Share

Având în vedere faptul că centrele clasice pentru persoanele adulte cu handicap, s-au confruntat cu focare de infectare cu COVID-19, rezultatele ultimelor testări arată următoarele:

La CRRN Sasca Mică:

-Dacă la penultima testare, au venit rezultate pozitive pentru 16 beneficiari (din cei 246 de beneficiari testați pozitiv, inițial), la momentul actual,  au rămas  doar 3 beneficiari testați pozitiv, conform ultimei testări.

– Toți beneficiarii au fost îngrijiți și monitorizați în cadrul centrului de către personalul medical instruit cu sprijinul DSP Suceava și a Spitalului Județean de Urgență ”Sfântul Ioan ce Nou” Suceava. – în prezent, și beneficiarii care au fost  internați în spital, s-au vindecat și s-au reîntors în centru.

La CRRN Costâna:

– Dacă la penultima testare, au venit rezultate pozitive pentru 14 beneficiari (din cei  96 de beneficiari testați pozitiv, inițial) la momentul actual,  au rămas  doar 4 beneficiari testați pozitiv, conform ultimei testări.

– la acest moment, beneficiarii din cadrul centrului sunt asimptomatici și se află în îngrijirea personalului medical din cadrul centrului, instruit cu sprijinul medicului infecționist de la nivelul Spitalului Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Din cei 17 beneficiari  care au prezentat simptome și  au fost internați în spital, au rămas internați 6 beneficiari, care sunt în stare stabilă și ni s-a comunicat faptul că vor fi externați din spital după ce vor fi retestați și se vor negativa. Se menține permanent legătura cu spitalul în ceea ce privește evoluția stării de sănătate a acestora.

Citeste si   ACȚIUNILE pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19 CONTINUĂ! Municipiul FĂLTICENI și orașul DOLHASCA pe lista verificărilor

Important:

– Din data de 16 martie 2020,  se efectuează Triajul epidemiologic (luarea temperaturii la intrarea în tură și declarația pe propria răspudere), tuturor angajaților DGASPC Suceava,  zilnic, la prezentarea la serviciu sau intrarea în tură, pentru a preveni intrarea în tură a angajaților care prezintă simptome specifice COVID-19, în vederea protejării beneficiarilor.În același timp, din aceeași dată, beneficiarii sunt monitorizați și si se ia temperatura zilnic, dimineața și seara, datele fiind trecute într-un registru special, tocmai pentru a urmări  evoluția stării de sănătate și depistarea precoce a oricăror simptome.

–  Fiecare serviciu rezidențial are afișat la loc vizibil,  pe lângă dispoziții  și afișe cu prevenirea infectării cu CORONAVIRUS, o listă cu numere de urgență ale principalelor instituții care pot interveni în cazul unei situații de infectare cu COVID-19 (DSP, medic familie, poliție etc).

–  Pe site-ul DGASPCC Suceava a fost  înființată o secțiune specială cu privire la COVID -19 și măsurile întreprinse în acest sens (http://dgaspcsv.ro/info-covid-19/),  unde poate fi accesat un link special dedicat COVID 19, care conduce la site-ul ANDPDCA, ce conține cele mai noi informații cu privire la măsurile luate la nivelul întregii țări.

Citeste si   BICICLIST rănit într-un ACCIDENT la MILIȘĂUȚI! A fost întocmit DOSAR PENAL

Vă reamintim măsurile  luate la nivelul centrelor unde s-au înregistrat beneficiari și angajați, testați pozitiv:

  • izolarea beneficiarilor testați pozitiv de cei testași negativ, în locații  separate, internarea angajaților testați pozitiv, în spital la recomandările DSP Suceava și luarea  tuturor măsurilor de protecție de către personalul care va procedează la  efectuarea turelor în cadrul centrului.
  • Medicul centrului, împreună cu asistenții medicali, asigură traseele epidemiologice și realizează triajul epidemiologic al beneficiarilor, precum și al personalului la interval de 12 ore;
  • Asistenții medicali monitorizează și completează, zilnic fișa de monitorizare epidemiologică pentru toți beneficiarii și salariații;
  • Se întocmesc jurnale epidemiologice atât pentru beneficiari, cât și pentru salariați;
  • Pentru asigurarea unei supravegheri permanente, a fost numit câte un coordonator, din rândul personalului cu funcții de conducere din aparatul propriu al DGASPC Suceava, pe fiecare din cele două centre declarate focar, tocmai pentru a avea o intervenție aplicată în vederea reglementării fiecărei situații apărute.

–  Astfel, la CRRN Sasca Mică, coordonarea s-a efectuat de către directorul executiv adjunct al DGASPC, Margareta Isăilă, înlocuită după 14 zile de colega noastră,  Sonia Cuseac, expert, care s-a oferit voluntar pentru a veni în sprijinul colegilor și a rămas în coordonarea echipei, până la acest moment.

Citeste si   Recomandări pentru PACIENȚII cu alergii respiratorii în TIMPUL pandemiei COVID-19! Dr. Ana-Maria SCURTU: ”În contextul PANDEMIEI cu SARS-CoV2, problemele pacienților alergici se COMPLICĂ”

– La CRRN Costâna, coordonarea s-a efectuat de către colegul nostru, Florin Tărnăuceanu, șef serviciu, care a fost înlocuit de colega noastră, Laura Bocăneț, asistent medical principal, cu studii superioare din cadrul CabR Mitocu Dragomirnei, care s-a oferit tot voluntar pentru a veni în sprijinul colegilor.

  • Pentru a suplimenta personalul medical care a fost internat în spital, în urma testării pozitive, s-a apelat la sprijinul colegilor specialiști din cadrul celorlalte centre rezidențiale pentru adulți și copii și au fost ocupate, fără concurs, posturi vacante pentru personalul medical (asistente medicale și infirmiere).
  • Pentru a veni în sprijinul personalului aflat în izolare în ture, din cadrul centrelor rezidențiale, la nivelul DGASPC Suceava, s-a înființat o rețea de susținere și consiliere online, în care s-au înscris, voluntar, psihologi din toate serviciile Direcție,   care a oferit  suport emoțional și consiliere psihologică celor care au apelat la consiliere (personalului care lucrează direct cu beneficiarii din cadrul centrelor rezidențiale, copiilor aflați în asistență maternală sau în plasament familial, precum și persoanelor din comunitate).
  • Se urmărește îndeaproape meniul zilnic al beneficiarilor și angajaților, modul de asigurare și servire a mesei, urmărind ca hrana să fie adecvată unei diete sănătoase, cât mai variată și bogată în vitamine.

Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ