Share

Restricţia impusă de Codul Rutier de a şofa cu dovadă de conducere timp de 15 zile ar putea eliminată, conducătorii auto având posibilitatea să aleagă să folosească dovada mai puţine zile, pentru a-şi putea recupera permisul mai repede, potrivit unui proiect de lege depus la Senat.

“Conducătorul auto poate depune dovada înlocuitoare a permisului de conducere la poliţia rutieră în orice zi din momentul eliberării până în a 15-a zi de valabilitate a dovezii înlocuitoare.”, potrivit Legii de modificare a articolului 111 din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, depus de deputatul PMP Petru Movilă, la Senat.

Iniţiatorul proiectului de lege susţine că perioada pentru care se eliberează dovada de conducere trebuie să fie flexibilă, lăsând la alegerea persoanei în cauză să decidă dacă va folosi acest document timp de 15 zile sau dacă va decide că perioada de suspendare va curge exact din ziua în care i s-a ridicat permisul, urmând ca în 30 de zile să înceapă demersurile pentru redobândirea carnetului de conducere, potrivit expunerii de motive a actului normativ.

“Indiferent de durata suspendării permisului de conducere în funcţie de gravitatea faptei, de 30, 60 sau 90 de zile, se adaugă şi cele maxim 15 zile aferente eliberării dovezii de conducere. Concret, dacă un conducător a primit o suspendare de 30 de zile îşi va putea recupera permisul de conducere, în mod concret, după 45 de zile (…) datorită faptului că trebuie cumulate şi cele maxim 15 zile obligatorii în care acesta poate conduce autovehiculul cu dovadă, în condiţiile în care, conform legii, suspendarea exercitării dreptului de a conduce se dispune după expirarea dovezii de conducere.”, a declarat Petru Movilă.

Deputatul PMP susţine că regelmentarea din actualul Cod Rutier este “abuzivă”, afirmând şi că în cele 15 zile în care poate circula cu dovada emisă de agentul constatator, conducătorul nu poate părăsi ţara, întrucât documentul nu este valabil pe teritorul celorlalte ţări din UE.

Citeste si   Activități în sistem integrat în județul Iași pentru prevenirea și limitarea infectării cu SARS-CoV-2

Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ