Share

Carmen JITARU: ”Mă simțeam datoare față de fiecare pacient”

Rolul voluntarilor este vital într-o unitate de îngrijiri medicale. Ei formează legături reale și de durata cu paciențîi și ii ajută să se însănătoșească într-un

mediu curat, reconfortant

Voluntarii întampină vizitatorii, oferă sprijin pacienților, spală și schimbă lenjeria, se asigura că saloanele sunt curate, reaprovizionează stocul de medicamente și instrumente medicale și se asigura că spitalul este curat, astfel încât cei care oferă îngrijiri medicale să se poată concentra asupra sănătății fizice a pacientului.

Astăzi, cunoaștem povestea lui Carmen Jitaru, o tânără în vârstă de 28 de ani din Rădăuți,  care a fost voluntar în cadrul Spitalului Județean ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava pe timpul pandemiei.

Rep: Carmen, cum a fost experiența ta ca și voluntar pe perioada pandemiei?

Carmen Jitaru: A fost una dintre cele mai frumoase experiențe din punct de vedere profesional, pe o perioadă atât de lungă. Având în vedere că la Suceava au venit medici din Cluj și Iași cât și asistenți medicali militari alături de care am colaborat, volumul de cunoștințe adunate, comunicarea cât și relațiile de colegialitate au fost excelente.

M-am bucurat enorm să mă aflu între oamenii cei mai buni, care au avut curajul și devotamentul să se alăture în acele momente județului și împreuna să fim lângă pacienții noștrii.

Rep: Ce te-a motivat să mergi ca și voluntar?

Citeste si   Infotrafic: Trafic feroviar oprit pe magistrala 500, după ce un autoturism a fost lovit de tren; şoferul a murit

C.J: Sunt voluntar din ianuarie,  pe data de 2 martie m-am îmbolnăvit cumplit, o gripă ce avea aceleași simptome cu acest COVID -19. Mi-a luat aproximativ 3 săptămâni să îmi revin. Spre finalul lunii lucrurile la Spitalul Județean se agravaseră, atunci am primit un telefon unde eram rechemată, la care am răspuns afirmativ.

Aveam posibilitatea să refuz, dar nu am putut. Am acceptat din foarte multe motive, dar cred că cel mai important e faptul că mă simțeam datoare în fața lui Dumnezeu.

Rep: Cu ce te-ai confruntat în tot acest timp și care a fost momentul cel mai greu ca și voluntar?

Mă simțeam datoare față de fiecare pacient de pe secția unde practicam”

C.J: Ca și voluntar, probabil cel mai greu moment a fost atunci când fizic simțeam că nu mai pot, iar moral mă simțeam datoare față de fiecare pacient de pe secția unde practicam. Să fiu lângă ei, să le ridic moralul, să îi încurajez, să le ofer tratamentul, o cană cu apă, o vorbă bună și tot ceea ce asistenții coordonatori îmi spuneau că trebuie de făcut.

”Nu m-am așteptat ca tineretul să fie atât de șocat, speriat”

Dacă bătrânii își așteptau moartea de la un minut la altul, erau tineri până în 45 de ani care dădeau mesaje de adio la soție, la soț, la prieteni, la familie…groaznic! O muncă epuizantă pentru toate cadrele medicale la acel moment. Vedeam asta pe chipul lor în fiecare zi. De psihic te rog să mă întrebi peste 5 ani, încă nu am puterea să vorbesc.

Rep: Carmen, știu că ai acasă un soț și 2 copii, ce ți-au spus când ai decis să pleci?

Citeste si   UPDATE GCS: 1.350 cazuri noi de COVID-19; număr total de îmbolnăviri - 60.623

C.J: Familia a înțeles că datoria mea e sa fiu acolo. Ei știu cât de mult îmi place să ajut. M-au susținut și încurajat. Fără sprijinul lor lucrurile ar fi fost mai dificile. Copiii sunt eroii mei! Știindu-i atât de mici, au avut o răbdare de fier să își aștepte mămica acasă.

Rep: Cum ești acum, după pandemie?

C.J: Sunt bine. Lucrurile s-au mai asezat. Am acumulat informații și cunoștințe valoroase. Perioada de șoc chiar și pentru mine a trecut. Mă simt mult mai pregătită în cazul în care va urma și un al doilea val, deși mă rog la Bunul Dumnezeu să ne ferească de el.

Rep: Cum crezi că este gestionată situația COVID -19 la nivel național?

Citeste si   UPDATE GCS: 1.350 cazuri noi de COVID-19; număr total de îmbolnăviri - 60.623

Cu cât vom fi mai precauți cu atât vom fi mai liniștiți”

C.J: COVID -19 cred că ne va da bătăi de cap încă o perioada lungă de timp. Lăsând la o parte teorii și speculații, persoane care profită financiar de pe urma evenimentelor și de ce să nu o spun mai clar de pe urma panicii create în rândul cetățenilor, cred că în continuare trebuie să ne protejăm.

Trebuie să avem grija de cei din jurul nostru, mai ales cei ce locuim sau intrăm în contact cu peroanele în vârstă. Să respectăm măsurile impuse la acest moment și să înțelegem că viața trebuie să continue mai departe de acest virus. Cu cât vom fi mai precauți cu atât vom fi mai liniștiți. Dumnezeu să ne ocrotească!


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ