Share

Astăzi, echipa de filmare a rubricii administrative “Agenda Primarului” din cadrul Ziarului “Bună Dimineața Iași” a ajuns în comuna MIROSLAVA, județul IAȘI.

În cadrul rubricii „Agenda Primarului” ne propunem să venim în sprijinul unitatilor administrativ teritoriale in vederea dezvoltării mediului rural de la nivelul judetului Iași. Urmărim prezentarea detaliată a proiectelor localității aflate în diferitele stadii ale evoluției acestora și prezentarea unui inventar al proiectelor realizate în fiecare comunitate ieșeană pe perioada anilor 2016 – 2020 împărțite în proiecte:

  • finalizate
  • în desfășurare și
  • în pregătire sau avizare.

Gazda noastră este primarul comunei Miroslava, domnul Dan Niță. Vă propunem să realizăm o prezentare completă a proiectelor primăriei.

Rep.: Dorim să discutăm despre o serie de subiecte precum proiectele finalizate, în desfășurare și de viitor ale comunei, dar și despre câteva subiecte economice, privind firmele care își desfășoară activitarea pe raza comunei Miroslava. Pentru început, propun să discutăm despre proiectele finalizate în perioada 2016-2020.

Dan Nită: În perioada 2016-2020, au fost asfaltați 62 de km de drumuri, adică 85% din drumurile din intravilan. Acum lucrăm la amenajarea trotuarelor, ne-am propus inițial să construim 46 km, dar până acum nu am reușit, suntem cu lucrările în curs de execuție, cu 16 km executați până în prezent, iar până la sfârșitul anului, ne vom apropia de 25 km de trotuar. Asfaltările au început în 2009, permanent preluăm o parte din drumurile din zona privată și le inventariem în domeniul public și avem obligația morală de a asfalta și aceste drumuri, avem această responsabilitate față de oamenii din comună.

Într-un an de zile ne înnoim cu 15-20 de km de drumuri

Mai avem multe de făcut. Într-un an de zile ne înnoim cu 15-20 de km de drumuri. Trebuie să fim pregătiți din punct de vedere financiar și cu proiectele tehnice pentru execuție.

Am semaforizat 3 intersecții principale (în Horpaz, Miroslava și Valea Adâncă), iar acum ne propunem să facem semaforizare în Valea Adâncă pentru că este o zonă destul de aglomerată. În 2021, dacă nu vom reuși semaforizarea în comuna Miroslava, vom avea, totuși, sensuri giratorii.

A doua mare investiție pe care am făcut-o în comuna Miroslava, în perioada anilor 2016-2020, este alimentarea cu apă. Inițial, acest proiect a început în 2009, dar cele mai multe investiții le-am făcut în ultimul mandat, când am lucrat pe un proiect european și am ajuns ca în prezent să avem toate satele alimentate cu apă. Sunt mici disfuncționalități la marginea localităților, pentru că se dezvoltă și se mărește suprafața de intravilan. Suntem obligați să extindem și acolo conductele.

Citeste si   5.028 CAZURI noi de persoane INFECTATE cu SARS – CoV - 2 pe teritoriul ROMÂNIEI

Toate satele comunei sunt canalizate, mai puțin Valea Adâncă și Horpaz, dar au fost și anumite tergiversări în ceea ce privesc proiectarea și execuția lucrărilor. Proiectul este finanțat de ApaVital printr-un masterplan făcut la nivelul județean. Am vrut chiar să mă și retrag din acest program, însă exista riscul să nu mai fie finanțat. S-a luat totuși decizia să așteptăm, dar sunt convins că spre sfârșitul anului 2020 va avea loc licitația pentru execuția lucrărilor iar în anul 2022 vor fi gata.

Iluminatul public a fost schimbat în toate satele comunei, am montat leduri. Acum lucrăm la un proiect de iluminat inteligent, cu senzori.

A treia mare investiție pe care o avem este cea în educație. Aici, am început în 2017 să lucrăm, odată cu apariția fondurilor prin PNDL, iar investiția este de 10 milioane lei. Construim o școală mare în Miroslava, unde vrem să aducem toți copiii. Vor fi 21 de clase și 6 laboratoare, iar lucrarea a început deja, în august 2021 va fi finalizată.

Prin PNDL am construit școala de la Uricani, Miron Barnovschi

S-a investit foarte mult. Am terminat deja lucrările la școala din Vorovești, prin fonduri guvernamentale. Școala este acum modernizată, iar primăria a participat cu o suma consistentă de bani, ne mândrim cu această construcție.

Prin PNDL am construit școala de la Uricani, Miron Barnovschi, unde am avut ceva probleme din cauza constructorului care nu era destul de pregătit din punct de vedere financiar. Ulterior, am renunțat la serviciile acestuia și am demarat din nou licitația. Sperăm că în maxim 2 săptămâni lucrările să fie finalizate.

Până pe data de 14 septembrie am modernizat și grădinița din Miroslava și cea din Horpaz, pentru că nu aveau copiii unde să învețe.

Odată cu aceste grădinițe, lucrăm și la veche școală din Proselnici, unde facem reparații capitale. De asemenea, modernizăm și școala de la Ciurbești, unde extindem și numărul de clase. Tot în anul 2019, am reușit să finalizăm lucrările la Liceul Agricol „Mihai Kogălniceanu”, unde învață 400 de copii, veniți din toate județele și chiar și din Republica Moldova.

Citeste si   Proiectul ”Fii RESPONSABILĂ de sănătatea ta” inițiat de IRO IAȘI are ca SCOP prevenirea CANCERULUI de SÂN

Nu avem destul spațiu pentru a construi o școală în localitatea Valea Adâncă

Ne pune pe gânduri faptul că nu avem destul spațiu pentru a construi o școală în localitatea Valea Adâncă, însă sperăm că într-un an sau doi să putem realiza aici un campus școlar. La ora actuală sunt aproximativ 10.000-15.000 de locuitori acolo, o populație tânără, iar părinții sunt nevoiți să își trimită copiii la școala din Ciurea, pentru că este cea mai apropiată. Din statistica noastră sunt aproximativ 5.000 de copii în comuna Miroslava, din care doar 1.200 învață în școlile de la noi. Încercăm să îi aducem înapoi.

O altă investiție pe care am făcut-o în această perioadă a fost în parcurile de joacă. Avem 3 parcuri la momentul actual (în Miroslava, Valea Adâncă și Valea Ursului). Proiecul prevede construirea a încă 3, prin finanțare europeană (în Miroslava, lângă dispensar, Horpaz, Valea Adâncă, lângă biserica de pe malul lacului Iezareni). Ne dorim să construim câte unul în fiecare localitate și credem că este posibil, avem în desfășurare proiectele, avem și spațiile în care să le amplasăm. Credem că în anul 2021, cel puțin 5-6 sate vor avea parcuri pentru copii.

Am investit foarte mult și în cultele religiose

Am investit foarte mult și în cultele religiose. Am finalizat lucrările Bisericii din Lemn de la Dancaș, care este o capodoperă în stil Maramureșean. La ora actuală lucrăm la biserica de la Uricani, Valea Adâncă și reparații capitale la biserica din Holești, care este monument istoric. Am făcut acest lucru pentru că toate obiectivele de cult fac parte din proprietatea publică și sunt vizitate de către cetățeni.

Unele dintre cele mai mari investiții din ultimul timp s-a fructificat în parcurile industriale. Parcul industrial 1 are o suprafață de 46 ha, iar cel cu numărul 2 are o suprafață de 25 ha. Parcul 1 este acoperit 100%, nu sunt realizate încă toate construcțiile din cauză că mulți investitori din zona respectivă au lucrat pe proiecte europene, iar finanțarea vine mult mai târziu. Parcurile industriale sunt primele și cele mai mari, iar acolo vor lucra 10.000 de oameni. O parte din banii care sunt la bugetul local vor veni din aceste parcuri.

Citeste si   Patru unități de ÎNVĂȚĂMÂNT din județul IAȘI au solicitat suspendarea CURSURILOR în modalitatea ”faţă în faţă”

Suntem obligați, totuși, să facem un împrumut pentru a finaliza lucrările din parcul industrial 2, pentru a aduce investitori din Europa. Sperăm să amenajăm un alt spațiu pentru parcul industrial 3, vom face toate demersurile pentru a obține un statut în sensul acesta.

Rep.: Domnule Niță, acum că am discutat despre trecut și prezent, să privim puțin și în viitor. Vă rog să ne prezentați în continuare proiectele de viitor ale comunei Miroslava aflate astăzi în faza de pregătire sau chiar avizare. 

Am lucrat foarte mult cu fondurile europene

Am lucrat foarte mult cu fondurile europene în perioada 2016-2020 și am adus aproximativ 40.000.000 euro. Vor avea loc, în perioada următoare, lucrări privind infrastructura rutieră și a utilităților, vom investi în școli, în parcuri și în industrie.

Pentru perioada 2020-2024 ne dorim inființarea de piste pentru biciclete între toate localitățile comunei. Pe lângă drumul european, ne dorim să avem o pistă cel puțin până la ieșirea din comună.

Legat de infratructura educațională, vom avea 38 de săli de clasă doar pentru grădinițe la finalul anului 2021. În jur de 500 de copii vor putea fi instituționalizați aici. Anul viitor vrem să finalizăm lucrările de la Școala Mare, Scoală de la Ciurbești și Proselnici. Vrem să construim o școală nouă în Valea Adâncă, dar acolo nu avem o suprafață de teren. Sperăm să găsim 5.000 de m.p.  pe care să putem să îi cumpărăm.

Cel mai mare complex de tenis din estul Europei

Suntem într-un protocol de colaborare cu Federația Romana de Tenis, împreună cu marele tenismen Ion Țiriac. L-a încântat locația pe care am prezentat-o, practic el a inițiat proiectul, noi doar i-am oferit zona. Lucrările vor începe anul viitor, vor fi amenajate 6-10 terenuri de tenis. Va fi cel mai mare complex de tenis din estul Europei.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ