Share

Viorel Scripcariu: „În perioada mandatului meu am reușit să aduc un echilibru și cred că am ridicat prestigiului Universității de Medicină și Farmacie din Iași la un nivel național cât și internațional”

În această săptămână, în cadrul rubricii ”Interviul săptămânii” discutăm cu prof. dr. Viorel SCRIPCARIU, rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași.

  • Din 2016 până în prezent, Viorel Scripcariu este rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași.
  • Între anii 2012-2016, profesor Universitar – Șef al Clinicii 1 Chirurgie, Oncologică la Institutul Regional de Oncologie Iași
  • Din 2008 până în prezent, figurează ca profesor în cadrul Facultății de Medicină Generală.

Reporter: Domnule rector, ne-a atras atenția o autodescriere realizată de dumneavoastră în 2016, în momentul în care vă pregăteați să candidați pentru primul mandat de rector al UMF Iași.

Citez: ”Personalitățile care mi-au îndrumat pașii în Clinica III Chirurgie din Iași au fost chirurgi de renume ai școlii ieșene de specialitate: Prof. Dr. Cristian Dragomir, Prof. Dr. Costel Pleșa, Prof. Dr. C. Dolinescu. Pot spune că sunt format de Profesorul Cristian Dragomir, pe care l-am admirat și îl voi respecta întotdeauna pentru tot ce a însemnat și înseamnă el pentru mine, pentru definirea mea chirurgicală”

În acest context ce ați mai putea adăuga referitor la devenirea dumneavoastră profesională?

Viorel SCRIPCARIU: Eu am terminat facultatea în 1983, iar la vremea respectivă era obligatorie o perioadă de trei ani de zile de stagiatură, acest lucru însemna parcurgerea unor specialități clinice de șase luni, urmând apoi un examen la finalul perioadei.

Am făcut stagiatura la Brașov deoarece soția mea este brașoveancă, iar intenția noastră a fost să ne stabilim în Brașov.

La vremea respectivă, Brașovul nu a scos posturi pe chirurgie și am revenit în Iași, deoarece sunt și absolvent a Universității de Medicină din Iași.

Revenind în Iași, mi-am început activitatea la Clinica 3 Chirurgie și am lucrat cu profesorul Pleșa, iar din 1990 când am intrat și în universitate ca asistent universitar, am lucrat cu profesorul Dragomir, el fiind cel care mi-a ghidat pașii în această carieră.

Dumnealui m-a trimis în Anglia unde am avut o perioadă de doi ani zile, în care am lucrat la Spitalul Hope din Manchester, mai exact între 1991 și 1993.

A fost o perioadă grea, însă care mi-a prins foarte bine. Am revenit din Anglia în septembrie 1993 și de atunci mi-am început activitatea intens la Clinica 3 Chirurgie, parcurgând toate etapele de devenire în activitatea didactică. În 1998 am susținut doctoratul, în 2002 am devenit conferențiar, ulterior Profesor Universitar în 2008.

În total mi-am exercitat activitatea în Clinica 3 Chirurgie, apoi 23 de ani în Spitalul Sfântul Spiridon, iar când Institutul Regional de Oncologie din Iași și-a deschis porțile, am făcut prima operație chirurgicală în cadrul institutului, în mai 2012, unde sunt și în momentul de față.

Treptat am creionat cadrele medicale, asistenții și infirmiere, iar în momentul de față avem o activitate destul de intensă.

Rep: În planul dumneavoastră managerial realizat în contextul alegerilor pentru funcția de rector al UMF Iași, în ianuarie 2016, vă asumați să duceți la îndeplinire 3 puncte centrale care vizau:

  1. Excelența prin prosperitate la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”.
  2. Îmbunătățirea imaginii și a comunicării.
  3. Și al treilea obiectiv urmărea implementarea unei filozofii pe relația profesor-student la UMF Iași.

Vă propun să analizăm pe rând fiecare punct în parte si să ne spuneți succint, în ce măsură ați reușit să duceți la îndeplinire fiecare dintre aceste 3 obiective?

Viorel Scripcariu: „În perioada mandatului meu am reușit să aduc un echilibru și cred că am ridicat prestigiului Universității de Medicină și Farmacie din Iași la un nivel național cât și internațional”

V.R: Cred că am îndeplinit toate cele trei puncte, poate nu în totalitate, dar în mare parte toate cele trei categorii au fost îndeplinite.

Citeste si   Studenții TUIAȘI dau viață campusului! În Tudor Vladimirescu s-a inaugurat un PARC cu mobilier URBN unic în IAȘI

În ceea ce privește excelența prin prosperitate, putem lua în calcul faptul că am stabilit niște criterii de performanță pe baza autoevaluării pe care o facem, conform Legii Educației Naționale.

Pe baza acestei autoevaluări, vedem dacă un cadru didactic și-a îndeplinit sau nu activitatea și îndatoririle, în funcție de aceasta, se plătește un salariu diferențiat, însă doresc să menționez faptul că această idee nu îmi aparține și este implementată din anul 2011 de către profesorul Astărăstoaie.

„Facem o plată diferențială de 30% din salariul de bază a unui cadru didactic, în funcție de aceste performanțe, care sunt văzute în procesul de autoevaluare”

Acum trei ani am stabilit o grilă, care permite plata în funcție de performanță și unde se poate obține între 10 și 30% în plus la beneficiile salariale. Doresc să menționez că la ora actuală în Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași aproximativ 97% cadrele didactice primesc 30% din salariu, în urma evaluării.

Am creat un climat de lucru favorabil cadrelor didactice și nu vreau să ne amintim de perioada de „tristă amintire” în care era Universitatea la sfârșitul anului 2015, când era măcinată de scandaluri, procese, de DNA, de o admitere care a fost greșită, alături de un rector care a fost suspendat din funcție.

Viorel Scripcariu: „Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași trebuie să devină un brand

Legat de îmbunătățirea imaginii, după cum bine știți am spus în 2016, că este bine să ne schimbăm identitatea vizuală și Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași trebuie să devină un brand. Am ales ca primul pas în mandatul meu să fie de schimbare a identității vizuale.

Se poate observa că în acest moment, culorile reprezentative ale Universității sunt verde și auriu, nu specificul albastru. Am schimbat sigla, am schimbat toate semnele universități și am militat foarte mult pentru o îmbunătățire a comunicării interiore a Universității, dar și în afara ei. Acest lucru ne-a permis să ne stabilim niște pași de urmat, pentru a schimba percepția asupra Universității atât la nivel local, cât și la nivel național.

În primele luni de mandat, oriunde mergeam, spuneam fără vreo rușine că reprezint Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, însă lumea nu ne privea cu mare simpatie, entuziasm sau mai ales cu prea mult respect. Așa cum am spus, au fost probleme majore în cadrul Universității în perioada 2012-2016.

Am ținut foarte mult ca atât în interiorul, cât și în exteriorul Universității, comunicarea să fie esențială, pentru a reflecta procesul de transfer a științelor de la un cadru didactic, la student. În același timp, este foarte important ca procesul de transfer să fie făcut transparent, folosind platforma de e-learning și toate canalele de comunicare existente.

De asemenea, am început în urmă cu doi ani, o serie de manifestari nemedicale, care să atragă corpul didactic al Universității. Am dorit să diminuez micile focare existente și să coagulez totul într-o relație în care să ne simțim ca o familie.

Rep: În campania electorală din ianuarie 2016, care v-a adus mandatul de Rector, susțineați că vă doriți ca imaginea Universității să fie considerată și tratată ca o valoare de maximă importanță, care merită toată atenția și resursele necesare pentru a fi îmbunătățită, respectiv consolidată. Cum au afectat scandalurile din ultimii 4 ani imaginea Universității pe care o conduceți?

Viorel Scripcariu: „Am reușit să aduc un climat de liniște și de calm în Universitate”

V.R: Din punctul meu de vedere, nu au fost scandaluri și asta doresc să vă spun, că am reușit să aduc un climat de liniște și de calm în Universitate.

Făcând abstracţie de cele care au fost moștenite și procesele care au fost rezolvate în timp, nu au existat scandaluri.

Dacă au existat mici disensiuni între cadrele didactice, am rezolvat problema în consiliul de administrație și împreună cu cadrul didactic față în față.

Citeste si   Vasilică TOMA, șoferul de la Târgu-Frumos rămâne PARLAMENTAR! Ion VĂTĂMANU l-a vrut în LEGISLATIVUL ROMÂNIEI

Să îngrijești o familie de 12.000 de oameni este destul de greu. Eu cred că în această perioadă de patru ani de zile în care am fost rector, nu am notat nimic semnificativ, care să fi măcinat imaginea Universității.

Din punctul meu de vedere și la nivel local Universitatea trebuie să fie un pol de atracție și de mândrie pentru ieșeni. Eu consider că în acest mandat, toți rectorii de la fiecare Universitate din Iași ne-am comportat ca o familie.

Rep: În civilizațiile europene Occidentale spre care și România aspiră, medicul, cercetătorul și cadrul didactic universitar întrețin o colaborare continuă. Sunt raporturi necesare care odată armonizate produc rezultate benefice pentru comunitatea locală și nu doar. Este un ideal spre care trebuie să tindă și comunitatea medicală ieșeană. În ce măsură a reușit UMF Iași să se integreze ca factor mobilizator în perspectiva menținerii și îmbunătățirii acestei colaborări în cadrul comunității ieșene?

Viorel Scripcariu: „Eu cred că Universitatea reprezintă un factor dinamizator pentru aceste instituții spitalicești„

V.S: În primul rând, vorbim despre un oraș universitar, orice structură spitalicească dintr-un oraș universitar își dorește să fie o unitate clinică, iar aici putem spune că există acest tip de unitate. Pe de altă parte, la activitatea lor strict profesională, aici fac referire la spitale, au identitatea lor proprie, legată de Ministerul Sănătății. Cadrele didactice desfășoară în aceste structuri, atât procesul didactic, cât și procesul specific actului medical. Eu cred că Universitatea reprezintă un factor dinamizator pentru aceste instituții spitalicești.

Rep: Care sunt, la momentul actual, prioritățile UMF-ului din Iași?

Viorel Scripcariu: „România și pierde mințile deoarece guvernanții noștri nu au fost în stare să facă ceva ca acești oameni să rămână în interiorul granițelor țării, participând la dezvoltarea societății românești„

V.S: Prioritățile Universității de Medicină și Farmacie din Iași, pot spune că sunt în continuare cele pe care le-am stabilit și în primul mandat, pe care dorim să le continuăm și să le rafinăm. În curând, dorim să ne putem extinde structura și baza de învățământ pentru studenții noștri.

În al doilea rând, ne propunem să atragem cât mai multe fonduri europene, posibil nerambursabile, pentru a ne putea dezvolta. Dorim să ne asigurăm o resursă umană, deoarece este foarte important, având în vedere numărul cadrelor medicale care au plecat din țară în ultimii 10 ani, vorbim de 20.000-25.000.

România și pierde mințile, deoarece guvernanții noștri nu au fost în stare să facă ceva, ca acești oameni să rămână în interiorul granițelor țării, participând la dezvoltarea societății românești.

Rep: În calitatea  dumneavoastră de medic ieșean, cum apreciați evoluția viitorului Spital Regional de Urgență de la Iași? A existat o discuție la nivelul anilor 2017-2018, referitoare la preluarea în coordonare a acestor spitale de către Universitățile de Medicină din Iași?

Viorel Scripcariu: „Trebuie să ne gândim ce se întâmplă și cu celelalte spitale în momentul în care va apărea acest Spital Regional”

V.S: Au fost foarte multe discuții pe această temă, iar noi am făcut parte dintr-un așa zis parteneriat în care era inclus și Ministerul Sănătății și Primăria municipiului. Au fost multiple întâlniri și ședințe la Ministerul Sănătății, în care ne-am expus punctul de vedere cu privire la viitorul spital de urgență, cât și ce anume se va întâmpla cu structurile existente la ora actuală în Iași.

Trebuie să ne gândim ce se întâmplă și cu celelalte spitale, în momentul în care va apărea acest Spital Regional. Cu deznădejde auzim acum, că să vorbește despre o perioadă de opt ani, reprezentând perioada de finalizare a acestui spital, ceea ce este foarte mult pentru o structură spitalicească, de care este nevoie în acest moment în Iași.

Rep: Cunoaștem faptul că UMF Iași are un sistem propriu și chiar puțin diferit de alegere a rectorului față de celelalte universități. Vă rog să ne oferiți mai multe detalii pe acest subiect?

Citeste si   4.902 cazuri NOI de PERSOANE infectate cu SARS – CoV - 2 la nivelul ROMÂNIEI

Viorel Scripcariu: „Este un sistem care este util într-o societate dezvoltată”

V.S: Vreau să spun că nu îmbrățișez această idee, dar nici nu am dorit să o schimb, chiar dacă am avut această intenție. Nu mi-am exprimat dorinţa unei schimbări, pentru a nu face loc interpretărilor. Sistemul a fost gândit de mentorul meu, de profesorul Dragomir. A fost gândit după un sistem britanic, de alegere a bordului de chirurgie.

Un sistem de vot în care, spre exemplu în alegerea rectorului, dacă ai mai mulți candidați, cadrul didactic care merge să voteze, trebuie să ordoneze candidații în funcție de performanțele acestora, apoi să se gândească  la candidatul de pe primul loc, dar şi la cel de pe ultimul.

”La sfârșit, în momentul centralizării voturilor, este declarat câștigător cel care are cel mai mic punctaj”

Având cel mai mic punctaj, înseamnă că el a avut cele mai multe poziții de 1 și de 2 (din 7), deci este un om valoros. Dar dacă are mai multe poziții 6, 7, 8 și în momentul în care aduni acestea dau un punctaj mare și nu te califici printre preferințele celor care votează.

Foarte rar se întâmplă, dar în situații în care doi candidați sunt la egalitate, se consideră câștigător, cel care are cele mai multe poziții de 1.

Rep: Ce v-a determinat să candidați din nou la funcția de rector al UMF Iași domnule Scripcariu?

V.S: Conform legii Educației Naționale și respectiv în Carta noastră Universitară, este consemnat că orice persoană are dreptul la două mandate succesive și complete. Deci dacă ai reușit și ai câștigat un mandat, este de la sine înțeles că poți să mergi pentru al doilea mandat, pentru a continua proiectele pe care le-ai început în primul mandat. Însă dacă nu faci față primului mandat, te retragi și dai dovadă de impotență.

Rep: Ce planuri aveți pentru Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași în eventualitatea în care veți câștiga un nou mandat de Rector?

Viorel Scripcariu: ”O să câștig cu siguranță”

V.R: O să câștig cu siguranță. Am foarte multe planuri și o să dezvoltăm în continuare infrastructura. După cum știți, am deschis clădirea ”Nicolae Leon„. care aduce un plus de valoare Universității și ne dorim să ne putem extinde din spațiul central spre zona respectivă.

Cred că prioritatea mea numărul unu în acest moment este îmbunătățirea infrastructurii în cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Iași.

Rep: Noile prevederi din ”Carta UMF” reglementează că decanii au dreptul la maxim 2 mandate. Pentru unele persoane, precum doamna decan Norina Forna care are deja 3 mandate, asta înseamnă că numai are dreptul să candideze. Din această perspectivă contracandidatul dumneavoastră la funcția de rector, Norina Forna devine un real pericol?

Viorel Scripcariu: ”Nu cred că va mai ocupa poziția de decan al Facultății de Medicină Dentară”

V.R: Doamna Forna își finalizează acum al patrulea mandat. Oricine are dreptul să candideze și pentru mine nimeni nu este un pericol. Sper să fie o competiție academică.

Cu privire la poziția de decan, dumneaei a avut patru mandate, poate să fie extrem de mulțumită, dar nu cred că va mai ocupa poziția de decan al Facultății de Medicină Dentară.

Rep: Ne aflăm la început de an! Aveți un mesaj pentru colegii dumneavoastră, pentru studenții mediciniști și pentru ieșeni?

V.S: Le doresc ca noul an să fie mai bun, plin de realizări și să trăim cu toții într-o societate normală, având în vedere că au trecut 30 de ani de la revoluție. Din punctul meu de vedere, îmi doresc să fie un an plin de succese, în care Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași să meargă pe calea din ultimii patru ani.

Rep: Mulțumim domnule rector Viorel Scripcariu și vă dorim un an plin de satisfacții personale și profesionale!


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ