Share

Ieri (24.02 -n.r.) în cadrul Consiliului Județean Iași a avut loc o întâlnire între reprezentanții spitalelor din subordinea instituției, DGASPC Iași, reprezentanți din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Iași, dar și reprezentanți ai Aeroportului Iași.

În cadrul întâlnirii aceștia au discutat despre măsurile care vor fi aplicate în județul Iași dacă vor exista persoane suspecte de coronavirus.

Posibilitatea întrării Iașului în carantină este luată în calcul de către autorități

Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași a explicat necesitatea amenajării unor spații de carantină. Acesta a vorbit și despre posibilitatea ca ISJ să pună la dispoziție astfel de spații.

”Trebuie amenajarea unei zone speciale de carantină. Putem vorbi de spațiul de la Clunet, din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie, dar și de un spațiu pus la dispoziție de ISJ Iași. Avem nevoie de soluții și de aceea am convocat această întâlnire”, a declarat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

Inspectoratul Școlar Județean Iași ar pune la dispoziție un spațiu la Liceul Mangeron, iar Spitalul se Pneumoftiziologie spațiul de la Clunet din Bucium în cazul în care este nevoie. De asemenea, reprezentanții DGASPC Iași au specificat că dețin spații la Budăi.

”O posibilă variantă ar fi căminul Liceului Mangeron, de pe Bulevardul Poitiers, în rest, toate căminele liceelor din Iași sunt pline de elevi”, a declarat Mihaela Mariana ȚURA, inspector adjunct al ISJ Iași.

Citeste si   Florin VORNICU: ”BĂLAN a avut grija să-și ocupe POSTUL de la PSD cu un om de-a lui, CÂINE CREDINCIOS,care îi lustruiește pantofii STĂPÂNULUI”

Managerii spitalelor ieșene au semnalat că nu mai exista niciun stoc de măști

Spitalele din Iași nu au dificultăți materiale, având alocate în bugete sumele necesare pentru achiziționarea de măști.

Problema apare la furnizori, cei din urmă având dificultăți în găsirea măștilor. Totul are legătură cu problema importului de măști din China, existând dificultăți în găsirea stocurilor necesare.

Reprezentanții spitalelor au semnal și creșterea exponențială a prețului măștilor, acesta crescând între 20-35%.

Terminal special la Aeroportul Iaşi doar pentru pasagerii din Italia

Cătălin Bulgariu, directorul Aeroportului Iași, a anunțat ca terminalul T1 va fi redeschis exclusiv pentru pasagerii curselor dinspre Italia. Acesta a menționat că vor fi luate toate măsurile necesare pentru protecția pasagerilor.

”Noi împreună cu DSP monitorizăm permanent atât prin cadrele me­dicale ale Aeroportului, cât şi prin medicul epidemiolog care lucrează permanent la Aeroportul Iaşi”, a declarat Cătălin Bulgariu, directorul Aeroportului Iași.

Maricel POPA, președintele Consiliului Județean Iași: ”Am găsit o locație în caz de epidemie, la Clunet, unde avem disponibile 45 de locuri”

”Această întâlnire a avut ca scop găsirea măsurilor corespunzătoare de prevenție cu privire la coronavirus. Am discutat cu toți managerii pentru a avea un circuit la spitale și pentru a crește cantitățile de dezinfectant la toate spitalele. Am găsit o locație în caz de epidemie, la Clunet, unde avem disponibile 45 de locuri și vom putea găzdui bolnavii. Totodată, spitalele vor avea teste rapide pentru a depista coronavirus-ul și vom înainta către Universitatea de Medicină Iași să întrerupă activitatea studenților și stagiarilor în spitalele ieșene”, a declarat Maricel Popa, președintele CJ Iași.

Citeste si   Activități în sistem integrat în județul Iași pentru prevenirea și limitarea infectării cu SARS-CoV-2

Carmen DOROBĂȚ managerul Sptalului de Boli Infecțioase Iași: ”Continuăm să îngrijim cazurile de gripă confirmate, la nivelul tuturor camerelor de gardă de pe nivelul Iașului”

”Atât comunitatea locală cât și cea județeană au fost alături de noi și de DSP Iași. La nivelul Spitalului de Boli Infecțioase Iași nu s-a prezentat vreun simptomatic. Continuăm să îngrijim cazurile de gripă confirmate, la nivelul tuturor camerelor de gardă de pe nivelul Iașului, iar cei care sunt din afara județului Iași, vor trimite pacienții care sunt suspecți de coronavirus spre Iași pentru a le oferi un răspuns în urma analizelor de laborator.

Sunt trei grupe de pacienți: cei care vin din orașele carantinate, merg spre zonele de carantină, cei care merg din zona de Nord a Italiei, merg acasă pentru a fi supravegheați de medicii de familie, iar cei care sunt simptomatici, vin la Spitalul de Boli Infecțioase”, a declarat Carmen DOROBĂȚ, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Lucian INDREI, directorul DSP Iași: ”La nivelul județului Iași, de când au apărut focarele din China, au fost opt cazuri de izolare la domiciliu”

”Conform instrucțiunilor emise de Ministerul Sănătății, până la apariția focarelor din Italia, China Continentală era zona de risc. Cei care veneau din zonele afectate, erau monitorizați 14 zile, urmărindu-se starea lor generală de sănătate. Toate cazurile pe care le-am avut până în momentul de față, nu au fost confirmate. La nivelul județului Iași, de când au apărut focarele din China, au fost opt cazuri de izolare la domiciliu. În momentul de față avem un singur cetățean de origine chineză care este astăzi în a Xl-a zi de izolare”, a declarat Lucian INDREI, directorul DSP Iași.

Citeste si   11,13 tone de tutun confiscate de inspectorii ANAF - Antifraudă

Sindicatele cer amânarea simulărilor din educaţie şi a şedinţelor cu părinţii

Sindicaliștii din educație din Iași cer suspendarea simulărilor din martie, din cauza coronavirusului. Totodată, ei cer suspendarea ședințelor cu părinții și a excursiilor.

Solicitarea a fost făcută de Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iaşi.

Potrivit unei note trimise Inspectoratului Școlar Județean, „în contextul epidemiologic cu potențial exploziv marcat de posibilitatea apariției” coronavirusului, sindicaliștii cer suspendarea oricăror manifestări colective cum ar fi serbări, cercuri metodice, ședințe cu părinții, întâlniri metodice, activități extrașcolare și excursii în perioada următoare.

Ei mai cer „imperativ” suspendarea simulărilor din luna martie 2020. „Apreciem că sănătatea este mai presus de toate”, susțin sindicaliștii.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ