În această săptămână, în cadrul rubricii Interviul Săptămânii, discutăm cu domnul Andrei
APREOTESEI, directorul Ateneului Naţional din Iaşi. 

REP: Sunteţi un om de cultură, pasionat de tot ce înseamnă acest domeniu, ce v-a atras şi v-a determinat să vă implicaţi în dezvoltarea vieții culturale a orașului Iași? 

Andrei APREOTESEI: Ceea ce m-a atras la operă a fost nebunia, posibilitatea de a te transforma în numeroase personaje, cred că muzica e ceea ce m-a atras către activitatea culturală la Conservator şi în cea de solist vocal, cred că este un mănunchi întreg de lucruri
frumoase care te atrag către această lume. Nu este o lume de basm, aşa cum visează toată
lumea, este un univers cu plusuri şi minusuri, dar cred că descoperirea muzicii şi a interpretării vocale m-au făcut să aleg această cale.

Care au fost cele mai mari realizări pe care le-aţi avut până în prezent?

Faptul că am înfiinţat trupa de teatru a Ateneului, că am deschis primul cinematograf de stat de după 1990 reprezintă un parcurs frumos, firesc, care nu s-ar fi putut realiza fără muncă, fără sacrificii, dar cu toate acestea nu cred că aş schimba ceva.

Andrei APREOTESEI: Din punct de vedere profesional aleg să spun că cele mai mari realizări urmează să se întâmple, dar dacă ar fi să punctez câteva puncte de reper ale traseului meu de până acum, fără doar şi poate timpul scurt în care am reuşit să ajung de la colaborator al operei la solist vocal, scurta perioadă de timp pe care am petrecut-o alături de doamna Beatrice Rancea.

Citeste si   Ce prevede Ordonanţa Militară nr. 8! Ministerele şi PRIMĂRIILE asigură hrana şi locuri de CAZARE pentru personalul MEDICAL

După care, ajungând la Ateneu, faptul că am fost cel mai tânăr director de instituţie de cultură din ţară şi faptul că am reuşit să realizăm lucruri mari pentru Ateneu şi nu doar.
Faptul că am înfiinţat trupa de teatru a Ateneului, că am deschis primul cinematograf de stat de după 1990 reprezintă un parcurs frumos, firesc, care nu s-ar fi putut realiza fără muncă, fără sacrificii, dar cu toate acestea nu cred că aş schimba ceva.

Citeste si   265 noi cazuri de INFECTĂRI cu coronavirus depistate în România! Bilanțul total a ajuns la 5467

Ați organizat un spectacol de excepție, mai exact Festivalul Străzii Lăpuşneanu, ce ne puteți spune despre el? 

Evenimentul a cuprins: spectacole de teatru, concerte de muzică rock, au fost diferite evenimente desfăşurate în locuri neobişnuite, dar care împreună au întregit acest farmec urban al străzii Lăpuşneanu, centrul nostru vechi, cultural, educaţional, treimea ce stă la baza oraşului Iaşi

Andrei APREOTESEI: Cred că de ceva timp am obişnuit publicul să aducem tot felul de festivaluri cu o tematică diversă şi anul acesta, după Festivalul teatrelor independente, am venit cu prima ediţie a Festivalului Străzii Lăpuşneanu. Este o stradă plină de memorii, cu o mare încărcătură spirituală şi istorică care poate oferi foarte multe lucruri publicului. Sunt foarte multe lucruri cu simbolistică, dar şi lucruri care să bucure lumea indiferent de vârstă, de gusturi.
Evenimentul a cuprins: spectacole de teatru, concerte de muzică rock, au fost diferite evenimente desfăşurate în locuri neobişnuite, dar care împreună au întregit acest farmec urban al străzii Lăpuşneanu, centrul nostru vechi, cultural, educaţional, treimea ce stă la baza oraşului Iaşi.

Citeste si   Municipalitatea ieșeană a înființat un fond de SOLIDARITATE pentru combaterea pandemiei COVID-19

Cum aţi descrie publicul ieşean? Mai este doritor să vină la Ateneu? 

Andrei APREOTESEI: În momentul în care am preluat funcţia de director al Ateneului erau aproape 6000 de plătitori de bilete, iar în trecut am avut 54.000. Dorinţă şi putinţă există, trebuie să reuşim să ajungem la acea înţelegere între public şi instituţie, axându-ne pe o gamă cultural-educaţională cât mai diversă, din care omul să poată alege.
Este minunat când la o lansare de carte sau la o premieră de film, cum s-a întâmplat la lansarea filmului “La Gomera“, peste 300 de oameni au ales să fie prezenţi, să se bucure în comunitate de ceea poate să ofere comunitatea sieși din punct de vedere cultural.

LĂSAȚI UN MESAJ