Share

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, miercuri (13.01-N.R.), sesizarea Guvernului cu privire la legea care prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie, stabilind că actul normativ este constituțional.

Judecătorii CCR s-au pronunțat miercuri (13.01-N.R.) cu privire la o modificare făcută de social-democrați la rectificarea bugetului pe 2020. Decizia vine însă în contextul în care Guvernul pregătește un nou proiect de buget pentru 2021, astfel că sunt minime șansele ca pensiile să fie majorate cu 40%. O majorare cu 14% a pensiilor produce deja efecte.

Legea care prevede majorarea cu 40%, declarată constituțională miercuri de CCR, va fi trimisă pentru promulgare președintelui Klaus Iohannis, care poate să o retrimită în Parlament pentru reexaminare.

Este de așteptat ca noua majoritate din Parlament să anuleze creșterea cu 40% a pensiilor și să păstreze creșterea de 14% stabilită anul trecut de guvernul PNL.

În 13 octombrie 2020, Guvernul sesizase Curtea Constituţională privind rectificarea bugetară care prevede majorarea pensiilor cu 40%

Potrivit Executivului, Parlamentul “a ignorat exigenţele de previzibilitate ale legii şi perspectivele evoluţiei situaţiei bugetului consolidat şi a economiei generale, cu consecinţa afectării principiului securităţii juridice”.

Ce spun pensionarii ieșeni?

Pensionarii ieșeni doresc o majorare a pensiilor, spunând că orice creștere pe segmentul economic este binevenită.

”Așteptam această majorare! Ar fi fost binevenită mai ales că trecem prin vremuri tulburi și încercăm să fim mai chibzuiți”,  a declarat Adela, pensionară din Iași.

Unii pensionari sunt sceptici, spunând că în acești ani au avut parte doar de declarații politice.

”Numai lucruri promise! Așteptam cei 40%!  Doar de declarații politice am avut parte până la acest moment! Țara asta are bani, dar nu pentru bătrânii ei, ci pentru cei de la conducere”, a mai declarat un pensionar din Iași.

 


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ