Share

Un vestigiu arheologic de importanță maximă au descoperit sătenii din Miroslovești, Iași, datând din perioada medievală.

Specialiștii care l-au evaluat au constatat că este al doilea de acest gen găsit în România, într-o stare foarte bună. Descoperirea este o barcă scobită într-un trunchi de copac, așa numita monoxilă, care datează cel mai probabil din perioada secolelor XVI sau XVII. Vestigiul a fost scos la lumină după inundațiile și aluviunile de pe malul râului Moldova, în apropierea comunei Miroslovești. Arheologii urmează să ridice obiectul, care va fi restaurat și expus.

Mai există o singură barcă, la Constanța

Barca primitivă a început să fie folosită încă din Preistorie, anume Eneolitic (acum aproximativ 7.000-5.000 ani înainte de Hristos-n.r.). Aceasta era realizată din specii de arbori cu lemn dur, ca să fie rezistentă și durabilă.

Comunitățile de atunci utilizau astfel de bărci pentru pescuit, transport, dar era folosită și în perioade dominate de conflicte armate. Relicva, descoperită în comuna ieșeană de către localnici, ar data din perioada medievală, au constatat la o primă analiză specialiștii.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ