Share

Luni, la ora 12, au început audierile în Comisia Parlamentară de Buget Finanțe, a Ministrului Finanțelor Florin Cîțu

La ora 13, a fost început audierea Ministrului Mediului, Costel Alexe, liderul PNL Iași, în Comisia Parlamentară de Mediu.

Deși anterior, deputatul ALDE de Iași, Varujan Vosganian făcea mare caz despre ce atitudine să aibă la audiere, ca membru al Comisiei de Buget Finanțe, luni, vocea celui mai vechi parlamentar de Iași nu s-a auzit. Ambii miniștri au primit aviz negativ în Comisiile Parlamentare.

Luni, 17 februarie 2020, prin “furcile caudine” ale audierilor din Comisiile Parlamentare, au trecut doi miniștri interimari, Florin Cîțu și Costel Alexe, care vor să fie miniștri și în Guvernul Ludovic Orban II, care ar urma să primească votul Parlamentului în data de 24 februarie 2020.

Varujan Vosganian și ALDE nu sunt de acord cu alegerile anticipate

Ieșenii au avut motive să urmărească audierile, în primul rând fiindcă deputatul ALDE de Iași, Varjujan Vosganian anunțase că oscila între a-i pune întrebări și a vedea dacă îl votează sau îl respinge pe liberalul Florin Cîțu. Este știut că Varujan Vosganian și ALDE nu sunt de acord cu alegerile anticipate, iar PNL ar prefera să își vadă cabinetul trântit la vot, pentru a se ajunge mai repede la obiectivul asumat, acela al anticipatelor.

Cosette Chichirău a declarat că parlamentarii sunt chemați să voteze blatul politic al PNL cu PSD

Luni, însă, vocea lui Varujan Vosganian nu s-a auzit. Florin Cîțu a fost luat în primire de PSD, dar și de USR. Cea mai vocală a fost deputata USR de Iași, Cosette Chichirău care a declarat că parlamentarii sunt chemați să voteze blatul politic al PNL cu PSD.

Citeste si   Mohammad Murad: cum a schimbat tabăra la alegeri. Milionarul cu dosar și-a scos oponentul din cursă

Cosette Chichirău l-a întrebat pe Florin Cîțu: ”Ați tocat PSD că face promisiuni electorale, dar nu vi se pare că implementați aceeași tactică? Vă e frică să implementați soluții bune pentru România din motive electorale și de aia suntem astăzi aici într-o criză politică pentru că n-ați vrut alegeri în două tururi și ați vrut anticipate și asta pe motive strict electorale. Un blat politic.

Eu am o singură întrebare, căci noi aici votăm un blat politic. Când veți face blatul pentru cetățeni? Când veți face blatul pentru autostrada Moldova? Când veți face un blat pentru digitalizarea administrației publice, centrale și locale? De exemplu, un amendament pe care USR l-a transmis Guvernului la această asumare pe buget, nu l-ați luat în calcul. Când veți face un blat pentru spitale regionale? Cel mai important, votul de astăzi eu îl voi da, și mă voi hotărî în ultima secundă, ca să stric blatul politic”.

Florin Cîțu a declarat că obiectivul general asumat de PNL sunt alegerile anticipate, pentru că ”nu se poate face treabă, nu poți face lucruri bune pentru români”

Așadar, Autostrada Moldova, Spitalul Regional Iași, digitalizarea administrației publice au fost pomenite de un deputat ieșean, în cadrul audierilor. Au fost de fapt, singurele referiri la obiectivele pe care ieșenii și le doresc foarte mult.

Citeste si   Interviu în exclusivitate la Realitatea Plus - Omul cheie care ştie cine le dădea ordine foştilor şefi din servicii Florian Coldea şi George Maior rupe tăcerea - VEZI LIVE

Florin Cîțu a declarat că obiectivul general asumat de PNL sunt alegerile anticipate, pentru că ”nu se poate face treabă, nu poți face lucruri bune pentru români”, în contextul actualei majorități parlamentare, anticipatele putând să genereze o altă majoritate parlamentară care să favorizeze un viitor Guvern PNL (chiar în alianță, probabil cu USR).

La audieri, liberalul ieșean, Costel Alexe a avut o serie de contre cu fostul ministru PSD Doina Pană, legat de protejarea pădurilor contra furturilor. Costel Alexe a spus că în Moldova, județul Neamț are cele mai multe probleme cu tăierile ilegale de masă lemnoasă. Ministrul Costel Alexe a mai declarat că a găsit, la luarea mandatului de ministru în primire, 12 proceduri de infringement declanșate contra României, pe Mediu, ultima, a 13-a venind în ultima săptămână.

În România, din cauza poluării au murit 23 000 români

Totodată, a acuzat faptul că autoritățile, în vremea guvernelor PSD din 2016 și până în 2019, au ascuns faptul că forurile europene au notificat prin scrisori că în România, din cauza poluării au murit 23 000 români.

Ieșenii trăiesc în unul din cele mai poluate orașe din România, în ianuarie, Costel Alexe convocându-l pe primarul Mihai Chirica la o discuție la Palatul Victoria., alături de primarii din București și Brașov: ” Nu a contat oră din zi sau din noapte să nu fiu la dispoziția dvs. sau a primarilor.Guvernele anterioare au mimat mai mult interesul față de mediu decât au făcut.

Am găsit 12 proceduri de infringement, multe de preinfringement și foarte multe scrisori. Aproape în fiecare domeniu aveam cel puțin o procedură de infringement. Săptămâna trecută a venit și a 13-a procedură.

Dacă vrem să rezolvăm problemele, indiferent de culoarea politică va trebui să avem o colaborare foarte bună cu Comisia Europeană. Din noiembrie 2016 a început corespondența cu CE pentru păduri.

Ieșenii trăiesc în unul din cele mai poluate orașe din România

Comisia Europeană, în acești 3 ani, și-a pierdut răbdarea față de Executivul de la București. Indiferent cine va forma Guvernul, va trebui să fim mai credibili în fața Comisiei Europene” (…)Cum e posibil să primești comunicare de la CE că ai 23.000 de decese din cauza poluării pe an și nimeni să nu vorbească despre asta?”

Ministrul interimar al Finanțelor a primit 18 voturi pentru și 18 voturi împotrivă, primind aviz negativ din partea Comisiei Parlamentare de Buget -Finanțe.

Citeste si   ALEGERI LOCALE 2020. Lista completă de candidați la alegeri locale 2020. Top localități cu cei mai mulți candidați la primărie

Ministrul interimar al Mediului Costel Alexe a primit aviz negativ, având 15 voturi ”pentru”, 17 voturi ”contra” și o abținere.

Avizul Comisiilor Parlamentare este unul consultativ și nu condiționează votul din Plenul Parlamentului.

Ieșenii vor putea să urmărească audierile celorlalți miniștri de soarta cărora poate depinde dezvoltarea Iașului, marți, când va fi audiat Ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan și miercuri, când vor fi audiați miniștrii Viorel Costache (Sănătate), Marcel Boloș (Fonduri Europene), Lucian Bode (Transporturi).


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ