Share

În această săptămână, în cadrul rubricii ”Interviul săptămânii” discutăm cu domnul Ion DAFINOIU, profesor universitar, doctor emerit în cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași și de asemena unul dintre cei mai cunoscuți psihoterapeuți din România.

REP: Ce v-a determinat să alegeți acest drum și ce v-a motivat să continuați? 

Am fost fascinat de când eram adolescent de mintea omului, de felul în care oamenii se schimbă sau rămân constanți

Ion DAFINOIU: Interesul meu pentru psihologie durează de foarte mult timp. Am urmat Liceul Pedagogic în Galați, iar ca în orice liceu de profil cursurile de psihologie au o pondere
specială. Am fost fascinat de când eram adolescent de mintea omului, de felul în care oamenii se schimbă sau rămân constanți. Îmi place să definesc libertatea în felul următor: ,,Capacitatea de a obține alternative”. Psihanaliza îl provoacă pe pacient să dezvolte alternative la problemele cu care se confruntă.

REP: Practicați hipnoza de foarte mult timp, cărui tip de public i se adresează și ce rezultate notabile ați avut? 

Ion DAFINOIU: Practic hipnoza de foarte mult timp, acest lucru se datorează întâlnirii mele cu un om de excepție, profesorul Vladimir GHEORGHIU, unul dintre cei mai mari specialiști români în domeniul hipnozei. După terminarea facultății am lucrat 15 ani într-o clinică universitară din București.


M-am centrat pe practica hipnozei în domeniul terapiei și am practicat hipnoterapia încă dinaintea anului 1980, transă pe care o văd ca pe o relație terapeutică, relație de investiție și încredere. Hipnoza a apărut odată cu omul, omul este singura ființă hipnotizabilă, deoarece el poate să confunde realitatea cu ficțiunea. Scopul meu este să-l determin pe client să treacă de la o transă negativă la una pozitivă, pentru că mintea care poate să creeze balauri poate să creeze și Feți-Frumoși. 

REP: Trăim într-o societate în care tinerii suferă de diferite dependențe, cum ar fi cea de alcool sau de țigări, ar putea hipnoza să-i scape pe aceștia de astfel de probleme? 

Într-o lume a interdependențelor suntem liberi să ne alegem dependețele

Ion DAFINOIU: Într-o lume a interdependențelor suntem liberi să ne alegem dependețele.
Problema trebuie pusă în felul următor: În ce măsură dependețele pe care le avem interferează cu funcționarea noastră biologică, prefesională, socială? Transa hipnotică poate avea efecte pozitive în tratarea dependențelor în mai multe feluri, pe de o parte își propune să stimuleze credințele în eficiența personală, dar și motivația.


În linii mari, prin hipnoză pot să-i stimulez pacientului ancorarea într-o stare pozitivă, îl provoc să-și exploreze viitorul cu simtom și fără simtom. Deseori le amintesc pacienților mei următorul slogan: ”Faci ce vrei, dar știi ce faci?”, pe mine mă interesează dacă clientul meu cunoaște consecințele propriului comportament și dacă și le asumă. Aș vrea să subliniez următorul aspect: hipnoza este o tehnică, nu un sistem terapeutic. 

 


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ