Share

Cei peste 500 de chiriași ANL din Iași vor plăti chirii mai mici

Ca urmare a modificărilor legislative privind modul de calcul al chiriilor pentru locuințele ANL, valoarea chiriilor scade cu 17,50 până la 34,50%. Un proiect de hotărâre în acest sens a figurat pe ordinea de zi în ședința Consiliului Local de vineri, 23 iunie.

Diferențele față de modul anterior de calcul al chiriei rezultă că urmare a modificărilor următorilor indicatori: cheltuielile de administrare, întreținere și reparații se diminuează de la 1,11% din valoarea de înlocuire a construcției la maximum 0,8% din valoarea de înlocuire a construcției; coeficientul specific rangului localității scade de la 0,95 la 0,90; scade cota autorității publice de la 1 la 0,5% din valoarea de înlocuire a construcției pentru ținerii trecuți de 35 ani.

De asemenea, ca noutate, se introduce un coeficient care ține cont de anul de recepție a blocului ANL, care variază între 0,85 pentru imobilele construite până la finalul anului 2004, în Iași însemnând locuințele ANL situate în șoseaua Rediu, nr. 6A, bulevardul Alexandru cel Bun, nr. 70, blocul 250, bulevardul Chimiei și locuințele din bulevardul Dacia, cu un coeficient de 0,9 pentru locuințele ANL situate în șoseaua Nicolina, blocul 1004, tronsoanele 5 și 6, iar pentru locuințele din șoseaua Nicolina, tronsoanele 3 și 4, un coeficient de 0,95.

Citeste si   Florin Cîțu, anunț despre creșterea PENSIILOR la 40%: ”Guvernul a făcut un lucru care este unic în Uniunea Europeană”

În plus, coeficientul de venit variază între 0,8 și 1 din valoarea chiriei rezultată după aplicarea coeficienților în funcție de anul recepției la terminarea lucrărilor, în funcție de venitul brut pe membru de familie raportat la salariul minim brut pe economie. În acest sens au fost aduse o serie de modificări pentru a sprijini chiriașii cu venituri reduse prin limitarea cuantumului chiriei.

Citeste si   BNR:Majorarea punctului de pensie cu 40% ar duce la o creştere a deficitului bugetar în 2021 la peste 11% din PIB

Cum se va realiza actualizarea anuală a cuantumului chiriei

Până la data de 31 ianuarie a fiecărui an titularii contractelor de închiriere au obligația să depună, la sediul Direcției Fond Locativ, documentele din care să rezulte veniturile brute pe membru de familie realizate în ultimele 12 luni.

„Prezentele reglementări privind modul de calcul al chiriilor pentru locuințele ANL se aplică tuturor raporturilor juridice care se încheie după intrarea în vigoare a acestor prevederi. Pentru contractele în derulare, noul mod de calcul se aplică de la momentul prelungirii acestora”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Exemplificare:
Chiria pentru o locuință cu o cameră, pentru un chiriaș care are vârsta de peste 35 ani, scade de la 234 lei la 170 lei (scădere de 27,35%), iar pentru un chiriaș cu vârsta de până la 35 ani, chiria scade de la 172 lei la 142 lei. (scădere de 17,44%). Chiria pentru o locuință cu două camere, pentru un chiriaș care are vârsta de peste 35 ani, scade de la 360 lei la 251 lei (scădere de 30,28), iar pentru un chiriaș cu vârsta de până la 35 ani, chiria scade de la 264 lei la 206 lei (scădere de 21,97%).

Citeste si   Moment de CUMPĂNĂ pentru piața IMOBILIARĂ din Iași! Paul TEHUTU, manager TNT Imobiliare Iași: ”Suntem la valoarea de 30% față de ce se întâmpla în anul 2019”

Chiria pentru o locuință cu trei camere, pentru un chiriaș care are vârsta de peste 35 ani, scade de la 520 lei la 354 lei (scădere de 31,92%), iar pentru un chiriaș cu vârsta de până la 35 ani, chiria scade de la 358 lei la 294 lei (scădere de 17,88%).


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ