Share

 Astăzi, echipa de filmare a rubricii administrative,”Agenda primarului”, din cadrul Ziarului „Bună Dimineața Iași”, a ajuns în comuna Lespezi, din județul Iași. Formatul agendei, bine-cunoscut publicului în 2019, continuă și în anul 2020, cu etapa a II-a

Dacă anul trecut, etapa I a ”Agendei primarului”, a fost concepută sub forma unei prezentări succinte a proiectelor existente în localitățile ieșene, etapa a II-a a rubricii, își propune în 2020, să realizeze o prezentare detaliată a proiectelor acestora, aflate în diferite stadii ale evoluției.

Astăzi gazda noastră este primarul comunei Lespezi, domnul Ioan LAZĂR.

Rep: Aș dori să începem prin a discuta despre proiectele finalizate în perioada 2016-2020, cu rugămintea de a vă încadra până la momentul iunie 2020.

Ioan Lazăr: Perioada avută în vedere de dumneavoastră este una pe care eu, ca primar al comunei, o consider fructuoasă pentru comunitatea locală, întrucât pe parcursul ei, am reușit să realizăm diverse proiecte, utilizând resurse financiare obținute atât pe filieră guvernamentală cât și europeană.

„În perioada 2016 – 2020, Primăria comunei Lespezi, a implementat proiecte vitale pentru comunitate, care au vizat printre altele și satele contondente ale comunei”

Printre principalele inițiative, se numără: modernizarea și/sau realizarea infrastructurii rutiere; realizarea drumurilor de exploatație agricolă; construirea rutelor de acces în sate; modernizarea școlilor sătești și comunale; construirea stațiilor de autobuz; schimbarea instalației de iluminat stradal, montarea unor dispozitive de supraveghere și altele.

În decursul acestor ani, prin suport financiar guvernamental și european, am reușit să obținem sumele de bani necesare pentru dezvoltarea infrastructurii agricole și rutiere a comunei. Prin Măsura 4. –  Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice, am realizat și finalizat 7,6 km de drum de exploatație agricolă, care însumează aproximativ 600 de hectare de teren arabil, astăzi lucrat de diferite societăți comerciale, prin contracte de arendă, încheiate de acestea, cu populația/proprietarii de pământuri din zonă.

Acest proiect este unul vital pentru comună și a fost finalizat anul trecut, costul total al lucrării fiind de 1 milion de euro.

Primăria alocă sume de bani pentru pietruirea, menținerea și întreținerea drumurilor sătești și comunale

În ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii rutiere, primăria a asfaltat prin Programul Național de Dezvoltare Locală 1 (PNDL1) și PNDL 2, drumuri sătești și comunale, necesare bunei desfășurări a activităților comunității.

Aici aș vrea să amintesc asfaltarea în 2017 a drumului din satul Dumbrava prin PNDL1 și în 2020 al drumului din satul Heci, prin PNDL2, ambele indispensabile, întrucât acestea leagă drumuri importante ale județelor, Iași sau Suceava.

Citeste si   1.551 cazuri noi de PERSOANE infectate cu SARS – CoV – 2 pe teritoriul ROMÂNIEI

Proiectul în sine, a presupus pe alocuri și mobilizarea de resurse financiare proprii, care au asigurat construirea, prin betonare, a acceselor în curți în localitățile Dumbrava, Lespezi, Heci și Bursuc. Bucuria cea mare este că anul acesta va fi asfaltat și DJ208N,  drum care face legătura dintre Lespezi și comuna Vânători.

Vreau să vă spun că anual, primăria alocă sume de bani pentru pietruirea, menținerea și întreținerea drumurilor sătești și comunale, indiferent dacă vorbim de cele principale sau secundare. Ca și în cazul drumurilor, Primăria monitorizează și îmbunătățeșe constant condiția podurilor nou construite, ultimul fiind finalizat în toamna anului 2019, în satul Heci prin ajutor financiar guvernamental.

De acest proiect sunt foarte încântat, întrucât prin construirea podului, am evitat repetarea unor situații neplăcute, cum ar fi inundații ale locuințelor sau blocarea circulației pietonale sau rutiere, în anotimpurile ploioase.

„Am încercat încă din anul 2014 să participăm activ la modernizarea școlilor și să asigurăm copiilor și tinerilor din comună, condiții optime de studiu”

Referitor la proiectele primăriei pe domeniul de activitate, educație, am încercat încă din anul 2014 să participăm activ la modernizarea școlilor și să asigurăm copiilor și tinerilor din comună, condiții optime de studiu.

Din 2014, până astăzi, școlile din Heci, Buda și Lespezi, au suferit modificări substanțiale în sensul dotării lor cu mobilier școlar, și nu numai.

În perioada 2017 – 2018, prin PNDL1, am reușit să amenajăm și să finalizăm grupuri sanitare noi, pentru școala din Dumbrava și Lespezi.

De exemplu, în satul Heci am reușit după mulți ani, prin programul Bănci Mondiale, să construim o școală din cărămidă, care astăzi găzduiește aproximativ 300 de elevi, fiind considerată cea mai mare școală din comună.

Prin bani proprii, primăria, ca și în cazul școlilor din satele Lespezi și Buda, a contribuit la realizarea instalației sanitare, la dotarea școlii cu centrală termică, amenajarea spațiului exterior ș.a.

„Încerc pe cât posibil să susțin performanța în educație și sport, și să conturez un cadru proprice dezvoltării armonioase a copiilor și tinerilor”

Lucrurile nu au fost la fel de simple și în cazul construirii școlii din satul Buda. Deși lucrările pentru școală au început acum mulți ani, fiind inițial un proiect finanțat de Ministerul Educației Naționale, finalizarea lucrărilor a fost posibilă abia anul trecut, prin implicarea directă a comunei.

Citeste si   MUZEUL de anatomie al USAMV Iași va fi REDESCHIS

Entuziasmul atât al meu, cât și al elevilor este dat de faptul că în acest an, am fost trecuți pe lista de sinteză a Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, prin Compania Națională de Investiții, pentru amplasarea și construirea unui Complex Sportiv în cadrul Școlii Profesionale din Lespezi, care să servească atât elevilor cât și comunității, în general.

Rep: Domnule primar, să trecem la prezentarea proiectelor aflate în desfășurare.
I.L.: În acest moment, avem în desfășurare trei proiecte: construirea remizei P.S.I, amenajarea pieței agro-alimentare și dotarea sediului Primăriei cu echipamente IT.

Atât proiectul remizei de pompieri, cât și cel al pieței agro-alimentare au fost finanțate anul trecut prin AFIR – Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, proiecte pentru care s-a făcut procedura de achiziție publică și pentru care s-a întocmit proiectul tehnic.

Pentru cele două proiecte, așteptăm ultimele avize pentru a putea dă startul lucrărilor. Perioada de realizare este până în 2021, ceea ce înseamnă că până pe 31 decembrie 2020 aceste lucrări trebuie să fie recepționate și încheiate, lucru pe care sper din tot sufletul să îl reușim.

În ceea ce privește cel de-al treilea proiect, este realizat cu sprijinul AFIR dar și prin resurse financiare proprii. Acesta presupune Achiziționarea și Dotarea Primăriei cu un număr de calcularoare, în vedere eficientizării activității acesteia.

Tot în cadrul acestei secțiuni, să o numesc așa, a proiectelor aflate în desfășurare este și cel al aducțiunii apei.

În decembrie 2019, primăria a încheiat un contract de colaborare cu ApaVital-ARSACIS, căreia i-a predat zone de teren care aparțin comunității, în vederea montării unor chesoane pentru realizarea unor stații de pompare pentru reţeaua de apă și canal. Proiectul presupune crearea unei rețele de apă și canal de aproximativ 7 km, valoarea totală a proiectului fiind de 150 de miliarde lei vechi, 1 miliard fiind asigurat din bugetul primăriei.

Mai mult, dorim să realizăm împreună cu alte cinci comune asociate, un plan de fezabilitate în vederea începerii unor lucrări de aducțiune a gazului metan

Această inițiativă va fi posibilă odată cu finalizarea acelui studiu pe care sperăm să îl încheiem vara aceasta și pe care să îl trimitem spre verificare și avizare, cât mai curând posibil, Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

Citeste si   MOLDOVA, regiunea uitată a ROMÂNIEI! PROIECTUL Autostrăzii A8 Ungheni-Iași- Târgu Neamț-Târgu Mureș se amână din nou
Rep: În continuare, vă rog să ne prezentați proiectele de viitor ale comunei Lespezi.

I.L:Vreau să menționez despre reabilitarea și dotarea cu mobilier adecvat a celor trei cămine culturale din satele Buda, Heci și Lespezi.

În cadrul căminului cultural din Buda, lucrările încă nu au fost finalizate, acestea urmând să se termine lunile următoare.

 

Alte proiecte ale primăriei pentru comunitate au mai fost, înlocuirea instalației de iluminat, asigurarea iluminatului stradal și în porțiuni de sat/comună unde nu existau, construirea prin bani proprii, a noii clopotnițe a bisericii din satul Heci,

Un alt proiect are în vedere, amenajarea a celor opt stații de autobuz care au reușit să dea o altă față comunei. Din cele 8 stații de autobuz incluse în proiect, am reușit să definitivăm 6, urmând ca celelalte 2 să fie construite în satul Dumbrava, comuna Lespezi, după asfaltarea în acest an, a DJ208N.

Sper ca în perioada următoare să reușim să definitivăm și lucrarea de montare a sistemului de supraveghere video, care va monitoriza și lua imagini de la intrările în sate și școli, acestea contribuind la siguranța populației și la optimizarea activității autorităților locale.

Rep: Domnule primar Ioan LAZĂR, efortul depus de dumneavostră în comuna Lespezi, de-a lungul ultimilor 4 ani, este fără îndoială, unul vizibil. Aveți un mesaj pentru locuitorii comunei Lespezi?
I.L.: În perioada 2016 – 2020 am finalizat o parte din proiectele mandatului anterior și am continuat cu o serie de noi proiecte care vizează modernizarea infrastructurii rutiere, școlare, medicale, de apa-canal și aducțiuni de gaz.

Aș vrea să amintesc de:

– asfaltarea celor 7 km. de drumuri sătești

– finalizarea lucrărilor la drumurile de exploatație agricolă

– finalizarea lucrărilor la școlile din comună

– reabilitarea totală a căminelor culturale

– dotarea cu sistem centralizat de încălzire a dispensarului uman

În perioada următoare avem în vedere documentațiile aferente lucrărilor la apă-canal, aducțiune gaz și continuarea asfaltării drumurilor sătești.

Nu am putea realiza toate aceste proiecte fără sprijinul consiliului local, al aparatului tehnic al primăriei și în mod deosebit al cetățenilor comunei Lespezi.

Pe această cale aș dori să vă mulțumesc pentru încrederea și sprijinul acordat și să vă asigur că vom continua să depunem toate eforturile pentru păstrarea ritmului de dezvoltare și creștere al nivelului de trai în comuna Lespezi.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ