Share

„Oricine pășește în Panteon simte imediat arhitectura puternic încărcată a istoriei umane, dar și ușurința incredibilă a creativității umane”, a spus John Ochsendorf, profesor de arhitectură la MIT și fost director al Academiei Americane din Roma, scrie CNN.

„Vii în acest spațiu măreț, te uiți și vezi cerul sau un nor care trece. Și te gândești: „Cum au putut face așa ceva acum aproape două milenii?””

Panteonul este cea mai veche clădire din lume care este încă în uz astăzi. Din secolul al VII-lea, a fost transformată în biserică romano-catolică.

Construită în jurul anului 125 d.Hr. de către împăratul roman Publius Aelius Hadrianus, a fost de fapt a treia variantă a construcției. Primul Panteon a luat foc în jurul anului 80 d.Hr. și a fost reconstruit la scurt timp după aceea, dar a fost lovit de fulgere și a ars din nou în jurul anului 110 d.Hr. Soarta nefastă a clădirilor a condus la zvonuri că Panteonul a fost blestemat.

Citeste si   Horoscop 27 ianuarie. Zodia care risipește într-o zi agoniseala de-o viață

Fațada structurii finalizate se bazează pe motive arhitecturale antice grecești, cu o intrare portică cu un fronton – un vârf triunghiular – și două rânduri de coloane corintice. Interiorul era curat și aerisit, acoperit de o cupolă care, până în present, este încă cea mai mare cupolă din beton neacoperit din lume.

Pentru ce a fost folosit?

Panteonul înseamnă „toți zeii” și, deși se crede că structura era un loc de închinăciune dedicat zeităților romane, scopul său original este necunoscut.

„Cu mențiuni rare în textele antice, istoricii au fost lăsați, oarecum, în întuneric. Deși ar putea fi un templu, clădirile romane erau de obicei structuri multifuncționale”, spune Lynne Lancaster, istoric de arhitectură și educator umanist. „Deci, ceea ce s-a întâmplat, de fapt, în Panteon este greu de spus.”

Legendele spun că este chiar locul în care fondatorul Romei, Romulus, a „urcat la cer”. Alții cred că Panteonul era locul în care împăratul roman putea comunica cu zeii. Oricare ar fi varianta, la fel ca multe ale construcții romane, impunătoarea structură a fost un spectacol de putere, un „simbol important al puterii imperiale”, a declarat Luca Mercuri, actualul director al Panteonului.

Citeste si   LISTA TRENURILOR din sud-estul țării suspendate din cauza ninsorilor și vântului puternic

Într-adevăr, arhitectura romană a vremii întruchipa bogăția, puterea și demnitatea. Secole mai târziu, arhitecții neoclasici s-au inspirit din porticul de la Pantheon și cupolă pentru a-și îmbogăți clădirile cu aceleași valori, de la Capitolul SUA din Washington, DC, până la Somerset House din Londra.

Cum a fost construit?

Panteonul a fost o minune arhitecturală a Imperiului Roman. Oculus – ochi, în limba latină – are un diametru de aproape 9 metri, deschizând structura către ceruri. Soarele radiază prin oculus și, când afară e furtună, ploaia coboară ca o cascadă în interior.

„Oculusul din centru părea să ispitească soarta și să lase (Panteonul) deschis spre cer”, a spus Ochsendorf. „Dar a arătat, de asemenea, o stăpânire pe deplin a geometriei de către arhitecții Imperiului Roman.

În timpul Evului Mediu, liderii religioși, care puneau la îndoială sfințenia Panteonului, spuneau că acesta este opera diavolului. Dar nu era Satana, ci inginerie.

Citeste si   Horoscop 28 ianuarie. Veniturile, în scădere. O zodie ajunge la sapă de lemn peste noapte

Deși marmura albă, galbenă, violetă și neagră a fost importată din jurul Mediteranei, scheletul construcției este din beton – o invenție romană – care permitea arhitecților să elimine coloanele portante și să introducă cupole spațioase.

Un truc pentru a face o cupolă mare și stabilă a fost utilizarea pietrei mai ușoare în amestecul de beton pe măsură ce a ajuns în vârf. Cărămida grea ar putea fi utilizată la bază, cu roci vulcanice spongioase și ușoare în jurul oculusului.

Deși Panteonul a dezvăluit unele dintre secretele sale de design, Lancaster a spus că încă mai găsește magie în detalii. Pe măsură ce ziua progresează, soarele pâlpâie în jurul interiorului cupolei, aruncând lumină peste grila sa scufundată ca un cadran solar gigant.  „Este unul dintre puținele locuri din lume în care poți privi efectiv cum Pământul se învârte”.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ