Share

Astăzi, în cadrul rubricii „Interviul săptămânii”, o avem alături de noi pe Mirabela MIRON, fondator AVISSO și președinte al Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR) pentru Regiunea de Nord-Est.

Cu 15 ani de experiență în domeniul financiar-contabil, AVISSO a dezvoltat un portofoliu de servicii pornind de la principiul integrării complete a soluțiilor de business.

AVISSO oferă servicii complete de consultanţă pentru dezvoltarea companiilor:

  • Servicii financiar-contabile, consultanță în afaceri, resurse umane.

Reporter: 15 ani de AVISSO! Care a fost parcursul celor 15 ani ai companiei?

Mirabela MIRON: „Am dorit mereu să fac ceva mai mult, decât propriul business”

Mirabela MIRON: 15 ani frumoși, clădiți piatră cu piatră, până am ajuns la nivelul care îmi permite să am flexibilitatea și posibilitatea să fac ce vreau cu timpul meu fără a mă mai gândi la dezvoltarea business-ului. Când ajungi la această bucurie începi să investești în cât mai multe proiecte sociale care să vină în ajutorul oamenilor și care produc schimbări benefice. Mi-am dorit să nu ajung în punctul în care să mă întreb „Ce am făcut cu viața mea”.

Acesta este și motivul pentru care la sfârșitul anului trecut, am decis să fac un pas în spate și să las partea de business soțului meu și eu să mă ocup de evenimentele sociale și de Uniunea Generală a Industriașilor din România unde sunt președinte. Am dorit mereu să fac ceva mai mult, decât propriul business.

Rep: Ce evenimente sociale desfășurați?

M.M: Cel mai recent proiect a fost desfășurat ieri (26.02 – n.r) împreună cu doamna vicepremier Raluca Turcan, unde am lansat Organizația Femeilor de Afaceri din UGIR România. Este o organizație națională unde 42 de județe au fost reprezentate prin 42 de doamne președinți. Această organizație își propune să sprijine femeile antreprenor în diferitele proiecte pe care acestea doresc să le desfășoare.

Organizația va ajuta la strategia de atragere a fondurilor și de investire a acestora, dar va avea totodată și foarte multe proiecte sociale și în special pe domeniul educației.

Mirabela MIRON: „Dorim să fie un curent prin care România să se schimbe”

Rep: Din perspectiva celor 15 ani de experiență, ce ne puteți spune despre principalele provocări ale mediului de afaceri din România? 

Citeste si   Liceul TEORETIC de Informatică „Grigore Moisil” IAȘI - Cum ar fi ȘCOALA pe INSTAGRAM?

M.M: Ne trebuie cât mai multe predictibilitate, deoarece multe mecanisme din țara noastră se desfășoară pe zone politice. Cred că este necesar și sprijinul în privința finanțării și chiar  dacă nu se poate oferi acest sprijin sunt convinsă că noi antreprenorii ne descurcăm, puțin mai greu, dar reușit să găsim acele soluții viabile.

Mirabela MIRON: „Consider că este necesară și o deschidere din partea mediului politic către un dialog consistent”

Consider că este necesară și o deschidere din partea mediului politic către un dialog consistent, nu doar pe a face fotografii și a spune că am bifat și acest eveniment. Ca antreprenori avem nevoie de un dialog cu organizații puternice și care să aibă un cuvânt de spus.

Îmi pare rău să o spun, dar în România și mai ales în zona Iașului nu avem organizații puternice care să influențeze și să facă auzită vocea antreprenorilor locali. Nu am văzut lucrul acesta și cred că este momentul în care antreprenorii să preia inițiativa și să facem auzită vocea mediului de afaceri.

Rep: Care sunt cele mai importante modificări pe care le-aţi constatat în privinţa evoluţiei pe piața muncii?

M.M: Piața muncii este un subiect interesant și la modă în acest moment. Avem peste patru milioane de români aflați în afara granițelor, 4 milioane de români care ar putea reprezenta o bază pentru piața locală a muncii.

O evoluție ar consta în realizarea unor politici publice prin care acești români să se reîntoarcă acasă pentru a restabili echilibrul. Pe de altă parte, trebuie să fim conștienți că suntem într-o lume a globalizării și nu putem interzice accesul pe piața liberă. Cred că este un moment în care ar trebui să ne adaptăm și să ne gândim la românii noștri. Noi între noi ar trebui să ne sprijinim mai mult pentru a realiza lucruri frumoase.

Rep: Știm că lucrați și luați contact aproape zilnic cu elevi și studenți. Există o preocupare constantă la nivelul şcolii româneşti de a produce absolvenţi care să poată cu uşurinţă să ocupe un job într-o companie?

Citeste si   Studenții TUIAȘI dau viață campusului! În Tudor Vladimirescu s-a inaugurat un PARC cu mobilier URBN unic în IAȘI

M.M: Am fost săptămâna trecută moderator la o dezbatere la Camera de Comerț Franceză, exact pe acest domeniu și am văzut foarte mulți directori de școală implicați în diverse proiecte. Am văzut directori și elevi interesați de domeniul antreprenorial și pe partea opusă a baricadei am văzut directori de companii care au avut inițiative de a găsi acea curriculă adaptabilă pentru ceea ce avem noi nevoie.

Mirabela MIRON: „Având în vedere că există acces la informații oricând, cred că focusul nostru este ca acei copii are suferă de analfabetism funcțional să înțeleagă concepte noi”

Sunt total de acord că sunt foarte multe materii care nu mai au aplicabilitate în momentul de față, dar cred că lucrul acesta se va schimba în timp, deoarece nu putem face o întrerupere peste noapte.

Vreau să reamintesc faptul că la sfârșitul anului trecut au venit rezultatele PISA, iar analfabetismul funcțional reprezintă o problemă.

Cred că focusul nostru este ca acei copii să înțeleagă concepte noi și să îi putem sprijini pentru a depăși această barieră.

Rep: În special tinerii sunt de părere că salariile oferite de angajatori sunt sub nivelul competenţelor acestora şi insuficiente în raport cu costul de zi cu zi al vieţii. Care este opinia dumneavoastră, ca angajator?

Mirabela MIRON: „Pentru a cere mai mult, părerea mea este că mai întâi de toate trebuie să dai mai mult”

M.M: Nivelul de trai în România crește, a crescut și în anii trecuți și va crește și în viitor. Avem inflație care crește și avem și tehnicii de țară. Corect, tinerilor nu le ajunge salariul, dar eu aș întreba un tânăr în primul rând ce știe să facă.

Este în regulă să termini o facultate, dar nu știu cât din ceea ce ai învățat teoretic în cadrul facultății are aplicabilitate în domeniul respectiv. Ne aflăm într-o lume în care învățarea continuă este necesară și dacă ar fi să dau o sugestie sau un sfat tinerilor le pot spune să aibă răbdare să se perfecționeze. Poate că implicarea în voluntariat în timpul facultății îți dă capacitatea și abilitatea de a dezvolta anumite stiluri pe care ulterior să le folosești la job și care să îți permită să ceri mai mult. Pentru a cere mai mult, părerea mea este că mai întâi de toate trebuie să dai mai mult.

Citeste si   Sentință DEFINITIVĂ pentru fostul SECRETAR al Primăriei Târgu-Frumos! Felicia SPULBER condamnată la ÎNCHISOARE cu suspendare

Rep: Cunoșteam cu toții că salariul minim a crescut! Ce impact are creşterea salariului minim asupra companiilor locale?

Mirabela MIRON: „Odată cu creșterea salarială, foarte mulți bani au mers spre consum, automat inflația a crescut”

M.M: Piața de muncă din Moldova este o piață mai specială. Creșterea a fost necesară, dar nu a avut un impact atât de mare. Odată cu creșterea salarială, foarte mulți bani au mers spre consum, automat inflația a crescut. Este bine că a crescut salariul, dar încă mai avem nevoie de o creșteri salariale, dar care ar trebui să fie susținute de investiții. Atragerea de fonduri europene poate fi o ramură prin care să susținem aceste creșteri.

Rep: Care sunt planurile de viitor pentru AVISSO?

M.M: Sunt foarte multe planuri! Am deschis recent prima Clinică de Estetică Masculină, credem că o într-o lună jumătate va intra pe piață și Fabrica de Pahare de Carton. Mai avem două proiecte cu finanțare aprobată, două platforme, una de autoturisme și una CDPR. Avem și proiectele de internaționalizare, dar se ocupă colegii din București, acestea au ca scop deschiderea a trei filiale. Vreau să atragem mai multe fonduri, indiferent de linie, chiar dacă sunt locale sau naționale.

Rep: Dacă v-ați descrie cariera într-un singur cuvânt, care ar fi acela?

M.M: Voință și muncă!

Rep: Aveți un mesaj pentru colegii dumneavoastră și pentru cei care doresc să intre în lumea afacerilor?

M.M: Să muncească cu încredere, să învețe continuu și în momentul în care intră în domeniul antreprenorialului, să se gândească la clientul său și apoi la partea financiară. Relațiile să fie de tip win – win și tot timpul să nu uite că indiferent de business se lucrează doar om cu om.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ