fost și mai mult de atât”

V.R: M-am integrat în Iași, m-am dezvoltat, mi-am crescut fiul și l-am educat, astfel pot să declar că îmi place Iașul foarte mult. În orașul acesta mi-am găsit jumătatea și după 33 de ani de căsnicie pot spune că suntem o pereche reușită.

În Iași m-am manifestat ca militar fiind comandat al ”LUPILOR NEGRII” și ulterior comandat al ”BRIGĂZII 15”. În Iași am creat prietenii, legături și în Iași încerc să fac lucruri bune în măsura în care mi se permite să le fac fiind un promotor al Iașului, deoarece acest oraș este extrem de frumos. Nu am întâlnit pe nimeni din cei pe care i-am invitat la Iași să îmi spună că nu le place Iașul. Un oraș cu emoții, cu arhitectură frumoasă, cu oameni frumoși, ospitalieri.

Citeste si   Ce înseamnă pentru Marcel Vela să fii liberal? Mesajul ministrului la 145 de ani de liberalism

Sufăr pentru Iași, deoarece, ca om născut în Ardeal, tind să fac comparație cu Clujul, având în vedere că și la Iași s-ar putea dezvolta.

Având în vedere că sunteți membru al partidului Pro România, cum vedeți dezvoltarea urbei ieșene?

”În Iași se încep multe lucruri și se renunță la finalizarea lor foarte rapid”

V.R: Mie mi se pare că avem unele probleme care trebuie rezolvate. Trebuie să spun că în momentul în care discutăm despre politicile orașului totul este pur-formal și se face doar în campaniile electorale. Cred că avem o problemă, atunci când discutăm despre cine ar putea fi marele contribuitor a întregii dezvoltări ieșene. Consultarea este foarte ciudată în Iași, puterea este foarte refractară la a consulta opoziția, chiar dacă și opoziția reprezintă cetățeanul din Iași.

Cum ați caracteriza relația politică dintre Iași și București?

V.R: Eu vreau să caracterizez întreaga relație a Iașului. Când la Consiliu Județean avem o rânduire politică la guvernare, mereu primarul este în antiteză. O permanentă contradicție și o lipsă vizibilă de planuri comune.

Nu vreau să fiu interpretat greșit, dar atunci când ești primarul municipiului trebuie să fii în măsură să negociezi cu Guvernul să îți dea bani pentru proiectele pe care le ai.

Citeste si   Comuna MOȚCA ar putea intra în CARANTINĂ! Primarul HOBINCĂ și-a luat CONCEDIU

Polemicile dintre prim-ministru și primar mi se par hilare. Iașul nu ar trebui să fie afectat de  lupta orgoliilor și lupta politică. Nu poți dezvolta un oraș, dacă pui pe primul loc persoana, orgoliile, vedetismul și poziția ta ca primar.

”Primarul nu trebuie să fie omul cu pixul, ci interfața zonei administrative”

V.R: Un primar de municipiu ar trebui să își petreacă timpul, fie stând pe colinele Iașului pentru a vedea cum arată în ansamblu și să găsească soluții pentru problemele existente, fie în avion, între Iași și București pentru a convinge miniștrii de nevoile orașului, fie este într-o zonă a mediului de afaceri, adică la conferințe internaționale, economice, unde oamenii vin și își prezintă perspective, fie în avionul de Bruxelles.

Cum ar putea Iașul să se bucure de o reprezentare mai puternică în Guvernul și Parlamentul României?

V.R: Ca membru al partidului Pro România am mereu discuții cu, colegii mei despre o altfel de politică. Nu avem oameni noi în partidele din România, ci doar o migrație dintr-un partid în altul.

Politica ce s-a făcut la Iași, aproape în toate partidele, a stat în felul următor: ori a ajuns șeful de partid să fie ministru, ori nu a ajuns nimeni. Ar trebui să susținem toți oamenii capabili, de valoare și care doresc să facă ceva pentru orașul Iași, chiar dacă fac parte din opoziție.

Având în vedere că sunteți membru al partidului Pro România. Cum credeți că va evolua partidul din care faceți parte la alegerile prezidențiale, dar cele locale?

V.R: Îmi este foarte greu să mă pronunț din două motive:

  • Este prima mea experiență politică, fac acest lucru de aproximativ 1 an și nu am vreun drept să spun că mă pricep la politică internă, cum o fac cu cea externă, dar este dreptul meu să vorbesc despre percepția pe care o am referitoare la acest subiect.
  • Modul în care se fac jocurile politice la București, deoarece discutăm de un partid care s-a creat acum doi ani, care a candidat la alegerile europarlamentare, a câștigat un scor bun, 7% și care are o evoluție interesantă.
Citeste si   Se reînființează USL IAȘI! Este format din urmașii lui NICHITA și FENECHIU

Este greu să spun cum o să fie sus, având în vedere că nu știm ce se întâmplă jos. Am făcut o alianță politică cu ALDE și așteptăm să vedem care o să fie deznodământul.

Avantajul în Pro România este că suntem mulți care nu am făcut politică, am colegi care au fost militari în rezervă, foști polițiști, oameni din mediul universitar, oameni de afaceri, dar avem și colegi care au făcut politică PSD-istă.

Tind să cred că demersul partidului Pro România la alegerile locale și europarlamentare, o să fie una bună, deoarece suntem oameni noi, cu altfel de inițiative, necompromiși politic de trecut. Sunt convins că Pro România poate face schimbarea de care Iașul are nevoie, prin a ține cont de nevoile și cererile oamenilor.

Articolul integral poate fi vizionat pe canalul de youtube al Ziarului ”Bună dimineața Iași”

DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ