Share

Astăzi, echipa de filmare a rubricii administrative “Agenda Primarului” din cadrul Ziarului “Bună Dimineața Iași”, a ajuns în comuna Vlădeni, județul Iași.

Formatul Agendei, binecunoscut publicului în 2019, continuă și în anul 2020, dar, cu ETAPA a II-a. Dacă anul trecut, ETAPA I a AGENDEI PRIMARULUI, a fost concepută sub forma unei prezentări succinte a proiectelor existente în localitățile ieșene, AGENDA PRIMARULUI – ETAPA a II-a, continua în 2020 cu prezentarea detaliată a proiectelor localității aflate în diferitele stadii ale evoluției acestora.

Urmărim realizarea unui inventar al proiectelor implementate în fiecare comunitate ieșeană pe perioada anilor 2016 – 2020 împărțite în proiecte: finalizate, în desfășurare și în pregătire sau avizare.

Astăzi, gazda noastră este primarul comunei Vlădeni, domnul Cătălin BRÂNZANU.

Rep: Vă propunem așadar să începem cu proiectele pe care reușiți să le finalizați în perioada 2016 – 2020, cu rugămintea de a vă încadra până la momentul IUNIE 2020.

„Am reușit după ani buni să reabilităm și să modernizăm cele șase școli ale comunei, susținând astfel performanța școlară și dezvoltarea armonioasă a tinerilor și să definitivăm proiecte de impact în diferite arii de activitate”

Primar Cătălin Brânzanu: De-a lungul acestor ani, de când am devenit primar al comunei Vlădeni, județul Iași, am încercat pe cât posibil, să atrag fonduri guvernamentale și europene prin propuneri de proiecte care au vizat în principal: reabilitarea școlilor și grădinițelor, asigurarea iluminatului stradal, asfaltarea drumurilor comunale și asigurarea unor condiții de trai normale pentru locuitori.

Începând cu anii 2015 – 2016, primăria a început demersurile necesare pentru accesarea Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 1 și 2, și a inițiat mai multe proiecte pe care le voi detalia în cele ce urmează.

Prin efortul nostru, a celor de la nivel local dar și central, am reușit după ani buni să reabilităm și să modernizăm cele șase școli ale comunei, susținând astfel performanța școlară și dezvoltarea armonioasă a tinerilor și să definitivăm proiecte de impact în diferite arii de activitate, în toate localitățile, lucru pentru care sunt bucuros!

„Așa cum deja am precizat, comuna Vlădeni, are în fiecare sat pe care îl administrează, o școală”

Atât în satul Vlădeni, cât și în satele Borșa, Broșteni, Vâlcele, Alexandru cel Bun, există câte o unitate de învățământ amenajată și reabilitată prin PNDL 1 și/sau 2, scopul fiind acela de a face învățământul mult mai accesibil elevilor care trăiesc în fiecare dintre aceste sate.

Citeste si   FINANȚĂRI totale de 1,5 milioane EURO, pentru STARTUP-urile inovatoare în domeniul SĂNĂTĂȚII

Pentru fiecare dintre proiectele derulate sau în curs de derulare (școlile Alexandru cel Bun și Borșa), au fost aspecte bune sau mai puțin bune, evenimente care au întârziat lucrările sau care le-au sistat pentru o perioadă mai îndelungată, așa cum s-a întâmplat în cazul Școlii Generale din satul Alexandru cel Bun, comuna Vlădeni. Deși sunt proiecte începute în anii trecuți, posibile prin PNDL1, reabilitarea Școlii Primare, clasele V -VIII din satul Borșa, și Alexandru cel Bun, vor fi finalizate, sper eu, în decursul următoarelor luni.

Aceste proiecte derulate, unele dintre ele finalizate, și care vizează educația mă mulțumesc nespus și asta pentru că  tinerii și copiii din comună beneficiază de condiții optime pentru învățare, și asta pentru că fiecare unitate dispune de mobilier nou, de instalație de iluminat modernă, încălzire, instalație sanitară și băi interioare. Spre exemplu, prin PNDL1 Grădinițele din satele Vâlcele și Broșteni au astăzi centrală electrică, mobilier și băi interioare.

„În cazul Școlii Alexandru cel Bun, dorim să amenajăm și o sală de sport interioară prin PNDL. Școala este frecventată de un număr redus de copii, iar sălile de clasă suplimentare pot fi înlocuite, cu o sală de sport”

De asemnenea, vreau să menționez faptul că anul trecut primăria, a achiziționat un autobuz nou, pentru asigurarea transportului, în siguranță, a copiilor către școlile cu învățământ gimnazial, din satele unde există doar unități care asigura învățâmântul primar sau preșcolar.

Prin PNDL 1 am demarat în anii anteriori și alte 2 proiecte dedicate învățământului preșcolar.

Grădinițele din satele Vâlcele și Broșteni, au fost amenajate de la zero, prin reabilitarea și modernizarea spațiilor interioare și exterioare. Grădinița a fost dotată cu toalete, centrală termică și instalație sanitară funcțională, spre mulțumirea celor mici, dar și a părinților.

Rep: Domnule Primar, să trecem la prezentarea proiectelor în desfășurare.

C.B.: În afară de finalizarea proiectului reabilitării și modernizării școlilor, din satele Alexandru cel Mare și Borșa, un alt proiect important pe care vreau să îl termin în acest an este și căminul internat din satul Vlădeni.

„Prin existența acestui cămin dorim să sprijinim învățământul în condiții optime și să evităm extenuarea fizică și psihică a elevului”

Acest proiect sper să îl duc la final în această vară. Începând cu anul școlar 2020-2021, primăria să îl poată da în folosință Școlii Profesionale din satul Vlădeni. Acest cămin este esențial pentru tinerii care fac naveta zilnic, din satele sau comunele vecine.

Citeste si   75 de milioane de EURO pentru noul STADION de la IAȘI! Ciprian PARASCHIV: ”Când vom avea un STADION nou, veți auzi de un IAȘI mult mai PUTERNIC”

Schimbând domeniul de activitate, primăria urmărește și încheierea proiectelor de modernizare prin asfaltare sau/și pietruire a drumurilor comunale, și extinderea rețelei de apă, cu sprijinul oferit de ApaVital, bugetul local pentru această lucrare fiind insuficient.

Aș mai adăuga aici și dotarea cabinetului medical din Vlădeni, proiect care deși început timid mai are puțin și se concretizează. Necesar pentru întreaga comună, copii, tineri, vârstnici și adulți, acest loc de tratament realizat prin PNDL2, a presupus schimbarea locației vechii unități medicale, cu o clădire nou construită și dotată cu aparatură medicală.

Proiectul final, presupune existența în incintă a unor cabinete care să livreze servicii stomatologice, ginecologice, cabinet medicină de familie și ecografie, care să ușureze viața bolnavului prin accesul ușor la tratament.

În acest timp, primăria a mai achiziționat un utilaj agricol din bugetul local pentru întreținerea drumurilor, și a efectuat anumite lucrări de reabilitare a unor podețe în satele Vâlcele și Borșa.

Rep: Domnule Primar Cătălin BRÂNZANU, acum că am discutat despre trecut și prezent, să privim puțin și în viitor. Vă rog să ne prezentați în continuare proiectele de viitor ale comunei Vlădeni, aflate astăzi în faza de pregătire sau chiar avizare.

„Deși le numim „proiecte de viitor” vreau sa vă spun că demersul pentru acestea deja a început reușind să stabilesc, pentru unele dintre ele, și o dată orientativă la care vor fi finalizate.”

C.B.: Construirea parcului de agrement din comuna Vlădeni, reabilitarea și asfaltarea drumului din Vâlcele și a altor tronsoane din comună, construirea căminului cultural în Vlădeni, extinderea rețelei de canalizare, sunt proiecte pe care doresc să le realizez până la finalul acestui an, începutul anului 2021.

În linii mari, proiectele „de viitor” vizează printre altele și amenajarea unei săli de sport în satul Vlădeni, amenajarea spațiior verzi din comună, extinderea rețelei de electricitate în satele cu așezări noi, extinderea rețelei de canalizare și asflatarea drumurilor comunale, care fac legătura între sate și județul Iași.

Citeste si   USAMV Iași se implică în valorificarea INTELIGENTĂ a deșeurilor agroalimentare industriale

Pe lângă acestea, intenționez să construiesc din fondurile bugetului local, o hală pentru depozitarea utilajelor achiziționate de-a lungul anilor și demolarea, respectiv construirea unui nou sediu al primăriei, care să servească mai bine nevoilor angajaților, dar și ale locuitorilor.

Referitor la parcul de agrement din comuna Vlădeni, acesta va fi construit pe partea stângă a intrării în localitate, care deși este o zonă mlăștinoasă ne va permite la un moment dat să construim pe ea.

„Sper să duc aceste proiecte la bun sfârșit cât de curând posibil astfel, locuitorii să se bucure cât mai repede de toate beneficiile date de acestea!”

Rep:  Domnule primar  Cătălin  BRÂNZANU,  efortul depus de dumneavoastră în comuna Vlădeni  pe parcursul ultimilor ani este unul vizibil! Aveți un mesaj pentru locuitorii comunei?

C.B.: Comuna Vlădeni a suferit întârzieri majore în demararea proiectelor, ca urmare a blocajului înregistrat în perioada 2008-2015.

„Din momentul în care am devenit eligibili sub aspect administrativ in 2015, toate eforturile noastre s-au concentrat pe realizarea proiectelor vitale pentru comuna noastră”

Aici intra enumerarea proiectelor: Reabilitarea școlilor din satele Vâlcelee, Broșteni, Borșa, Vlădeni și Alexandru cel Bun; Extinderea și modernizarea iluminiatului public; Extinderea rețelei de apă; Modernizarea drumurilor sătești.

În viitor avem în vedere demararea următoarelor proiecte: Construire sală de sport în satul Vlădeni; Extinderea rețelei de canalizare; Construire Cămin Cultural în satul Vlădeni; Reabilitarea și modernizare drumurilor comunale; Amenajarea unei zone de agrement în satul Vlădeni; Extinderea rețelei electrice în satul Alexandru cel Bun; Construirea sediului primăriei.

Această recuperare a decalajelor suferite, a necesitat un efort comun depus împreună cu aparatul tehnic al Primăriei şi a Consiliului Local Vlădeni.

Aş dori, pe această cale, să le mulţumesc colegilor mei, atât din primărie, cât şi din rândul consilierilor locali, pentru buna ducere la îndeplinire a acestor proiecte.

În cea mai mare măsură, vreau să le mulţumesc cetățenilor comunei Vlădeni pentru răbdarea și înțelegerea acordate pe parcursul acestor ani!

Vom continua în perioada următoare, cu aceeași determinare, sa finalizam obiectivele începute si pe cele aflate astăzi în faza de proiectare.

Vă mulţumesc tuturor pentru încrederea acordată!


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ