Share

Omul lui Ion VĂTĂMANU, actualul senator Vasilică Toma este la finalul primului mandat în Parlamentul României, ales în decembrie 2016, în Circumscripția Nr. 24 Iași

Tradițional, Pașcaniul și Târgul Frumos au dat pentru PSD câte un parlamentar. Toma, i-a luat locul fostului deputat Mocanu, beneficiind de sprijinul și susținerea primarului penal Ion Vătămanu.

Fără o singură declarație la tribună, parlamentarul ieșean a semnat 7 inițiative legate de interesele ieșenilor, în domeniul finanțării spitalelor și al Autostrăzii Unirii.

Senatorul Vasilică Toma nu a fost foarte activ în Parlamentul României. A semnat 2 moțiuni de cenzură și nu are nicio declarație politică sau interpelare înregistrate. Nu a fost activ decât în Comisia care ancheta aspecte legate de votul din 26 mai 2019, o comisie constituită strict pe criterii politice partizane de către PSD și nu de utilitate politică parlamentară.

În prezent, Vasilică Toma deschide lista pentru Camera Deputaților la Iași. Dacă el este primul candidat al PSD la Camera Deputaților, este clar că nici ceilalți colegi de lista de candidați la Camera Deputaților nu pot spera la mai mult.

Marcel Ciolacu a decis să îl aleagă pe Vasilică Toma în fruntea listei de la Iași tocmai fiindcă are tupeu de șofer, fiindcă vorbise cândva de ”reformă” în PSD, iar cuvântul reformă apare tot mai des și în vocabularul lui Marcel Ciolacu. Evident, reforma în PSD înseamnă eliminarea învinșilor și reconfigurarea strategiilor subterane. Ori un șofer ca Toma, știe când să ”calce linia”, când să întoarcă sau când să  ”schimbe banda”.

Citeste si   Cine este, cu adevărat, Dan Barna? Fața nevăzută a liderului USR - VIDEO

Vasilică Toma nu iese din cuvântul „patronului” său, Ion Vătămanu

În vara anului trecut, pe fondul eșecului în alegerile europarlamentare, Vasilică Toma a început să critice orientarea ”prea stângistă” a PSD, propunând orientarea spre ”centru”, ba reușind să stârnească zâmbete anunțând că e gata să plece din partid dacă partidul, adică PSD nu se reformează și nu aduce în funcții de conducere oameni competenți: ” Dacă nu ne aplecăm spre oamenii competenţi, nu rămân în PSD.

Trebuie atrași oameni competenţi pe toate domeniile. Avem o bună colaborare cu sindicatele, dar trebuie să colaborăm şi cu patronatele”.

Vasilică Toma a mai făcut, în vara anului 2019,  și alte declarații publice fără substanță, legate de Autostrada Iași-Târgu-Mureș:

Parcurgem o nouă etapă în realizarea autostrăzii ce va lega Moldova de Transilvania și vestul Europei. Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a dat startul etapei de depunere a ofertelor pentru proiectarea si construirea segmentului Iasi-Târgu Neamț.Conform datelor din platforma de achiziţii publice SICAP, investitorii/constructorii interesaţi de proiect își pot depune candidaturile până pe 3 iulie 2019. Următoarea etapa va fi selectarea câștigătorului.

Valoarea totală a investiției este de 1,2 miliarde euro. Specialiștii apreciază că lucrarea se va realiza în 4 ani, în parteneriat public privat.Realizarea autostrăzii Iași-Târgu Neamț este un început pentru asigurarea legăturii regiunii de nord-est a României cu Transilvania si pentru asigurarea cailor rutiere ocolitoare pentru localitățile de pe traseul autostrăzii. Proiectul este o prioritate națională și europeană.

O legătură rutieră rapidă spre Europa via Transilvania este o necesitate, o obligație de îndeplinit și a fost cerută în repetate rânduri de reprezentantii mediului de afaceri drept una dintre condițiile obligatorii pentru dezvoltarea economică a județelor Moldovei”.

Senatorul Vasilică Toma nu a avut o declarație oficială la tribună. Probabil, singura dată când a vorbit, a fost când a depus jurământul de credință ca ales al poporului

Totuși, șoferul senator s-a orientat bine, fiindcă declarația sa de avere arată diferit. A pornit în 2016 cu un singur apartament. În 2020, Vasilică Toma arată că are în co-proprietate, şase terenuri în Iaşi, Miroslava şi Târgu Frumos, în suprafață totală de aproape 5.500 mp. A cumpărat patru dintre ele cu un partener de afaceri, unul a fost moştenit, iar altul i-a fost donat. A mai moștenit și o casă în Târgu-Frumos.

Citeste si   Dan Bucura, la Realitatea PLUS: „Cum să ajungă un USR-ist la Consiliul Legislativ cu voturile PSD-ului?”

A investit 30.000 lei în campania electorală din 2016. Din 2017, activele financiare din conturile bancare au crescut de la 41.000 lei, la 180.000 lei în 2020. Vasilică Toma a declarat în 2016 că avea părți sociale în trei firme, firma Global Energy Transport SRL fiind creditată de el cu peste 26.000 lei.

Citeste si   Klaus Iohannis, pe tema vaccinării anti-Covid: Strategia va fi aprobată în zilele următoare

Senatorul PSD are împrumut de 55.000 lei pe care l-a luat de la asociatul său alături de care deține în coproprietate două terenuri. Înainte de a deveni parlamentar, Vasile Toma a declarat venituri din salarii aferente anului 2016 de aproape 14.000 lei. În perioada 2017 – 2019, Vasilică Toma a încasat din indemnizația de senator o sumă totală de 345.000 lei, respectiv o medie de peste 9.500 lei/lună (circa 2.000 euro). Față de 2017, indemnizația anuală i-a crescut cu 50%: de la 88.136 lei acum trei ani la 134.328 lei în 2019.

 


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ